Filmul „Arsenie. Viaţa de apoi”, despre Părintele Arsenie Boca, stârnește proteste la Arad. Pelicula descrisă drept „miștocăreală la adresa creștinilor” a fost finanțată din bani publici, cu fonduri UE și sprijinită de TVR
Dimensiune font:
Filmul „Arsenie.Viața de Apoi”, regizat de Alexandru Solomon, nu a mai difuzat la Arad, după ce Centrul Municipal de Cultură şi Biblioteca Județeană au anulat proiecțiile.
„Cu 48 de ore în urmă, asociaţia a fost informată de Centrul Municipal de Cultură Arad că proiecţia nu poate avea loc, pentru că s-au primit mesaje negative cu ameninţări. Apoi, organizatorii au reuşit să mute proiecţia la Biblioteca Judeţeană. Aseară la ora 21:00, Biblioteca a anulat şi ea proiecţia. Am stat de vorbă acum o oră cu doamna directoare a Centrului, încercând să înţeleg cum e posibil ca o instituţie publică să anuleze un eveniment convenit de multă vreme pe baza unor ameninţări verbale.
Să îngrădească accesul publicului din Arad la un film, fără măcar să-l fi văzut. De ce nu au solicitat protecția jandarmeriei, dacă un eveniment ce are loc într-o sală din subordinea primăriei este ameninţat. (Reproduc aici mesajul aşa cum mi-a fost redat: „Dacă îndrăzniţi să proiectaţi filmul, venim acolo şi va fi circ, facem scandal”). De ce cedează aşa o instituţie publică şi încalcă dreptul la liberă exprimare? Doamna directoare mi-a zis că eu nu-i pot obliga pe arădeni să vadă filmul (cine-i obligă?!). Aradul e singurul oraş din România care a anulat o proiecţie a filmului, cel puţin până la data asta. Cenzură? calcule electorale? oportunism? lipsă de asumare?”, a scris regizorul Alexandru Solomon pe Facebook.
Protestele la adresa filmului care a fost descris, pe facebook, drept o „miștocăreală la adresa creștinilor”, vizează portretizarea caricaturală a părintelui Arsenie Boca.
Părintele Arsenie Boca este considerat, de mulți creștini, drept sfânt, iar Mitropolia Ardealului l-a propus pentru canonizare.
De-asemenea, părintele Arsenie Boca este denumit drept „Sfântul Ardealului”.
Bani și sprijin de la stat
Filmul, controversat, a fost finanțat într-o proporție importantă din bani de la bugetul de stat al României, prin intermediul Centrului Național al Cinematografiei, instituție aflată în subordinea Guvernului.
Conform, CNC, pelicula a primit 500.000 de lei din bani de la buget.
Majoritatea contribuabililor la bugetul de stat sunt creștin-ortodocși, conform ultimului recensământ al populației din 2022.
Pe lângă banii contribuabililor români, filmul a mai fost finanțat și cu bani din proiectul Europa Creativă al Uniunii Europene.
O altă instituție a statului român, Televiziunea Română, este menționată drept „colaboratoare” a producției.
Sprijinul atâtor instituții ale statului este impresionant, având în vedere că regizorul, Alexandru Solomon, a precizat explicit că deși este vândut drept „documentar”, pelicula nu este o privire obiectivă asupra subiectului, ci mai mult o reflectare a propriilor opinii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
Adauga comentariul tau