Valoarea colosală a cocainei găsite printre banane la Chiajna: 503 kilograme dosite în 35 de baxuri. "Provine din Columbia"
Dimensiune font:
O jumătate de tonă de cocaină a fost descoperită la un depozit de legume-fructe din Chiajna.
Drogurile, puse în cutii de banane, au fost descoperite luni, 26 iulie. În cursul zilei de joi, oficialii DIICOT au mediatizat cazul.
În urma cercetărilor derulate de procurorii DIICOT, aceștia au stabilit că drogurile au ajuns pe teritoriul României într-un transport de aproximativ 20 de tone de banane, de proveniență Columbia, achiziționat de pe raza unui stat al Uniunii Europene.
Potrivit primelor informații, cocaina a fost adusă în Europa prin portul Anvers din Belgia, apoi marfa a intrat în ţară prin portul Constanţa şi a ajuns la depozit.
Importatorul ar fi anunţat imediat autorităţile când a descoperit că a primit cocaină în loc de banane.
Cardul de masa Up Dejun vine cu cost 0 si discount de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!
Drogurile au o puritate de 98%, fiind descoperite în 40 de cutii care ar fi trebuit să conţină banane, în realitate acestea fiind pline cu pachete de 10 şi 15 kilograme de cocaină.
Comunicatul integral al DIICOT
La data de 26.07.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au fost sesizați de către ofițerii de poliție judiciară din cadrul BCCO București cu privire la faptul că, într-un depozit de pe raza județului Ilfov, a fost depistată o cantitate de 503 kilograme cocaină disimulată în 35 de baxuri de banane.
În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că, respectiva cantitate de cocaină a ajuns pe teritoriul României, într-un transport de aproximativ 20 de tone de banane, de proveniență Columbia, achiziționat de pe raza unui stat al Uniunii Europene.
Valoarea de piață a drogurilor indisponibilizate este de aproximativ 25 de milioane de euro.
Prin ordonanța Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală s-a dispus începerea urmăririi penale in rem, cu privire la săvârșirea infracțiunilor prevăzute de art. 2 și art. 3 din Legea 143/2000.
Activitățile au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO București, al criminaliștilor din cadrul DGPMB – Serviciul Criminalistic și al luptătorilor SIAS.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
Reacția unui fost ministru al Justiției
Ana Birchall, fost ministru al Justiției, a comentat pe marginea evenimentelor, acuzând faptul că scanerele din vămi nu funcționează de cinci ani.
”Și ne mirăm de ce nu intrăm în Schengen, nu? Cum au intrat în țară? Ce s-a întâmplat la vamă? Cum se explică credibil că scanerele din vămi nu funcționează de 5 ani? Dacă scanerele alea nu funcționează de 5 ani, ce măsuri eficiente au luat timp cei responsabili?”, a scris Ana Birchall pe Facebook
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau