Țările europene care au rămas fără angajați în domenii-cheie. Cum vor autoritățile să-i atragă pe lucrători
Dimensiune font:
Firmele din Germania și Italia sunt tot mai îngrijorate din cauza lipsei de personal. Sunt domenii în care nu sunt angajați, iar analiștii economici spun că „munca de import” va fi soluția pentru a pune stop acestei crize de personal.
Germania se confruntă cu o lipsă de specialiști în vânzări și de educatori, arată datele unei analize a Ziarului Finaciar.
Și Italia duce lipsă de angajați, sistemul de servicii sociale fiind unul dintre cele afectate, în contextul în care populația acestei țări este din ce în ce mai îmbătrânită.
Companiile mari au început să-şi pregătească singure viitorii angajaţi, construind adevărate academii de profesii. Aceste şcoli profesionale sunt conduse şi finanţate de companii, frustrate de lipsa de pregătire a celor ce caută de muncă, scrie Reuters.
„Suntem proactivi în această problemă. Dacă nu există pregătire, atunci o facem noi“, spune Gianluca Grondona, director de PR la cea mai mare companie de construcţii din Italia, potrivit sursei citate.
Italia și Germania apelează la muncitori din state în afara UE
În 2023, companiile italiene nu au putut găsi suficientă forţă de muncă pentru a acoperi 45% din necesar. Muncitorii din afara UE sunt consideraţi o soluţie. La nivelul UE, în 2023, circa 75% din angajatorii din 21 de state nu au putut găsi angajaţi cu pregătirea potrivită, arată datele Eurostat. Autoritățile italiene se orientează spre statele din afara Uniunii Europene, deoarece „mâna de lucru este mai ieftină” decât cea a angajaților din UE.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau