Rusia e dispusă să negocieze pacea cu Ucraina, dar pune condiții rigide
Dimensiune font:
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exprimat miercuri în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului, că Rusia este dispusă să participe la negocieri pentru a soluționa conflictul din Ucraina, cu condiția recunoașterii câștigurilor teritoriale obținute de armata rusă, conform agenției EFE.
Lavrov a subliniat că ”Rusia este deschisă unei soluții politice și diplomatice, care să respecte interesele sale legitime și să țină cont de realitățile create de-a lungul timpului, conducând la situația actuală", se menționează în articol.
Cu toate acestea, Lavrov a argumentat că "cei care ne-au declarat război nu au venit cu propuneri semnificative și, în lipsa unei considerații a intereselor noastre și a situației de pe teren, șansele de a ajunge la un acord sunt reduse". El a subliniat că, în aceste condiții, discuțiile la masa negocierilor nu sunt posibile în prezent.
Lavrov a continuat prin a sublinia că Washingtonul și aliații săi continuă să viseze la o înfrângere strategică a Rusiei, însă, având în vedere progresele recente ale trupelor ruse pe câmpul de luptă, "Occidentul nu mai discută despre victoria sa, ci despre cum să împiedice ca președintele rus, Vladimir Putin, să câștige".
Totodată, atât Kremlinul, cât și un oficial american neidentificat, au respins relatarea agenției Reuters, conform căreia, la sfârșitul anului trecut și începutul acestui an, Putin ar fi propus Washingtonului, prin intermediari, o încetare a focului în Ucraina și înghețarea conflictului de-a lungul liniei frontului, cu menținerea teritoriilor ucrainene deja ocupate de Rusia. Propunerea a fost respinsă de Washington, care a invocat, printre altele, faptul că nu dorește să discute un armistițiu fără implicarea Ucrainei.
Într-un interviu acordat săptămâna trecută jurnalistului american Tucker Carlson, Putin a declarat că Statele Unite controlează guvernul de la Kiev și că președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ascultă doar de instrucțiunile Washingtonului, care îi interzice să negocieze, astfel încât orice discuții depind de poziția SUA.
Ultimele negocieri de pace ruso-ucrainene au avut loc în martie-aprilie 2022 la Istanbul, la scurt timp după începerea invaziei ruse în Ucraina. Kievul a condiționat orice tratative cu Moscova de retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina (inclusiv din Crimeea) și restabilirea granițelor acestei țări, recunoscute internațional.
Pe de altă parte, Rusia cere Kievului să accepte pierderea Crimeii și a teritoriilor ucrainene ocupate de armata rusă și îi reproșează oficialilor ucraineni că s-au retras de la negocierile de la Istanbul din cauza presiunilor exercitate de Washington.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau