România alocă ajutoare de peste 50 de milioane de euro pentru staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice. Anunţul Comisiei Europene
Dimensiune font:
Comisia Europeană a anunţat că aprobă o schemă de sprijin prin care România va acorda 53 de milioane de euro pentru staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice şi hibride. Această măsură va contribui la reducerea poluării, susţin oficialii europeni.
Măsura planificată de România de a susţine crearea unei reţele de staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice respectă normele Uniunii Europene privind acordarea ajutoarelor de stat.
"Măsura va contribui la reducerea emisiilor de CO2 şi a altor emisii poluante, fără a distorsiona în mod nejustificat concurenţa pe piaţa unică. Se preconizează că schema, care va avea un buget de 53 de milioane EUR şi va acoperi perioada 2020-2025, va stimula investiţiile în staţii de reîncărcare a vehiculelor hibride şi a vehiculelor electrice cu baterie din România", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Reţeaua de staţii de reîncărcare va fi dezvoltată pe întreg teritoriul ţării, acoperind atât zonele urbane, cât şi cele rurale.
"România va contribui la combaterea schimbărilor climatice, în conformitate cu obiectivele stabilite de Pactul ecologic european. Această schemă va reduce emisiile nocive generate de autovehicule şi va îmbunătăţi sănătatea cetăţenilor, fără a distorsiona în mod nejustificat concurenţa", a declarat vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei.
Potrivit sursei citate, schema este deschisă tuturor operatorilor economici care îndeplinesc anumite criterii, de exemplu în ceea ce priveşte echiparea cu prize. Beneficiarii vor fi selectaţi printr-o procedură deschisă şi transparentă de ofertare, iar sprijinul va fi acordat sub formă de granturi, precizează Comisia Europeană.
"Comisia consideră că măsura va favoriza creşterea considerabilă a ponderii vehiculelor cu emisii scăzute, aducând o contribuţie majoră la reducerea emisiilor de CO2 şi de poluanţi, în conformitate cu obiectivele UE în materie de climă şi mediu, precum şi cu ţintele stabilite de Pactul ecologic european", notează sursa citată.
De asemenea, Comisia a constatat că ajutorul va fi acordat prin intermediul unei proceduri concurenţiale de ofertare şi că se vor institui garanţiile necesare pentru ca ajutorul să fie limitat la minimul necesar.
"Pactul ecologic european prezentat în decembrie 2019 stabileşte măsuri care urmăresc ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Pentru atingerea neutralităţii climatice, este necesară o reducere cu 90 % a emisiilor generate de transporturi până în 2050", precizează reprezentanţii CE.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau