Ministerul Culturii intervine în scandalul tablourilor false: experții acreditați nu sunt angajații instituției
Dimensiune font:
Experții acreditați nu sunt angajații Ministerului Culturii, anunță reprezentanții instituției. Precizările au fost făcute în condițiile în care reprezentantul unei galerii de artă, acreditat de minister, este bănuit că a comercializat mai multe tablouri atribuite în mod fals unor pictori celebri, anunță Mediafax.
Ministerul Culturii a anunțat că nu este implicat în comercializarea și expertizarea bunurilor culturale vizate de acțiunea polițiștilor și că experții nu sunt angajații instituției.
„În ceea ce privește vânzarea și expertizarea bunurilor culturale mobile, respectarea prevederilor legale revine agentului economic autorizat care comercializează bunurile culturale mobile și expertului acreditat care întocmește raportul de expertiză. Ministerul Culturii acreditează experți în domeniul patrimoniului cultural mobil, cu avizul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor. Experții acreditați nu sunt angajați ai Ministerului Culturii”, au anunțat reprezentanții Ministerului Culturii.
Ministerul Culturii precizează că poate dispune retragerea autorizației de funcționare a agentului economic autorizat să comercializeze bunuri, respectiv a atestatului de expert în domeniul patrimoniului cultural mobil.
Joi, polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorului șef secție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică, au efectuat 10 percheziții domiciliare, la sediul unei instituții de cultură și locuințele și sediile unor persoane fizice și juridice, situate în municipiul București și în județele Iași și Botoșani.
Mai multe tablouri atribuite în mod fals unor pictori celebri precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu și Ștefan Luchian ar fi fost comercializate de reprezentantul unei galerii de artă din București.
Anchetatorii au anunțat că pentru comercializarea tablourilor false, lucrările artistice ar fi fost însoțite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii. În documente se menționa în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau