Rusia intervine în relația România – Ucraina: 'Minarea deliberată a Mării Negre de către Kiev reprezintă o amenințare'
Dimensiune font:
Minarea deliberată a Mării Negre de către Kiev reprezintă o amenințare pentru alte state din regiune din cauza plutirii în derivă a minelor, a declarat directorul Departamentului de Informare și Presă al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, în timpul unui briefing susţinut în marginea celui de-al XII-lea Forum Juridic Internațional de la Sankt Petersburg.
"Preocupările serioase pentru siguranța navigației în Marea Neagră sunt cauzate de acțiunile regimului de la Kiev privind minarea deliberată a apele de coastă" - a subliniat diplomatul.
"La începutul operațiunii militare speciale, Ucraina își mina deja porturile de la Marea Neagră, dacă vă amintiți, atunci, din cauza furtunilor, multe mine au fost smulse din ancore și au plutit în derivă" - a amintit Zaharova.
"Minele nu sunt încă complet echipate cu inteligență artificială, astfel încât ele să înțeleagă că trebuie să plutească undeva spre Rusia, aşa că au apărut în largul coastelor României, Bulgariei și Turciei '...' Nu există nicio garanție, că așa ceva nu se va întâmpla şi de data aceasta" - a spus ea.
De asemenea, reprezentantul Ministerului rus de Externe a subliniat caracterul contradictoriu al acțiunilor reprezentanților regimului de la Kiev, care, concomitent cu minarea în continuare a apelor de coastă ale Mării Negre, "invită comunitatea mondială să facă afaceri, să livreze alimente și să se implice în operațiuni economice în Marea Neagră".
Minele aflate în derivă în Marea Neagră au ajuns, în repetate rânduri, în porturile țărilor de coastă și s-au apropiat de gura strâmtorii Bosfor.
Deminarea din Marea Neagră, coordonată de România, Turcia și Bulgaria
Prima activare a Grupului operativ de contramăsuri împotriva minelor din Marea Neagră, format din Bulgaria, Turcia şi România, va începe la 2 iulie, a anunţat şeful apărării, amiralul Emil Eftimov. El a participat recent la exerciţiul comun cu trageri reale Şabla 2024 în poligonul antiaerian Şabla al Forţelor Aeriene. Eftimov a declarat că vor avea loc trei activări în acest an. În timpul celei dintâi, grupul va lua parte la exerciţiul Breeze 2024. Următoarele două activări ale grupului vor avea loc în septembrie şi noiembrie. Angajamentele politice sunt susţinute de eforturile armatei, a declarat amiralul Eftimov
El a precizat că pregătirea forţelor armate bulgare continuă, iar în prezent are loc o demonstraţie la poligonul antiaerian Şabla. Oficialul a adăugat că Bulgaria participă la exerciţiul Ramstein Legacy - 2024. Potrivit acestuia, pe teritoriul bulgar sunt dislocate forţe aliate din Slovenia şi reprezentanţi ai Centrului de Excelenţă al NATO, cu care se elaborează procedurile legate de toate forţele dislocate în Europa de Sud-Est, respectiv în România.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau