Gutuia, regina incontestabilă a toamnei
Dimensiune font:
Gutuia, regina incontestabilă a toamnei
Gutuile se numără printre fructele preferate din sezonul de toamnă. Culoarea galben-pai, aroma subtilă pe care o simți când o adulmeci, pulpa crocantă și gustul acrișor-dulceag (depinde de noroc, uneori mai mult acru, alteori mai mult dulce) sunt tot atâtea motive să ne placă gutuia.
Gutuiul este originar din Asia Mică și Caucaz – Turcia, Armenia, Georgia și Iran, și ajungând până în zona mediterană, în Grecia și Italia. Fructul are o istorie lungă în spate, era cultivat de acum 4000 de ani, iar primele mențiuni scrise datează din anul 600 ÎHr., când este menționat în scrierile grecilor antici (filozoful Teophrastus, poetul Callimachus) și ale romanilor (naturalistul Pliniu cel Tânăr).
Mai mult, se zice chiar că gutuia (și nu mărul) ar fi fost de fapt fructul oprit care apare în povestea Creației din Biblie. La fel, în cazul zeiței Afrodita, despre care se știe că ar fi considerat merele drept fructe sacre, se pare că „merele” erau gutui.
Un fruct al contrastelor
• culoarea: dacă în stare crudă, gutuia are coaja galbenă și miezul aproape alb, la gătire pulpa gutuii capătă o culoare roșcată;
• gustul: când o mănânci direct, gutuia este dulce-acrișoară, ceea ce nu este pe gustul tuturor, pe când atunci când este preparată termic, devine dulce și foarte plăcută;
• textura: pulpa tare și crocantă devine moale și chiar cremoasă atunci când este gătită;
• coaja are un aspect ferm, parcă dat cu ceară, dar de fapt gutuile sunt foarte perisabile, se pătează și se pot strica foarte repede.
Beneficiile consumului de gutui
Gutuile sunt bogate în vitaminele A, B și C, potasiu, calciu și magneziu, fier, precum și în fibre. În plus, ceea ce este specific gutuilor sunt taninul și pectina, care au un rol benefic pentru sistemul digestiv.
Iată mai jos o serie de motive să introduci gutuile în dieta ta de toamnă-iarnă:
• vitamina C ajută la prevenirea răcelilor și cresc imunitatea organismului în sezonul rece;
• antioxidanții ajută la lupta cu radicalii liberi, previn îmbătrânirea prematură și combat inflamațiile;
• fibrele ajută la o digestie bună și previn problemele de constipație;
• conținutul acid ajută la pierderea în greutate, pentru că accelerează metabolismul și intensifică arderile – de aceea, sunt adesea recomandate în diete;
• taninul și pectina contribuie la menținerea sănătății mucoasei digestive;
• potasiul ajută la reducerea presiunii arteriale.
Topul țărilor cultivatoare
Pe primul loc în lume la producția de gutui se află Turcia, cu aproximativ 135.000 de tone anual, urmată de China (125.000 de tone/an), Uzbekistan (80.000 de tone/an), Maroc (46.000 de tone/an) și Iran (36.500 de tone/an). În România, producția anulaă de gutui este undeva la 6.500 de tone.
Curiozități despre gutui
• în multe țări, mai ales în SUA, gutuile nu se bucură de așa mare popularitate și rar sunt consumate în stare crudă – ele sunt considerate drept fructe pentru „gătit”!
• cuvântul „marmeladă” provine din termenul portughez „marmelo”care desemnează gutuia și asta pentru că gutuile au un conținut bogat de pectină, care acționează ca un gelifiant pentru dulcețuri și marmeladă!
• 84% din conținutul unei gutui este apă!
• în Franța, mai exact în zona Val de Loire, din gutui se produce lichior!
Ție cât de mult îți plac gutuile?
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau