VIDEO Avans impresionant al constructorului român UMB pe autostrada „Moldovei” A7 în doar două luni / Cum se vede din satelit „cocoașa de la Focșani”
Dimensiune font:
La mai puțin de două luni de când a fost semnat contractul de execuție, constructorul român UMB a avansat semnificativ pe șantierul „cocoașei” de la Focșani, lotul de circa 11 km din autostrada „Moldovei” A7 care ocolește municipiul reședință din Vrancea.
Într-o filmare realizată din dronă de către Asociația Pro Infrastructura se vede cât de mult a putut să avanseze cu șantierul asocierea SA&PE CONSTRUCT SRL – SPEDITION UMB SRL – TEHNOSTRADE SRL la mai puțin de două luni de la semnarea contractului.
Pe 6 septembrie, UMB semna contractul de execuție pentru circa 764 de milioane de lei, pentru Lotul 4 din autostrada A7 Buzău - Focșani, un lot ce măsoară circa 10,94 km de autostradă și 4 km de drum de legătură cu DN2. Pentru acest contract UMB are termen de finalizare 20 de luni.
„Cocoașa de la Focșani” se vede din satelit
Avansul în șantier este atât de mare încât forma „cocoașei” de la Focșani se vede și din satelit
Într-o imagine surprinsă pe 24 octombrie de către sateliții Sentinel parte din Programul Copernicus al Agenției Spațiale Europene (ESA) poate fi observată clar cum autostrada A7 capătă formă în apropiere de Focșani.
Denumirea de „cocoașa de la Focșani” s-a împământenit încă din perioada de proiectare a Autostrăzii, atunci când autoritățile locale s-au încăpățânat să nu permită autostrăzii să treacă mai aproape de municipiu, ci să facă un ocol de circa 5 km care să înconjoare un câmp aproape gol dintre oraș și un sat din zonă.
HotNews.ro a scris la acel moment în detaliu despre problemă, despre disensiunile dintre autoritățile locale care cereau ca acel spațiu să rămână gol pentru o dezvoltare viitoare a orașului pe deoparte și compania de drumuri și societatea civilă care clamau inutilitatea unui astfel de ocol de cealaltă parte.
Foto: Galben - traseul A7 / Roșu - pe unde ar fi trebuit să treacă A7
Autostrada A7 în Moldova, o afacere UMB cap-coadă?
În prezent UMB are contracte semnate pe Loturile 4 și 1 din A7 Buzău - Focșani, în total circa 16 km, dar a fost desemnată câștigătoare și pe loturile 2 și 3 din mijloc (circa 66 km). Pe cele două loturi din mijloc, însă, nu s-au semnat încă contractele de execuție.
Mai mult, autostrada „Moldovei” A7 în regiunea Moldovei are șanse să devină o afacere UMB cap-coadă.
UMB a mai depus oferte și pentru toate cele trei loturi de la Focșani la Bacău (circa 95 km), dar și pe cele trei loturi (77km) de la Bacău la Pașcani.
Aici mai putem aminti că tot UMB a construit și finalizat înainte de termen singura bucată din A7 deschisă traficului în prezent: 16 km drept centură a Bacăului.
Dacă ar reuși să câștige toate tronsoanele licitate acum pe A7, UMB - companie din Bacău la origini, ar ajunge practic să lucreze pe un front neîntrerupt de peste 250 de kilometri de autostradă, toți în Moldova.
Traseul și loturile autostrăzii A7 Buzău - Focșani
UMB, la al doilea „blitzkrieg” pe autostăzi în doar câteva luni
Avansul incredibil de pe A7 la Focșani nu este prima surpriză de acest gen în acest an.
Chiar de curând UMB impresiona pe A0 Centura Capitalei, unde lucrează la circa 20 de km dintr-un tronson de pe partea de Nord.
Acolo constructorul român a început să lucreze din luna august, iar după două lunideja așterneau primii kilometri de asfalt.
A7 - Autostrada finanțată prin PNRR, dar cu termen limită pentru finalizare
Autostrada „Moldovei” A7 are aproape 440 km de la Ploiești (Dumbrava/A3) și până la Siret, la granița cu Ucraina. De la Ploiești până la Pașcani (circa 320 de km) a fost prinsă pe finanțare PNRR, planul pe termen scurt gândit de UE pentru relansarea economiilor post-pandemie. Condiția esențială: proiectele să fie finalizate până în 2026.
În momentul de față toate tronsoanele au fost scoase la licitație (ultimele în luna august 2022), deși pentru A7 au tot fost promise încă din 2020.
Până în acest moment, au fost contractate doar două loturi (49 km) din cele trei de pe Ploiești (Dumbrava) - Buzău și cele două loturi de capăt (16km) ale tronsonului Buzău - Focșani (4 loturi - total 83 km).
Pentru loturile dintre Bacău și Focșani (3 loturi, 95 km) au fost depuse câte patru oferte pe tronson, printre antreprenorii interesați fiind și constructorul UMB, care deja construiește două din loturile de pe segmentul Focșani - Bacău și a construit în trecut și centura Bacăului (16km).
Foto: Traseul autostrăzii A7
Autostrada A7 - „Coloana Vertebrală” a Moldovei, salvarea față de criminalul drum E85
Autostrada Moldovei A7 este cel mai avansat dintre marile proiecte de infrastructură rutieră pentru regiunea Moldovei și proiectul care ar trebui să absoarbă cel mai mult din alocările României din PNRR.
*Primul tronson practic a fost construit, circa 16 km din actuala centură a Bacăului, 16 km complet la profil de autostradă. Însă în afară de acel mic tronson, autostrada A7 înseamnă practic o suită de proiecte separate, licitate pentru proiectare separat în ultimii ani, de la Ploiești (Dumbrava), la Buzău, Focșani, Bacău, Pașcani, Suceava și până la Siret.
Aproape 440 de kilometri de autostradă în Moldova de la Nord la Sud - „Coloana vertebrală” a Moldovei - și care va prelua traficul pe ruta unde se înregistrează cele mai mari valori ale traficului din regiune și care în prezent se desfășoară pe DN2/E85, un drum național cu câte o bandă pe sens și un acostament puțin mai lat folosit adesea neregulamentar de către șoferi drept încă o bandă de circulație.
Odată finalizat, A7 va prelua mare parte din traficul de pe actualul DN2/E85, un drum care, din punct de vedere al accidentelor, este cel mai periculos drum național din România.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau