Revolta judecătorilor
Dimensiune font:
judecători de la mai multe instanţe din ţară au decis ieri revocarea din CSM a lui Cristian Danileţ şi a Alinei Ghica, ambii candidaţi pentru un loc de vicepreşedinte în acest for
Judecătorul Mădălina Afrăsinei, reprezentant al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), a declarat ieri că are mandat de a cere amânarea luării unei decizii în ceea ce priveşte vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii atât timp cât adunările generale ale instanţelor sunt convocate pentru revocarea din CSM a lui Cristian Danileţ (vicepreşedinte), dar şi a Alinei Ghica (fost preşedinte, candidat la vicepreşedinte). Ea a susţinut că în Bucureşti au început ieri întruniri ale adunărilor generale ale instanţelor. Potrivit lui Afrăsinei, pentru Alina Ghica s-a întrunit tot ieri Curtea de Apel Piteşti, iar joi urmează să se reunească cea de la Cluj. „Problema este alegerea acestui procuror (Oana Schmidt-Hăineală, ca preşedinte al CSM - n.r.), în condiţiile în care mandatul de anul trecut a fost dezastruos, alături de Alina Ghica. Mai rău de atât nu se poate. Au arătat că nu sunt în stare să gestioneze problemele delicate ale sistemului. Mă cam îndoiesc că vor reuşi în acest an”, a mai spus reprezentantul UNJR.
Demisia de onoare!
Un alt mesaj a venit din partea Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), care arată că sprijină convocarea adunărilor generale în scopul revocării unor membri CSM. „Apreciem că fiecare membru CSM trebuie să se supună unui proces de introspecţie cu privire la propria activitate în raport de care să decidă dacă este oportună o demisie de onoare ca modalitate de deblocare a situaţiei create”, se arată într-un comunicat al AMR. Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a declarat la rândul său că nici măcar prorurorii nu şi-o doresc în fruntea lor pe Oana Schmidt-Hăineală, arătând că legea nu a fost respectată în spiritul ei la alegerile de săptămâna trecută. „Eu contez pe o tresărire morală şi o reintrare în normalitate printr-un simplu gest de decenţă, că nimeni nu-şi poate imagina că un procuror de carieră poate conduce un sistem judiciar cu 80% din activitate judecători, care exercită puterea judecătorească”, a arătat Pivniceru.
Drept răspuns, Oana Schmidt-Hăineală a declarat ieri că nu ia în calcul o demisie de onoare şi că o posibilă revocare a sa din această funcţie putea fi luată până luni, când i-a început mandatul. „Nu s-a solicitat revocarea mea, s-a solicitat revocarea hotărârii prin care am fost aleasă. Este o diferenţă, ca şi act administrativ o hotărâre poate fi revocată de organul emitent până la momentul în care intră în circuitul civil şi începe să producă efecte juridice. Acest moment s-a produs luni, practic mandatul de preşedinte a început să curgă, posibilitatea de a revoca o astfel de hotărâre subzistă numai până în ziua de luni”, a argumentat Hăineală. (Beatrice Talancă)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau