Teatrul care nu vinde gogoși

radu alexandru nica

Dimensiune font:

| 05-10-2020 11:34

 

Aflată în derulare, cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatu Pentru Publicul Tânăr (FITPTI) s-a bucurat de succes, spectacolele propuse atât în mediul oline, cât și la Teatrul „Luceafărul fiind bine primite. Publicul a avut de ales între spectacole live, în interior și în aer liber, dar și online (live streaming și streaming), a putut opta pentru teatrul radiofonic sau pentru spectacole-lectură. Programul bogat a fost apreciat de fani, care s-au bucurat de spectacole din Austria, Germania, Georgia, Islanda, Japonia, Franța, Rusia, Marea Britanie, Italia, dar și din România, una dintre ele fiind „Totul e bine când se termină”, în regia lui Radu Alexandru Nica, o producție care anul trecut a deschis stagiunea la Reactor, piesa fiind scrisă în cadrul Drama 5, un program de rezidențe de dramaturgie. Am stat de vorbă cu Radu Alexandru Nica despre piesă și despre teatrul care nu vinde gogoși.

- La cea de-a 13-a ediție a FITPTI ați propus o piesă din teatrul care nu vinde gogoși, ieșită din Reactor - „Totul e bine când se termină. Este o piesă dintr-o rezidență teatrală. Cum s-a remarcat? Ce a făcut-o deosebită astfel încât să și câștige inițial, dar și să meargă mai departe, la teatre din țară?

- Am avut de ales dintre cinci piese aflate în concurs, toate cu subiecte incitante, însă aceasta s-a remarcat printr-un neașteptat de bun simț al dialogului și umor, lucruri absolut remarcabile pentru un un dramaturg aflat la început de drum – Andreea Tănase. De asemenea, mi s-a părut important că nu era un text cu accente social-politice puternice, lucru care cred că îl particularizează destul de bine în repertoriul de obicei angajat al Reactorului.

- Cum a fost primită la teatrele unde a fost prezentată?

- Fiind o producție totuși recentă, nu a apucat să fie văzută în foarte multe locuri în afară de Cluj, unde a avut mereu săli pline până la debutul pandemiei. Știu că s-a mai jucat la Zalău, unde a fost primit cu entuziasm (de un public cam văduvit de astfel de evenimente, pentru că nu are parte de un teatru stabil) și la Timișoara, în cadrul Festivalul de Dramaturgie Românească de anul acesta, unde, în ciuda regulilor de distanțare și a faptului că a fost jucat în aer liber, am reușit să găsim o formulă optimă de adaptare, iar lumea a fost încântată.

- Cât din piesă se regăsește în viața reală?

- Cred că toți ne-am întâlnit cu situații similare în viața reală, toți cunoaștem consecințele unui cuplu aflat în pragul despărțirii. Ceea ce îmi place însă la acest text este că, dincolo de drama inerentă, există multă duioșie și autoironie a personajelor. Fără însă a rămâne la suprafața problemelor, dimpotrivă.

- Vă invit să vorbiți despre Reactor, cum ajută artiștii? Cum a apărut, ce rezultate vizibile a avut?

- E o privire din exterior aceasta, deci nu foarte competentă, însă nu mai puțin admirativă. Reactor e o apariție relativ recentă pe scena clujeană, însă în doar câțiva ani a reușit să coaguleze în jurul său artiști foarte valoroși, a propus subiecte și proiecte extrem de actuale și a mizat cu succes pe dramaturgia extrem contemporană. De asemenea, și-a propus programe pe care le-a susținut cu consecvență pe parcursul mai multor ani, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Majoritatea dintre cei mai buni regizori tineri din țară a lucrat deja la Reactor, dorința de reinventare și cerbicia cu care rezistă acești oameni tuturor dificultăților fac ca acest spațiu să fie unul dintre centrele importante de inovație culturală din Cluj și nu numai.

- Radu Nica, teatru sau film?

- Dacă e de ales, nu regret defel opțiunea mea pentru teatru, chiar dacă acum își arată atât de bine vulnerabilitățile de orice fel. Nu cred în vreun fel de superioritate a unuia față de celălalt, însă pot spune despre mine că sunt dependent de întâlnirea live cu oamenii și că mă emoționează mereu fragilitatea fulgurată a teatrului.

- Ce așteptări ați avut de la publicul ieșean? Ce așteptări aveți, în general, de la public?

- Mi-aș dori ca lumea să înțeleagă momentul dificil pe care artele spectacolului le parcurg în vremuri de pandemie, și, de aceea, să susțină prin prezență fizică, financiar și emoțional teatrul și cultura în genere. Mi-e foarte greu să accept că artele performative și teatrul în special vor fi ultimele pe listele de priorități ale ordonatorilor de credite și ale publicului.

Radu Alexandru Nica este regizor, istoric de teatru și conferențiar la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj Napoca.

A absolvit secția de regie a Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, după ce a studiat teatrologia la Ludwig-Maximiliams-Universität din München şi regia la Bayerische Theaterakademie „August Everding”. Este doctor în teatru al Universităţii de Arte din Târgu Mureş. În prezent, e conferențíar la Universitatea de Arte din Târgu Mureș şi lector la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj Napoca. A montat pe scena Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu numeroase spectacole, printre care „Am angajat un ucigaş profesionist” (Aki Kaurismäki), „Nora” (Henrik Ibsen), „Vremea dragostei, vremea morţii” (Fritz Kater), „Balul” (după o idee a Theatre du Compagnol), „Hamlet” (W. Shakespeare) și „Breaking the waves” după Lars von Trier (nominalizat de UNITER la categoria Cel mai Bun Spectacol, în 2010). A colaborat ca regizor invitat cu teatre de prim rang din România, precum Teatrul Odeon din Bucureşti sau Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca. Totodată, spectacolele sale au fost jucate pe scenele din Chicago, Liverpool, München, Gdansk, Essen, Heidelberg, Ulm ş.a. A obţinut numeroase premii şi distincţii, printre care Premiul pentru Debut al UNITER (în 2005, pentru „Nora”) şi o nominalizare la premiul UNITER pentru regia spectacolului „Mountainbikerii” de Volker Schmidt, montat la Teatrul German de Stat din Timişoara (în 2012).

Reactor de creație și experiment este un spațiu cultural energic și viu într-un oraș tot mai deschis la experiențe artistice alternative. Înființat în 2014, la Cluj Napoca, și-a crescut treptat aspirațiile și proiectele, majoritatea axate pe sprijinul tinerilor artiști (Fresh Start – rezidențe de creație) și a dramaturgiei contemporane (Drama 5 – rezidențe de scriere dramatică), dar și pe dezvoltarea publicului (Teen Spirit, platformă dedicată adolescenților) sau pe punerea în discuție a unor teme actuale (Reactor Social).

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Dan Negru: Din păcate, sentimentul românesc dispare din R. Moldova; Moldovei i s-au deschis toate ușile românești, dar nu i-am auzit vorbind despre România
04/11/2024 13:05

„A murit zilele astea sotia lui Grigore Vieru. Nea Grig n-a apucat tămbălău’ de acu’, s-ar fi amuzat sau intristat…Scriu cuvintele astea cu gandul la Vieru sau Nicolae Dabija, oameni ce au acum statu ...

Actorul Mihai Mălaimare, concluzia despre emisiunile Antenei 3
03/11/2024 14:55

Actorul Mihai Mălaimare a ajuns la o concluzie clară referitor la dezbaterile electorale organizate de postul lui Dan Voiculescu. „De fapt, emisiunile acestea, chipurile americane, sunt despre alegerea pres ...

Doru Octavian Dumitru: „Suferința este opțională. Fii vesel!”
01/11/2024 00:03

Comediantul Doru Octavian Dumitru, care revine pe scena iUmor, in cadrul celei de-a opta editii a show-ului de umor de la Antena 1, a transmis un mesaj special. Astfel, la finalul momentului, Doru Octavian Dum ...

Casa cu Absidă ,,Laurențiu Ulici” din Iași, găzduiește în perioada 4 – 30 noiembrie 2024 expoziția ,,Punct și virgulă”, semnată de artistul plastic Dănuț Adrian Chidon – Frunză.
29/10/2024 14:58

Galeria de Artă ,,Absida”, situată in Casa cu Absidă ,,Laurentiu Ulici” din Iasi, găzduieste in perioada 4 – 30 noiembrie 2024 expozitia ,,Punct si virgulă”, semnată de artistul pl ...

Recunoști artista din imagini? Una dintre cele mai iubite vedete din România trăiește astăzi un moment special: „Scot din valiză doar acele amintiri care îmi fac plăcere”
27/10/2024 00:02

Pe 26 octombrie Corina Chiriac a implinit 75 de ani.Pentru a marca momentul, indrăgita artistă a publicat o serie de imagini rare din copilăria sa. Fotografiile au făcut furori in randul fanilor, iar majori ...

Lăzăroiu, despre lipsa de cultură a premierului Ciolacu: „Comic și înspăimântător!”
25/10/2024 00:42

Ironii după ce candidatul PSD Marcel Ciolacu a fost rugat, miercuri să işi facă o scurtă descriere şi să o prezinte in engleză. Ciolacu a refuzat să o facă, spunand că are o reţinere, deoarece nu st ...

Cum a evoluat „România educată”. Economist de top: „Acum 20 de ani Pro TV difuza concerte U2, azi manelele sunt peste tot”
17/10/2024 10:54

Romania s-a schimbat enorm in ultimele două decenii, in bine si in rău. Integrarea in NATO si UE a asigurat securitatea tării si a dus la cresterea nivelului de trai. În schimb, independent de aceste r ...

'Un gunoi uman!': Donald Trump 'șterge pe jos' cu actorul român care îl interpretează în filmul biografic despre viața sa
17/10/2024 07:49

După ce tentativele de a bloca lansarea filmului biografic despre viata sa au esuat, fostul presedinte american Donald Trump si-a exprimat furia impotriva echipei de productie, vizand in special pe actorul rom ...

Florin Piersic l-a certat pe Valeriu Gheorghiță pentru că s-a însurat: Altă treabă nu a avut?
10/10/2024 15:44

Actorul Florin Piersic l-a dojenit pe medicul militar Valeriu Gheorghită pentru că s-a căsătorit. După ce i-a transmis felicitări pentru căsătorie, Florin Piersic a dezvăluit presei că medicul putea s ...

Secretul faimosului tablou „Fata cu cercel de perlă” a fost descifrat
03/10/2024 15:30

Oamenii de ştiinţă cred că au descifrat secretul din spatele faimosului tablou „Fata cu cercel de perlă” al pictorului Johannes Vermeer, după ce au măsurat efectul pe care această operă de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei