4 cele mai comune greșeli comise de cumpărătorii de mașini second hand

auto  630mare

Dimensiune font:

| 28-06-2022 21:23

 O mașină este adesea, după casă sau apartament, a doua cea mai scumpă achiziție din viața noastră. Dar, spre deosebire de case, mașinile sunt o investiție proastă – se depreciază puternic în timp și sunt adesea costisitor de condus. Cu toate acestea, majoritatea familiilor tot au nevoie de cel puțin un vehicul în zilele noastre, așa că este doar o chestiune de timp până când o să vă confruntați cu nevoia de a cumpăra o mașină. Problema este că, cel mai adesea, oamenii sunt prea relaxați când vine vorba de cumpărarea unei mașini second hand. Această alegere va decide cât de liniștită și de confortabilă va fi naveta dvs zilnică pentru câțiva ani buni de acum înainte.

Uitarea sau pur și simplu săritul peste oricare dintre pașii vitali de verificare a mașinilor uzate, vă poate face o gaură imensă în contul bancar. Așadar, cu ajutorul lui Matas Buzelis – expert în industria auto din partea carVertical – am realizat o listă cu cele mai frecvente greșeli pe care le fac cumpărătorii de mașini second hand înainte de a cumpăra un vehicul.

1. Neparticiparea la un test drive

Înainte de a vă da ochii peste cap, gândiți-vă că majoritatea problemelor cu transmisia sau cu suspensia pot fi identificate doar în timpul unui test de conducere. Unii oameni își cumpără mașini second hand doar după interacțiuni online cu vânzătorul, fără să fi văzut vehiculul în realitate, ceea ce înseamnă că nu au șansa de a-și testa mai întâi achiziția înainte de a plăti pe ea o mulțime de bani. 

Un test drive vă permite, de asemenea, să experimentați senzația de la volan și importanța acestui lucru nu trebuie subestimată. Sedan, hatchback, off-road, SUV-uri sportive – fiecare tip de vehicul se simte diferit la condus. Ar trebui să simțiți pe pielea dvs aceste diferențe înainte de a plăti vehiculul.

Cum se efectuează un test drive reușit?

În primul rând, asigurați-vă că vânzătorul este de acord să conduceți mașina. Fermitatea pedalelor, suspensia și transmisia ar trebui să se simtă diferit de cele ale vehiculul dvs. actual, așa că evitați traficul intens pentru a evita accidentele. În al doilea rând, cheia unui test drive bun este să încercați diferite medii. Deci, găsiți zone cu:

  • Drumuri lungi – testați fiecare viteză. Nu ar trebui să existe vibrații la viteze mai mari.
  • Drumuri cu vânt – vedeți cât de bine se descurcă mașina – este stabilă sau nu?
  • Pietriș – drumurile de pământ sunt perfecte pentru a identifica o suspensie slabă și zdrăngănitoare.
  • Dealuri – conducerea în deal pune mai multă presiune asupra transmisiei și în acest timp de mediu poate începe să alunece un ambreiaj uzat.

Mulți cumpărători poate că nu se simt suficient de competenți pentru a identifica problemele unei mașini în timpul unui drive test. Cu toate acestea, potrivit lui Matas Buzelis, „chiar și oamenii care nu înțeleg prea multe despre mașini pot identifica zgomote neobișnuite sau un schimbător greu de manevrat, etc. Aceste mici observații vă ajută să vă decideți dacă merită să mergeți mai departe cu mașina respectivă și să solicitați părerea unui mecanic”.

2. Luarea impulsivă a deciziilor 


 Unul dintre trucuri preferate ale vânzătorilor de mașini este ademenirea oamenilor către achiziții impulsive. Reprezentanțele care vând mașini noi te pot convinge relativ ușor să alegi o trapă opțională costisitoare, spre exemplu, deși locuiești într-o zonă extrem de ploioasă. Același tip de decizii impulsive sunt valabile și în cazul mașinilor second hand.

Înainte de a-ți cheltui banii câștigați cu greu pe o mașină sport, gândește-te mult și bine la nevoile tale reale. Motoarele mai mari cresc semnificativ cheltuielile cu combustibilul pe termen lung, SUV-urile folosesc anvelope mai scumpe, mașinile de lux se defectează mai des. Nu plătiți în exces pentru lucruri de care nu aveți nevoie.

Restrângeți-vă opțiunile

„Afundați-vă în anunțurile cu mașini second hand și acestea vă vor copleși până în punctul în care veți cumpăra orice mașină doar ca să scăpați mai repede de căutări. În schimb, o idee mai bună este să vă limitați plaja de căutare începănd cu a vă decide ce tip de mașină aveți nevoie.” Potrivit lui Matas Buzelis, expert auto al carVertical, există câțiva pași simpli care vă vor ajuta să filtrați alegerile greșite:

  • 1. Stabiliți-vă un buget clar – prețul viitoarei mașini nu ar trebui să depășească 35% din venitul dvs anual.
  • 2. Alegeți un anumit tip de combustibil – mașinile electrice costă o avere, dar sunt ieftine de condus. Mașinile diesel sunt economice și excelente pentru călătorii lungi. Mașinile pe benzină sunt mai silențioase și necesită mai puțină întreținere, dar folosesc mai mult combustibil.
  • 3. Decideți cât spațiu aveți nevoie – furgonetele sunt cele mai practice în ceea ce privește numărul de locuri și spațiul din portbagaj. Dar și break-urile pot oferi deseori suficient spațiu.
  • 4. Chiar vă trebuie un 4×4? – SUV-urile și mașinile de teren sunt mult mai complexe și mai costisitoare de întreținut. Dacă nu vă confruntați des cu condiții extreme de drum, s-ar putea să vă fie mai bine cu mașinile 2WD.
  • 5. Comparați modele de la diferiți producători – nu vă concentrați pe o singură marcă fără un motiv temeinic. Este foarte posibil să puteți găsi alternative excelente la un preț chiar mai mic.
    Acești pași simpli vă vor ajuta să eliminați din start mașinile de care nu aveți nevoie și să restrângeți lista la alegeri mult mai potrivite pentru dvs.

3. Ignorarea istoricului autoturismului

Fiecare mașină are un așa numit ”număr de identificare al vehiculului” (VIN, pe scurt), care vă poate oferi acces la informații valoroase cum ar fi dosarele de furt, istoricul de daune și kilometraj, fotografii anterioare cu mașina etc. Cumulul de discrepanțe și accidente sunt ca dosarul judiciar al unei persoane – există și nu poți scăpa de el. Oricine poate cumpăra un raport care cuprinde istoricul mașinii din care poate afla prin ce a trecut autoturismul pe parcursul duratei sale de viață – tot ce aveți nevoie este să cunoașteți codul VIN.

Din păcate, mulți cumpărători de mașini second hand încă se lasă înșelați prin metode cum ar fi derularea kilometrajului, daune prost reparate sau clonarea VIN-ului, doar pentru că nu verifică istoricul mașinii înainte de a o cumpăra. Procedând astfel, nu riscați doar să cumpărați o mașină avariată grav ci și să vă confruntați cu probleme legale.

„Publicul nu ar crede câte dintre vehiculele pe care le vedem zilnic pe piață au kilometrajul dat înapoi. Pe baza tuturor rapoartelor carVertical generate de-a lungul anului trecut, ponderea acestor vehicule este de 16,1% din total.”, spune Matas Buzelis.

4. Cumpărați fără sfatul unui mecanic

Dacă nu știți să inspectați o mașină ar trebui să duceți vehiculul la un profesionist pentru a-I face un control final. Aceștia vor examina suspensia, motorul și vor conecta mașina la un instrument de diagnosticare. Sunați cu o zi înainte la orice atelier de reparații din zona în care vă veți întâlni cu vânzătorul și programați-vă la un control. Astfel, vă veți asigura că vor avea timp pentru dvs.

Deși asemenea inspecții nu sunt costisitoare, nu vă pierdeți banii dacă nu vă gândiți serios să cumpărați acea mașină. Matas Buzelis este convins că astfel de inspecții dezvăluie cât de încrezător este un vânzător în privința mașinii sale: „Am observat adesea vânzătorii de mașini second hand subliniind în reclame că sunt de acord cu inspecțiile la un service auto. Cu toate acestea, nu vă bazați doar pe încrederea lor – chiar și cei mai încrezători vânzători pot încerca să evite o inspecție profesională atunci când se ajunge în acel punct al procesului. Evident, această reținere este un semnal de alarmă. Și chiar dacă vânzătorul este într-adevăr încrezător și acceptă un test la service, asta nu înseamnă neapărat că mașina este într-o formă excelentă.”

Concluzie

Indiferent de prețul mașinii, alegerea greșită a următorului vehicul vă poate aduce probleme serioase. Mașina se poate strica, s-ar putea să descoperiți sisteme care funcționează defectuos sau chiar mai rău, s-ar putea să ajungeți în instanță!
Ori de câte ori cumpărați o mașină deja rulată, faceți întotdeauna un test drive adecvat, limitați-vă doar la vehiculele pe care intenționați cu adevărat să le cumpărați, obțineți un raport care prezintă istoricul mașinii și cereți sfatul unui mecanic. Păziți-vă de rele!

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
HARTĂ INTERACTIVĂ Bilanțul autostrăzilor: Ce s-a deschis în 2024 și care este scenariul pentru 2025
31/12/2024 17:13

  Autostrazile din Romania - 2024 - 2025   „E cel mai prolific an din istoria Romaniei in materie de inaugurări de autostrăzi”, o spun expertii. În 2024 s-au dat in traf ...

Noi reglementări pentru șoferii din România, de la 1 ianuarie 2025: Ce schimbări sunt pentru conducătorii auto
29/12/2024 12:58

Începutul de an vine cu modificări importante pentru soferii din Romania. Vor intra in vigoare noi reglementări care vizează atat aspecte legislative, cat si administrative, scrie antena3.ro. Noi drep ...

Cât va costa în 2025 să aduci o mașină din Germania: Cât de rentabil este să mergi personal să cumperi autoturismul
26/12/2024 19:10

Majoritatea masinilor second-hand care ajung in Romania provin din vestul Europei, unde sunt vandute la preturi relativ mici. Totusi, costurile de transport si inmatriculare sunt semnificative. De exemplu, car ...

„Surpriză“ de Crăciun pentru posesorii noului Dacia Duster. Mașinile au fost rechemate în service
25/12/2024 11:07

Dacă esti posesor al noului Dacia Duster, s-ar putea ca si masina ta să fi fost chemată in service. Noua Dacia Duster a fost scoasă la vanzare la inceputul acestui an si s-a bucurat de un succes urias, num ...

VIDEO Noua Dacia Duster a fost testată în condiții extreme: Cum s-a descurcat SUV-ul produs la Mioveni
24/12/2024 13:06

  Noua Dacia Duster are un design specific unui off-roader, insă se ridică oare la inăltimea performantelor demonstrate de primele două generatii?    &nb ...

FOTO Se deschide circulației cea mai așteptată autostradă din istoria României
23/12/2024 11:51

  Circulaţia rutieră pe lotul 1 al Autostrăzii A 7 Ploieşti-Buzău, in lungime de 21 de kilometri, va fi deschisă luni după-amiază, tronsonul făcand legătura intre Dumbrava şi Mizil, judeţ ...

Se construiește Drumul Expres Bacău-Piatra Neamţ care va lega 2 mari orașe ale României
21/12/2024 11:00

  Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a lansat licitaţia pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Bacău-Piatra Neamţ, ofertele la contractul de peste 6 miliarde lei urmand s ...

Plafonarea prețurilor RCA a fost prelungită până la 31 martie 2025
19/12/2024 16:00

Guvernul a decis, miercuri, prelungirea plafonării preţurilor RCA pană la 31 martie 2025, a anunţat purtătorul de cuvant al Executivului, Mihai Constantin. „Preţurile poliţelor RCA vor rămane ...

Creștere alarmantă a prețurilor RCA
16/12/2024 15:20

Crestere alarmantă a preturilor RCA. Preturile politelor RCA s-au dublat in 2024 comparativ cu inceputul anului, conform unui comunicat al Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania ...

VIDEO Surpriza de pe Autostrada Moldovei. Se va deschide un tronson care i-a luat prin surprindere și pe experți
15/12/2024 12:02

 Un tronson din Autostrada „Moldovei” A7 va fi dat in circulatie in jurul datei de 20 decembrie, sfidand practic estimările initiale ale expertilor independenti care nu de mult spuneau că o i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei