Urmează etapa strânsului curelei
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Desigur, la ora la care citiți aceste rânduri, rezultatele primului tur sunt cunoscute (sau aproape de finalizare, dar fără perspective de schimbare), așa încât am să încerc a vă prezenta elemente care să fie de interes și după votare.
Astfel, trebuie spus că o platformă de pariuri americană,
Polymarket, a ajuns celebră toamna aceasta în SUA, prezicând că Trump va câştiga alegerile, iar cursa nu urma să fie atât de strânsă, cum anunţau sondajele de opinie. Ei bine, Polymarket nu a ratat nici alegerile prezidențiale din țara noastră, unde procentele de șansă la victorie erau: 71% - Ciolacu, 17 - Lasconi, 7 - Simion, 4 - Ciucă și 2 - Geoană. Poate chiar mai importante decât cotele sunt sumele pariurilor pe candidați: 205.087$ - Ciolacu, 202.657$ - Lasconi, 128.768$ - Simion, 329.250$ - Ciucă (interesant!), 119.306 $ - Geoană.
Și ca să vedeți la ce nivel se joacă pentru alții, în ”meciul” Trump-Harris s-au pariat peste 3.600.000.000$, dintre care 99,8 pe cel dintâi. Un jucător din Franța, care pariase 70.000.000$ pe Trump, și-a recuperat banii, plus alte 85 milioane $!
Întorcându-ne în România, am consemnat că, pe măsură ce se apropia ziua votului, se înmulțeau – din cam tot spectrul comentatorilor - mai puțin mercenarii de partid(e), constatările privind oferta extrem de slabă calitativ. Extrag un citat dintr-una, pentru că este de o duritate extremă, și nu știu (să judece fiecare), dacă nu și extrem de adevărată: „E o alegere proastă şi chiar ruşinoasă pe oricine am vota. Bem până la capăt cupa ruşinii de a vota nişte oameni mediocri, stupizi, care nu au cum să înveţe mai mult. Unii dintre ei sunt, pur şi simplu, găinari sau escroci. Sunt părtaşi la pungăşii. Golani de ultima speță”.
A fi sau nu de acord cu asemenea constatări ține de subiectivism. Mai importantă sunt întrebările: 1. cum de ochii s-au deschis când am ajuns pe buza prăpăstiei? 2. dacă acesta e nivelul „cremei” politice, cam cum arată ce e mai jos? Cei mai mulți dintre prezidențiabili erau cunoscuți și își făceau și publicitate (unii, mincinoasă, alții – măcar imorală, dacă nu ilegală), problemele lor „de dosar” și „scheletele” erau, de asemenea, cunoscute. Au fost doar câteva voci, când și când, ici și colo, care au încercat să se opună conspirației tăcerii. Și mă mândresc cu faptul că am făcut parte din ele – încă din 20 noiembrie 2023 scriam că „Ascensiunea lui xyz poate fi oprită!”; dar am și senzația de tristețe simțind că aparțin unei minorități...
Înainte de alegeri, erau două tabere, care susțineau teorii contrare: prima, că ar fi un aranjament PSD-PNL, a doua, că ar fi pus la cale un blat PSD-AUR. Votul de ieri urma doar să oficializeze o căsătorie morganatică sau mezalianță, cum vreți să o numiți.
Astă noapte, după ce rezultatele au început să se contureze, sediile câtorva partide au devenit locuri fierbinți. Și este cât se poate de probabil ca președinții lor de ieri, plus suitele apropiate, să nu mai fie aceeași de mâine; repede, căci mai sunt 5 zile până la parlamentare!
În afara reglării conturilor în interiorul partidelor, confirmarea unei prezențe scăzute va da apă la moară discuțiilor privind legitimitatea și reprezentativitatea.
Pentru politicieni, se intensifică negocierile ce ar trebuie să ducă, după parlamentare și turul II al prezidențialelor, la formarea unei majorități și a noului guvern.
În schimb, pentru cei mai mulți români, ziua de luni, 9 decembrie, ar putea însemna începutul etapei de strâns al curelei...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau