Schimbări majore la concediul pentru creșterea copiilor. Cine stă mai mult acasă
Dimensiune font:
Guvernul vrea să extindă perioada de concediu pentru creșterea copilului în cazul celuilalt părinte care nu a solicitat inițial acest drept, fie că este vorba de mama sau de tatăl salariat. Astfel, perioada va crește de la cel puțin o lună la cel puțin două luni din perioada totală a concediului pentru creșterea copilului.
În prezent, dacă ambii părinți îndeplinesc condițiile de acordare a concediului pentru creștere copilului, potrivit legii, cel puţin o lună din perioada totală a concediului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept, fie că este vorba de mama sau de tatăl salariat, potrivit Hotnews. Perioada aceasta se va extinde la cel puțin două luni.
Astfel, tatăl salariat va putea beneficia de acest concediu pentru o perioadă de cel puțin două luni, dacă mama optează pentru concediul de creștere a copilului. În situația inversă, mama salariată va putea beneficia de cel puțin două luni din perioada totală a concediului pentru creșterea copilului, dacă cel care a solicitat acest drept a fost tatăl.
Schimbările sunt făcute prin Ordonanță de Urgență, motivul fiind acela că România este deja în procedură de infringement pentru netranspunerea în legislația națională a acestor prevederi europene.
O directivă europeană prevede ca taţii să stea obligatoriu cel puţin două luni în concediu parental pentru „crearea timpurie a unei legături între taţi şi copii”. În acelaşi timp, decizia UE obligă angajatorii să le facă program flexibil părinţilor care au copii până în 8 ani.
Potrivit noii directive europene, părinţii care au copii până în 8 ani pot cere să lucreze mai puţine ore sau să aibă un program de lucru flexibil.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau