4 cele mai comune greșeli comise de cumpărătorii de mașini second hand
Dimensiune font:
O mașină este adesea, după casă sau apartament, a doua cea mai scumpă achiziție din viața noastră. Dar, spre deosebire de case, mașinile sunt o investiție proastă – se depreciază puternic în timp și sunt adesea costisitor de condus. Cu toate acestea, majoritatea familiilor tot au nevoie de cel puțin un vehicul în zilele noastre, așa că este doar o chestiune de timp până când o să vă confruntați cu nevoia de a cumpăra o mașină. Problema este că, cel mai adesea, oamenii sunt prea relaxați când vine vorba de cumpărarea unei mașini second hand. Această alegere va decide cât de liniștită și de confortabilă va fi naveta dvs zilnică pentru câțiva ani buni de acum înainte.
Uitarea sau pur și simplu săritul peste oricare dintre pașii vitali de verificare a mașinilor uzate, vă poate face o gaură imensă în contul bancar. Așadar, cu ajutorul lui Matas Buzelis – expert în industria auto din partea carVertical – am realizat o listă cu cele mai frecvente greșeli pe care le fac cumpărătorii de mașini second hand înainte de a cumpăra un vehicul.
1. Neparticiparea la un test drive
Înainte de a vă da ochii peste cap, gândiți-vă că majoritatea problemelor cu transmisia sau cu suspensia pot fi identificate doar în timpul unui test de conducere. Unii oameni își cumpără mașini second hand doar după interacțiuni online cu vânzătorul, fără să fi văzut vehiculul în realitate, ceea ce înseamnă că nu au șansa de a-și testa mai întâi achiziția înainte de a plăti pe ea o mulțime de bani.
Un test drive vă permite, de asemenea, să experimentați senzația de la volan și importanța acestui lucru nu trebuie subestimată. Sedan, hatchback, off-road, SUV-uri sportive – fiecare tip de vehicul se simte diferit la condus. Ar trebui să simțiți pe pielea dvs aceste diferențe înainte de a plăti vehiculul.
Cum se efectuează un test drive reușit?
În primul rând, asigurați-vă că vânzătorul este de acord să conduceți mașina. Fermitatea pedalelor, suspensia și transmisia ar trebui să se simtă diferit de cele ale vehiculul dvs. actual, așa că evitați traficul intens pentru a evita accidentele. În al doilea rând, cheia unui test drive bun este să încercați diferite medii. Deci, găsiți zone cu:
- Drumuri lungi – testați fiecare viteză. Nu ar trebui să existe vibrații la viteze mai mari.
- Drumuri cu vânt – vedeți cât de bine se descurcă mașina – este stabilă sau nu?
- Pietriș – drumurile de pământ sunt perfecte pentru a identifica o suspensie slabă și zdrăngănitoare.
- Dealuri – conducerea în deal pune mai multă presiune asupra transmisiei și în acest timp de mediu poate începe să alunece un ambreiaj uzat.
Mulți cumpărători poate că nu se simt suficient de competenți pentru a identifica problemele unei mașini în timpul unui drive test. Cu toate acestea, potrivit lui Matas Buzelis, „chiar și oamenii care nu înțeleg prea multe despre mașini pot identifica zgomote neobișnuite sau un schimbător greu de manevrat, etc. Aceste mici observații vă ajută să vă decideți dacă merită să mergeți mai departe cu mașina respectivă și să solicitați părerea unui mecanic”.
2. Luarea impulsivă a deciziilor
Unul dintre trucuri preferate ale vânzătorilor de mașini este ademenirea oamenilor către achiziții impulsive. Reprezentanțele care vând mașini noi te pot convinge relativ ușor să alegi o trapă opțională costisitoare, spre exemplu, deși locuiești într-o zonă extrem de ploioasă. Același tip de decizii impulsive sunt valabile și în cazul mașinilor second hand.
Înainte de a-ți cheltui banii câștigați cu greu pe o mașină sport, gândește-te mult și bine la nevoile tale reale. Motoarele mai mari cresc semnificativ cheltuielile cu combustibilul pe termen lung, SUV-urile folosesc anvelope mai scumpe, mașinile de lux se defectează mai des. Nu plătiți în exces pentru lucruri de care nu aveți nevoie.
Restrângeți-vă opțiunile
„Afundați-vă în anunțurile cu mașini second hand și acestea vă vor copleși până în punctul în care veți cumpăra orice mașină doar ca să scăpați mai repede de căutări. În schimb, o idee mai bună este să vă limitați plaja de căutare începănd cu a vă decide ce tip de mașină aveți nevoie.” Potrivit lui Matas Buzelis, expert auto al carVertical, există câțiva pași simpli care vă vor ajuta să filtrați alegerile greșite:
- 1. Stabiliți-vă un buget clar – prețul viitoarei mașini nu ar trebui să depășească 35% din venitul dvs anual.
- 2. Alegeți un anumit tip de combustibil – mașinile electrice costă o avere, dar sunt ieftine de condus. Mașinile diesel sunt economice și excelente pentru călătorii lungi. Mașinile pe benzină sunt mai silențioase și necesită mai puțină întreținere, dar folosesc mai mult combustibil.
- 3. Decideți cât spațiu aveți nevoie – furgonetele sunt cele mai practice în ceea ce privește numărul de locuri și spațiul din portbagaj. Dar și break-urile pot oferi deseori suficient spațiu.
- 4. Chiar vă trebuie un 4×4? – SUV-urile și mașinile de teren sunt mult mai complexe și mai costisitoare de întreținut. Dacă nu vă confruntați des cu condiții extreme de drum, s-ar putea să vă fie mai bine cu mașinile 2WD.
- 5. Comparați modele de la diferiți producători – nu vă concentrați pe o singură marcă fără un motiv temeinic. Este foarte posibil să puteți găsi alternative excelente la un preț chiar mai mic.
Acești pași simpli vă vor ajuta să eliminați din start mașinile de care nu aveți nevoie și să restrângeți lista la alegeri mult mai potrivite pentru dvs.
3. Ignorarea istoricului autoturismului
Fiecare mașină are un așa numit ”număr de identificare al vehiculului” (VIN, pe scurt), care vă poate oferi acces la informații valoroase cum ar fi dosarele de furt, istoricul de daune și kilometraj, fotografii anterioare cu mașina etc. Cumulul de discrepanțe și accidente sunt ca dosarul judiciar al unei persoane – există și nu poți scăpa de el. Oricine poate cumpăra un raport care cuprinde istoricul mașinii din care poate afla prin ce a trecut autoturismul pe parcursul duratei sale de viață – tot ce aveți nevoie este să cunoașteți codul VIN.
Din păcate, mulți cumpărători de mașini second hand încă se lasă înșelați prin metode cum ar fi derularea kilometrajului, daune prost reparate sau clonarea VIN-ului, doar pentru că nu verifică istoricul mașinii înainte de a o cumpăra. Procedând astfel, nu riscați doar să cumpărați o mașină avariată grav ci și să vă confruntați cu probleme legale.
„Publicul nu ar crede câte dintre vehiculele pe care le vedem zilnic pe piață au kilometrajul dat înapoi. Pe baza tuturor rapoartelor carVertical generate de-a lungul anului trecut, ponderea acestor vehicule este de 16,1% din total.”, spune Matas Buzelis.
4. Cumpărați fără sfatul unui mecanic
Dacă nu știți să inspectați o mașină ar trebui să duceți vehiculul la un profesionist pentru a-I face un control final. Aceștia vor examina suspensia, motorul și vor conecta mașina la un instrument de diagnosticare. Sunați cu o zi înainte la orice atelier de reparații din zona în care vă veți întâlni cu vânzătorul și programați-vă la un control. Astfel, vă veți asigura că vor avea timp pentru dvs.
Deși asemenea inspecții nu sunt costisitoare, nu vă pierdeți banii dacă nu vă gândiți serios să cumpărați acea mașină. Matas Buzelis este convins că astfel de inspecții dezvăluie cât de încrezător este un vânzător în privința mașinii sale: „Am observat adesea vânzătorii de mașini second hand subliniind în reclame că sunt de acord cu inspecțiile la un service auto. Cu toate acestea, nu vă bazați doar pe încrederea lor – chiar și cei mai încrezători vânzători pot încerca să evite o inspecție profesională atunci când se ajunge în acel punct al procesului. Evident, această reținere este un semnal de alarmă. Și chiar dacă vânzătorul este într-adevăr încrezător și acceptă un test la service, asta nu înseamnă neapărat că mașina este într-o formă excelentă.”
Concluzie
Indiferent de prețul mașinii, alegerea greșită a următorului vehicul vă poate aduce probleme serioase. Mașina se poate strica, s-ar putea să descoperiți sisteme care funcționează defectuos sau chiar mai rău, s-ar putea să ajungeți în instanță!
Ori de câte ori cumpărați o mașină deja rulată, faceți întotdeauna un test drive adecvat, limitați-vă doar la vehiculele pe care intenționați cu adevărat să le cumpărați, obțineți un raport care prezintă istoricul mașinii și cereți sfatul unui mecanic. Păziți-vă de rele!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau