Dacă cititul nu este încă un obicei pentru tine, ar trebui să devină. Dincolo de beneficiile incontestabile pentru memorie, acesta te poate ajuta să fii mai sănătos și chiar mai bogat. Iată mai jos 10 dintre beneficiile dovedite ale cititului.
1. Te poate ajuta să câștigi mai mulți bani
Un vocabular bogat te ajută nu numai să faci o impresie bună celor din jur, dar și să obții un job mai bine plătit. Persoanele care comunică fluent și clar sunt mai plăcuțe și au șanse mai mari să-și stabilească mai multe relații, atât personale, cât și profesionale.
2. Reduce stresul
Este dovedit faptul că cititul reduce stresul, prin relaxarea mușchilor și încetinirea ritmului cardiac. Desigur, acest lucru nu este valabil pentru lucrurile de zi cu zi pe care le citim, cum ar fi: presă, e-mailuri și mesaje. Cititul cărților îți transpune mintea într-o lume de poveste, departe de stresul cotidian. Găsește-ți genul literar preferat și oferă-ți minim 30 de minute pe zi pentru lectură.
3. Combate depresia
Persoanele care au tendințe depresive se simt izolate și înstrăinate de cei din jur, iar cititul ajută la minimizarea acestor sentimente. În plus, prin citit, evadezi din lumea ta și trăiești aventuri ale personajelor fictive, lucru care ajută la înlăturarea gândurilor negative și la îmbunătățirea moralului.
4. Un somn mai bun
Atunci când deschizi o carte și ești absorbit de ea, imaginația începe să lucreze și intri într-o stare de conștiință nealterată. Când mintea este angajată într-o evadare literară, stresul este înlăturat, iar corpul se pregătește pentru somn. Persoanele care citesc înainte de a merge la culcare se bucură, de obicei, de un somn profund și de calitate.
5. Încetinește declinul cognitiv
Menține-ți mintea activă prin citit:
carti, reviste și articole, toate ajută persoanele trecute de prima tinerețe să își mențină funcția cognitivă și previne apariția diferitelor boli de memorie, precum Alzheimer.
6. Te învață lucruri concrete
Atunci când citești non-ficțiune, vei învăța lucruri concrete, în loc să-ți lași mintea să rătăcească în locuri imaginare. Indiferent că vorbim despre o carte de istorie, ori un alt subiect care te interesează, vei afla informații exacte sau te va ajuta să dezvolți o abilitate practică, lucruri pe care le poți folosi mai târziu în viață.
7. Îmbunătățește memoria
Atunci când citești
carti beletristica care abundă în detalii, creierul tău se antrenează să-și amintească obiectivele și acțiunile pe termen lung. Pe măsură ce parcurgi povestea, trebuie să îți amintești personajele, conversațiile, intriga și multe altele. Acest lucru îmbunătățește memoria prin stimularea diferitelor părți ale creierului și îi permit să creeze conexiuni noi.
8. Te face mai empatic
Citirea unei cărți ajută la dezvoltarea empatiei, deoarece creierul tău învață în mod direct cum este să trăiești ca o altă persoană cu o viziune asupra vieții (probabil) cu totul diferită de a ta. Reacțiile pe care le ai la anumite evenimente dintr-o poveste diferă de cele mai multe ori de cele ale personajului. Acest lucru este minunat, deoarece îți permite să experimentezi și să înțelegi emoțiile celeilalte persoane.
9. Dezvoltă imaginația
Atunci când citești ficțiune, practic îți imaginezi tot ce conține acea poveste, identificând clar în minte, atât personajele, cât și locurile ori desfășurarea acțiunii. Acest lucru stimulează creierul și îl poate ajuta să evolueze în această direcție, având impact asupra vieții de zi cu zi.
10. Te ajută să structurezi mai bine informațiile
Aici ne referim din nou la non-ficțiune, ce se bazează pe fapte și este adesea o sursă importantă de cunoștințe. Scrierea este diferită de ficțiune, iar faptul că trebuie să înțelegi titlurile, subtitlurile, listele și graficele sau diagramele te va ajuta să stochezi datele în creierul tău într-un mod similar.
Îmbunătățirea modului în care structurezi informațiile va fi incredibil de utilă în viața de zi cu zi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau