Perfecţiune într-un bob de orez. Pasiunea violonistului Alexandru Tomescu pentru gastronomie

al-tomescu0

Dimensiune font:

| 03-03-2021 18:15

 

E călător, timp de câteva luni pe an, pasionat de cultura asiatică, vorbitor de limba coreeană, aspirant la o dietă raw, cititor de Dilema Veche, zâmbitor din fire. Iar, de ceva vreme, e într-o relaţie fericită cu o vioară Stradivarius. Îl cheamă Alexandru Tomescu.

Ţi se pare că boeuf bourguignon e floare la ureche, mille-feuille îţi iese ca la cofetăriile franţuzeşti, iar bezeaua italienească o poţi pregăti şi cu ochii închişi? Ei bine, nu l-ai văzut pe Alexandru examinând câteva boabe de orez fiert, apoi lăsându-le liniştit deoparte şi măsurând încă o cantitate de orez, ca să-l pună la fiert.

După ce ţi se spune (cu o uşoară ironie în voce?) „Sushi e despre perfecţiune, nu poţi să-l faci decât perfect”, faci un pas înapoi şi-ţi revizuieşti toată relaţia pe care ai trăit-o cu focul şi cuţitele. Poate că ai ars paşii prea repede, poate că trebuie s-o iei de la zero, bunăoară cu un orez ajuns exact la consistenţa care trebuie.

Apoi te relaxezi când îl vezi pe el (care visează să ajungă la o alimentaţie bazată pe fructe, legume şi nuci) muşcând dintr-o negresă cu fructe uscate şi cafea, apoi închizând gura într-un zâmbet larg. „Dieta mea nu există atunci când intru la Violeta (Violeta’s Vintage Kitchen, în bucătăria căreia Alexandru a pregătit reţeta, n.red.), dar asta e tocmai excepţia care confirmă regula.”

Când a început să gătească, făcea supă de roşii de la plic şi cartofi prăjiţi, din cei gata tăiaţi şi congelaţi. „În studenţie am mâncat foarte prost, recunosc. Când eram în America mâncam o pungă mare de tortilla chips cu câte o găletuşă de smântână. Dumnezeule mare, dacă stau să mă gândesc, nici acum nu m-aş putea abţine!”.

Încet, încet, a ajuns la o alimentaţie preponderent vegetariană („Din păcate, la noi e greu să mănânci vegetarian. Dacă te duci la un restaurant obişnuit, ţi se dă caşcaval pane, cartofi prăjiţi şi salată de varză.”).

Meniuri în deplasare

Turneele au şi o componentă gastronomică: „Îmi amintesc de o supă thailandeză extraordinară, cu lapte de cocos şi lemongrass, pe care am mâncat-o într-un restaurant din Petrila; şi de un somon umplut cu gorgonzola, la Piteşti. Dar am dat şi peste chestii oribile, ca de exemplu un piept de pui care mirosea atât de tare, încât nu-l puteai duce la gură”.

Şi tocmai pentru că nu se poate baza pe ce găseşte la restaurant, poartă cu el o „rezervă strategică” – nuci, alune, fructe uscate, biscuiţi cu tărâţe. Pe cei din urmă (pe care i-a denumit „placaj”, din categoria „croanţelor”) obişnuia să-i cumpere în cantităţi atât de mari, încât vânzătoarea l-a întrebat o dată dacă sunt pentru câine. Iar el i-a răspuns, candid: „Nu, pentru mine”.

Pentru că mănâncă în oraş trei-patru luni pe an, când ajunge acasă tânjeşte după mâncăruri făcute acasă. „Am ajuns să detest să mănânc la restaurant, cu excepţia Violetei, unde atmosfera e ca de Greenwich Village”.

Abordare asiatică

Îi place mâncarea asiatică pentru că e sănătoasă, rapidă şi cu o estetică pe gustul lui: „În Coreea am descoperit o bucătărie foarte rapidă, produsul unei naţii care e nerăbdătoare de felul ei. Dacă un preparat s-ar face în mai mult de 10-15 minute, ar da faliment restaurantele. Acolo se trăieşte în alt ritm. Când mi-am deschis cont bancar, mi-au dat cardul de debit pe loc. Asta e Asia”. Apoi adaugă dezamăgit: „Am prieteni coreeni care sunt nedumeriţi când vin în România - aşteaptă o oră într-un restaurant, după care primesc un fel de mâncare rece”.

Preferă să mănânce puţin, mai ales seara şi evită combinaţiile „periculoase”. „Risotto?! Adică orez cu brânză? Niciodată!”, declamă zâmbind, apoi continuă cu explicaţia: „Italienii au nişte chestii fantastice, pastele, pizza, fructele de mare, dar le mănânc cu măsură fiindcă vreau să fiu sănătos, ca să pot da concerte încă mult timp de acum înainte”.

Micul dejun ideal

„Iei nişte musli, din cei simpli. Îi amesteci cu seminţe de floarea-soarelui, seminţe de in, nuci macadamia, goji sau alte fructe uscate, tărâţe şi un pic de miere. Fără lapte, Doamne fereşte, că nu e bună combinaţia dintre carbohidraţi şi proteine de origine animală; cu asta sunt de acord toţi nutriţioniştii. Apoi pui pulpa de la două portocale într-un blender şi o amesteci cu cerealele. Laşi totul deoparte 10-15 minute, ca să se înmoaie un pic.”

Un Ferrari în bucătărie

Alexandru nu concepe să fiarbă orezul altfel decât într-un aparat făcut special pentru asta: „Pe primul l-am cumpărat acum mulţi ani, în Olanda, la un preţ exorbitant. Apoi mi-am luat din Coreea un Cuckoo, un fel de Ferrari al rice cookers. Funcţionează pe pricipiul maşinii de spălat – bagi totul înăuntru, apeşi butonul şi pleci. Iar aparatul îţi ţine orezul cald chiar şi patru zile”.

http://www.goodfood.ro 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
ICR a deschis o nouă galerie de artă la Veneția
19/04/2024 11:07

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a participat la inaugurarea atelierului de mozaic din cadrul Noii Galerii a ICR Veneţia, proiect din cadrul celebrei Bienale din oraş, prilej cu care a remarcat că acest sp ...

De ce a dinamitat Armata Română cel mai frumos pod din ţară, construit de Anghel Saligny
17/04/2024 13:53

Construit de marele inginer Anghel Saligny, podul de la Cosmesti a fost o demonstratie de inginerie care a avut, insă, un destin dramatic. A fost la acea vreme considerat cel mai frumos pod din tară, iar mate ...

370 de ani de la moartea „celui mai mare ctitor de lăcașuri sfinte”. Nu este vorba despre Ștefan cel Mare
11/04/2024 08:57

La 9 aprilie 2024 s-au implinit 370 de ani de la moartea domnitorului căruia ii sunt atribuite cele mai multe ctitorii ale neamului romanesc. Voievodul a carmuit Tara Romanească, nu Moldova. Este vorba despr ...

Palatul Cantacuzino, competiţie de orgoliu cu Peleşul Regelui Carol I
10/04/2024 18:41

Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababul, a lăsat posteritătii cea mai frumoasă si durabilă operă a sa, Palatul Cantacuzino de la Busteni, terminat in 1911, o splendoare arhitecturală comparabilă cu Pel ...

A murit un mare prezentator TV din România. Drum lin, maestre! Avea peste 50 de ani de carieră în televiziune
10/04/2024 15:48

A murit un mare prezentator TV din Romania. Avea peste 50 de ani de carieră in televiziune. Generatii intregi l-au văzut pe micile ecrane. Dumnezeu să-l ierte! Doliu in TV! Florin Brătescu a murit Florin ...

Actriţa Rodica Mandache, Premiul pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo
10/04/2024 11:48

Actriţa Rodica Mandache va fi distinsă cu Premiul pentru intreaga carieră la cea de-a XVIII-a ediţie a Galei Premiilor Gopo. "Cariera de peste şase decenii a actriţei Rodica Mandache va fi recompens ...

Ce se ascunde pe bancnota de 5 lei cu George Enescu. Detaliul nu este deloc întâmplător!
10/04/2024 00:05

Zilele acestea, Antonio Satira a dezvăluit care este secretul de pe bancnota de 5 lei. Cel mai inalt roman a arătat detaliul pe care multi l-au văzut si credeau că este intamplător. Cei de la BNR nu au pus ...

Vas de bronz unicat la nivelul Provinciei romane Dacia, descoperit într-un mormânt din Alba Iulia
09/04/2024 14:51

Un vas de bronz unicat la nivelul Provinciei romane Dacia, descoperit anul trecut intr-un mormant de incineraţie din Alba Iulia, anticul Apulum, a fost expus marţi, in cadrul unei mini-expoziţii, la Muzeul N ...

Targul de Carte LIBREX 10-14 aprilie,  cea de-a 29 editie la PALAS MALL Iasi
08/04/2024 11:31

 COMUNICAT DE PRESĂ Cea de-a 29-a editie a Targului de Carte LIBREX - “Primăvara cărtilor la Iasi” - se va desfăsura in perioada 10–14 aprilie 2024 in Palas Mall Iasi, Atrium, sub mo ...

Maia Sandu bate cu pumnul în masă după o emisiune de la PRO TV: 'Guvernul să găsească cât mai rapid un spațiu nou!'
07/04/2024 18:35

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a invitat la Preşedinţie pe dansatorii din Ansamblul „Hecenii”, după succesul din emisiunea "Romanii au talent" de vineri. Tinerii dansatori au fost trimişi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei