Ca niciodată în ultimii ani, se fac angajări masive în comerţ
Dimensiune font:
Centralizatoarele AJOFM Iaşi, cele cu locurile de muncă pe raza judeţului şi cele la nivel continental arată din ce în ce mai bine. În acest ritm, cât de curând o să avem un maxim istoric al numărului de posturi vacante. Deocamdată, sunt 922 (faţă de 911, săptămâna trecută).
Veşti bune pentru absolvenţii de facultate, au destule oportunităţi de angajare (94). Se angajează, printre altele, asistent medical, inginer horticol, consilier juridic, ecomomist, consultant bancar, director vânzări, expeditor international, expert achiziţii publice, ingineri, medic veterinar, specialist în achiziţii, specialist în resurse umane
Nici necalificaţii n-au de ce să se plângă, unul din din cinci posturi libere (208) li se adresează lor. E vorba de agenţi curăţenie, călcătoreasă lenjerie, curier, femeie de serviciu, florar-decorator, îngrijitor clădiri, spălător vase, în construcţii, sortator produse sau stilist-protezist de unghii.
Ca niciodată în ultimii ani, se fac angajări masive în comerţ. Acum e nevoie de 76 lucrători. Agent vânzări, casieră, gestionar depozit, lucrător comercial, lucrător gestionar, operator vânzări prin telefon şi vânzător la tejghea.
Deşi departe de vremurile de aur, tabloul din HoReCa se prezintă optimist. Aici e nevoie de ajutor bucătar, brutar, bucătar, frizer, ospătar, patiser, pizzar, preparator preparate culinare, şef sală restaurant.
În transporturi, se pare că s-a nimerit ca mai multe firme să aibă nevoie acută de şoferi. Sunt disponibile 39 posturi. Tot nimic în asigurări, 83 locuri de muncă disponibile în sfera serviciilor (altele decât cele menţionate).
Surprinzător de multe posturi libere în confecţii (45). Se angajează croitori şi un confecţii-tricotaje. Construcţiile, care altădată erau „number one” sunt încă modeste în ce priveşte angajările. Doar 267 posturi. Industria, în tonul obişnuit. 55 locuri de muncă disponibile. Oarecum surprinzător, nimic în agricultură, deşi a început sezonul (se mizează, în continuare, pe zilieri).
Europenii nu prea mai au nevoie de români
Multă vreme, ţările din Occident s-au bazat pe mâna de lucru din Est. Evident, şi din România. Acum, situaţia s-a schimbat radical. Un salariu de, să zicem, 1.500 euro, nu mai e deloc atractiv pentru ai noştri, banii ăştia îi pot face şi acasă. Drept urmare, pe platforma EURES sunt afişate numai 244 locuri de muncă. 71 în Italia (lucrători în gospodărie, lucrători în domeniul sportului şi al pregătirii fizice, animatoare centre de vacanţă, şoferi autobuz şi specialist vânzări-marketing), 67 în Norvegia (electricieni, măcelari, pescari, personal bucătărie, un tinichigiu auto şi un vopsitor auto), 30 în Danemarca (tentante ar fi cele de instalator ţevi şi tehnician automatizări), tot 30 în Finlanda (constructor faţade, culegător fructe de pădure, instalator ţevi pentru nave, metalurg, muncitor în demolări, sudori şi clasicii tăietori de lemne în pădure).
Olandezii caută să angajeze femei în industria alimentară (dar fără unghii cu gel), lucrători în în producţia de brânză, în serele de flori sau culegători de legume. În total, 23 persoane. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau