Scandal în Parlamentul European din cauza unui parlamentar român

cristian-terhes-1000x600

Dimensiune font:

| 12-05-2023 09:43


Trei deputate din Parlamentul European i-au transmis o scrisoare preşedintei forului legislativ, Roberta Metsola, şi cer o anchetă imediată pentru a stabili dacă trei colegi eurodeputaţi se fac vinovaţi de un discurs al urii în timpul unei dezbateri privind drepturile femeilor care a avut loc marţi în Parlamentul European. Între cei trei care sunt vizaţi de această solicitare se numără şi europarlamentarul român Cristian Terheş, despre care liderul AUR, George Simion, anunţa în februarie că va conduce lista partidului la alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor.


Scrisoarea a fost văzută de POLITICO, iar publicaţia se întreabă: „Poţi spune cam orice în Parlamentul European - dar oare poţi să scapi întotdeauna cu asta?”

Eurodeputatele Malin Björk (Suedia, grupul Stângii), Evin Incir (Suedia, Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor) şi Samira Rafaela (Olanda, grupul Renew) susţin în scrisoare că cei trei colegi ai lor au încălcat regulile Parlamentului referitoare la limbajul ofensator în timpul unei dezbateri privind ratificarea Convenţiei de la Istanbul din 2011 împotriva violenţei de gen. Ele îi cer Robertei Metsola să investigheze discursul celor trei sub acest aspect.

Cristian Terheş, Anders Vistisen (Danemarca) şi Isabella Adinolfi (Italia) "au făcut declaraţii care, în opinia noastră, constituie un discurs al urii", spun cele trei eurodeputate în scrisoarea adresată preşedintei Parlamentului European.

Cristian Terheş a intrat în actualul Parlament European candidând pe listele PSD, dar el se declară ca făcând parte din PNŢCD şi este afiliat grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni din PE. Ceilalţi doi eurodeputaţi incriminaţi fac parte din grupul Identitate şi Democraţie, respectiv din PPE (Partidul Popular European).

"Toate trei am reacţionat verbal şi i-am interpelat pe aceşti vorbitori în timpul dezbaterii", au scris cele trei eurodeputate. "Dar suntem ferm convinse că Parlamentul European însuşi trebuie, la rândul său, să pună piciorul în prag şi să arate că nu tolerează acest tip de discurs al urii chiar în incinta sa", arată ele.

"Singurul lucru pe care îl poate face preşedintele este să le sancţioneze indemnizaţiile zilnice - dar cel mai important lucru, desigur, este să spună că au întrecut măsura", a declarat pentru POLITICO europarlamentarul de stânga Malin Björk.

Un purtător de cuvânt al preşedintei Roberta Metsola a confirmat primirea scrisorii şi a adăugat: "Vom analiza acest lucru împreună cu serviciile plenului şi cu vicepreşedintele care va prezida în acel moment".

Cei trei eurodeputaţi de dreapta au luat poziţii incendiare, care ţin de un război cultural, la dezbaterea de marţi din Parlament, scrie POLITICO.

În discursul său din plenul Parlamentului European, Cristian Terheş a descris femeile transsexuale ca fiind "perverse de sex masculin". El a spus că recunoaşterea legală a existenţei femeilor transsexuale este "cea mai mare ameninţare la adresa femeilor" şi a făcut o paralelă între bărbaţii care se identifică ca femei şi bărbaţii care se identifică ca maşini.

Scrisoarea adresată Robertei Metsola susţine că acest comentariu a fost "direct transfobic şi constituie un discurs al urii pe baza sexului şi a orientării sexuale".

Terheş a declarat pentru POLITICO că nu a primit o copie a scrisorii. "Orice lege care permite ca un bărbat să fie recunoscut ca femeie, doar pentru că aşa pretinde, este o ameninţare gravă şi o formă de violenţă împotriva femeilor. Voi lua cu plăcere atitudine pentru a proteja adevărul şi femeile de această formă gravă de violenţă promovată de ideologia agresivă de gen", a adăugat europarlamentarul român.

În discursul său, Anders Vistisen - eurodeputat de extremă dreapta din partea Partidului Popular Danez - a acuzat influenţa islamului pentru violenţa împotriva femeilor din ţara sa, părând să-i acuze pe musulmani de "multe exemple de crime şi violuri".

Imediat după aceea, europarlamentarul Renew, Samira Rafaela, care este femeie de culoare şi una dintre autoarele scrisorii, a luat cuvântul în hemiciclu, spunând: "Acest tip de discurs poate favoriza agresivitatea şi atacurile faţă de oameni care au, de exemplu, un trecut de imigranţi". Rafaela a îndemnat-o pe vicepreşedinta Parlamentului, Heidi Hautala, care prezida dezbaterea, să "analizeze această chestiune". Hautala a răspuns că "s-ar putea face referire la o regulă internă privind comportamentul respectuos al deputaţilor şi daunele aduse reputaţiei Parlamentului".

Autoarele scrisorii au susţinut că remarcile lui Vistisen au fost un "exemplu clar de discurs al urii" bazat pe etnie şi religie.

Într-un e-mail către POLITICO, Vistisen şi-a apărat discursul ca fiind "bazat pe fapte" şi a declarat că le va prezenta "cu plăcere" preşedintei Metsola. "Nu am auzit nimic oficial de la administraţia Parlamentului European şi nici de la preşedinte", a mai scris el.

La aceeaşi dezbatere din plen, Isabella Adinolfi, eurodeputată din partea Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi, a vorbit despre italiencele agresate sexual de pakistanezi, bengalezi, marocani sau "imigranţi africani".

"Adinolfi face o legătură sugerând că violenţa împotriva femeilor este un fenomen care există exclusiv în culturile "străine", spre deosebire de propria ei cultură "italiană" sau "europeană", deşi ştim că violenţa există în toate ţările din lume" - au denunţat cele trei colege europarlamentar în scrisoare.

"Cred că este îngrozitor faptul că extrema dreaptă este atât de ipocrită, încât singurul moment în care se preface că îi pasă de drepturile femeilor este atunci când se pot folosi de drepturile femeilor pentru a lovi minorităţile", a comentat eurodeputata Björk pentru POLITICO.

"Acest atac este, prin toate mijloacele, o intimidare din partea colegilor verzi şi de stânga. Violenţa şi fanatismul de care dau dovadă aceşti colegi nu fac decât să dăuneze Europei" - a declarat în replică, pentru POLITICO, eurodeputata italiană Isabella Adinolfi.

Şi alţi eurodeputaţi au reacţionat ferm după dezbatere. Parlamentarul francez din Renew Irène Tolleret a declarat pentru POLITICO: "A fost monstruos".

Europarlamentarul Pierrette Herzberger-Fofana, o femeie de culoare din grupul Verzilor, s-a declarat "stupefiată" de cuvintele pe care le-au folosit cei trei şi este de părere că ar trebui să fie sancţionaţi. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Directorul ANM explică când se va schimba din nou vremea: când scăpăm de ninsori și plo
18/04/2024 10:29

Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a explicat că această perioadă in care avem ploi, ninsori la munte si vreme rece in general va mai dura cel putin pană săptămana ...

Lovitură de Teatru de Ziua Z: Macron îl invită pe Putin în Franța
17/04/2024 10:50

Rusia va fi invitată să participe la ceremoniile dedicate celei de-a 80-a aniversări a Debarcării Aliatilor in Normandia din 6 iunie 1944. O invitatie oficială urmează să fie transmisă curand prin amba ...

Mai multe drone neidentificate au supravegheat Baza Aerienă 57 Mihail Kogălniceanu
17/04/2024 08:22

Cateva drone au fost observate de militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu, in cursul nopţii de luni, in apropierea aeroportului, iar surse militare au precizat că acestea erau probabil de tip comercia ...

Gina Pistol va prezenta MasterChef cu Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu + Vedeta vine la PRO TV după Smiley?
16/04/2024 22:06

Anuntul zilei vine de la PRO TV! Postul din Pache Protopopescu a anuntat oficial că cei trei chefi Sorin Bontea, Florin Dumitresu şi Cătălin Scărlătescu sunt juratii emisiunii MasterChef. După ce s-a l ...

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu si Catalin Scarlatescu revin la PRO TV! Cei trei sunt juratii sezonului 9 MasterChef Romania!
16/04/2024 21:49

Au inspirat milioane de romani prin gastronomie, au dăramat granitele bucătăriei de acasă si, cu pasiune, au transformat fiecare farfurie intr-o adevărată operă de artă. Au arătat că si cei pasionati ...

Statele Unite au dat startul noii generații de arme care să le protejeze în fața unui atac cu rachete balistice intercontinentale
16/04/2024 21:03

Compania americană Lockheed Martin a obţinut un contract in valoare de 17 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei noi generaţii de interceptori care să protejeze Statele Unite ale Americii impotriva unui ...

Războiul se mută pe teritorilul olimpic: Ucraina ar folosi armistiţiul olimpic pentru a încerca să se regrupeze
16/04/2024 20:53

Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu in conflictele internaţionale in timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunand că Ucraina ar putea folo ...

Un primar PNL din Alba a fost găsit spânzurat în locuința sa - Era urmărit penal
16/04/2024 20:22

Primarul comunei Vinţu de Jos din judeţul Alba, Petre Ion Barbu, a murit, marţi după-amiază, fiind găsit spanzurat intr-o anexă a locuinţei. Poliţia Judeţeană Alba face verificări pentru a stabili i ...

Israelul, 'nemulțumit' de răspunsul Chinei după atacul Iranului: 'Speram o condamnare mai puternică și o recunoaștere clară a dreptului la autoapărare'
16/04/2024 20:06

Israelul se declară „nemultumit” de răspunsul Chinei in ceea ce priveste atacul Iranului. Declaratia a fost făcută de un diplomat israelian din China. Chinezii nu au condamnat atacul asupra Israelului. ...

'Nu avem nicio șansă să câștigăm cu Rusia fără ajutorul SUA': Zelenski prezintă un raport devastator pentru Ucraina!
16/04/2024 19:27

Fortele armate rusesti au un avantaj major pe front! Asta o spune presedintele ucrainean Volodimir Zelesnski, in cadrul unui interviu. Liderul de la Kiev spune că ajutorul SUA e vital pentru Ucraina. Zelensky ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei