Cat se castiga in Romania din oierit. Fiul unui cioban sustine ca tatal sau i-a facut cadou 4,5 milioane de euro

oite

Dimensiune font:

| 26-10-2020 08:32

Un barbat din judetul Mures, obligat de ANAF sa achite peste 2,3 milioane de lei, impozit, dobanzi si penalitati pentru avearea pe care nu a putut sa o justifice, a dat FISC-ul in judecata, aratand ca banii despre care ANAF sustine ca nu ii poate justifica provin de la tatal sau, unul din cei mai importanti oieri din judetul Mures.

Supus unui control al Directiei Control Venituri Persoane Fizice cu Risc Fiscal din cadrul ANAF, un barbat din Mures a fost gasit cu o avere de milioane de lei pe care nu a putut sa o justifice. Pentru asta, inspectorii ANAF i-au stabilit de plata un impozit pe venit de 1,6 milioane lei. In plus, s-au calculat dobanzi de 470.000 de lei si penalitati de peste 245.000 de lei. Astfel, s-a ajuns ca barbatul sa fie pus la plata unei sume de peste 2,3 milioane lei.

Proces deschis impotriva ANAF

Printr-un proces deschis in luna mai 2020 la Tribunalul Mures, barbatul acuzat de ANAF ca nu isi poate justifica o parte din avere a dat FISC-ul in judecata, cerand suspendarea si anularea deciziilor de impunere.

 

 

In proces, barbatul a aratat ca "a beneficiat, in perioada 2014 - 2016, de donatii de la parinti in cuantum total de aproximativ 4,5 milioane euro, sumele fiind incasate atat in lei, cat si in valuta". Barbatul a mai aratat ca sumele au fost dobandite cu titlu gratuit, respectiv sub forma de donatii, venituri care sunt neimpozabile.

 


Tatal, milionar in euro din oierit

In procesul deschis impotriva ANAF, mureseanul a explicat cum a ajuns sa ii doneze tatal sau, inainte de a muri, 4,5 milioane de euro. Barbatul a aratat ca, timp de peste 40 de ani, tatal sau a fost cel mai renumit cioban (oier) din zona comunelor Corunca si Livezeni, din Mures, detinand in proprietate mii de capete de animale si zeci de hectare de teren.

"Numarul anual de oi detinute in proprietate - incepand cu anul 1977, cand a ajuns practic in varful apogeului carierei, si unde s-a mentinut pana spre sfarsitul vietii pamantesti - era cuprins intre 1.150 capete si 1.980 capete, cu exceptia ultimilor ani de viata, respectiv perioada 2015-2017, cand datorita greutatilor batranetii numarul oilor din proprietate s-a redus la 150 capete", a aratat fiul ciobanului in proces.
 


Castiguri de 15 milioane de euro

Fiul oierului din Mures le-a facut judecatorilor si un calcul prin care sa justifice cum a adunat tatal sau milioane de euro din oierit. Astfel, barbatul a aratat ca tatal sau a crescut oi din rasa "spanca". Veniturile de pe urma unei astfel de oi (branza, urda, lana, miei), a aratat barbatul, sunt de 1.255 de lei pe an.

Mureseanul a mai aratat ca numarul minim al oilor detinute de tatal sau era de cel putin 1.150 capete in fiecare an, rezultand un castig total aferent perioadei 1976-2017 de aproape 43 de milioane de lei, la care se adauga alte peste trei milioane de lei provenite din cresterea unor oi detinute de consateni, servicii pentru care oierului ii revenea o parte din castig.

Barbatul care a dat in judecata ANAF a mai aratat ca, pe langa, oi, tatal sau a crescut la stana si porci, obtinand in perioada 1981-2011 peste 22 de milioane de lei din vanzarea purceilor si a scroafelor.

Fiul ciobanului a aratat ca in cei 42 de ani de oierit, tatal sau "a acumulat economii foarte semnificative, care la un calcul sumar se ridica la cel putin 68.918.200 lei (46.499.200 lei castig in urma cresterii si valorificarii efectivelor de ovine + 22.419.000 lei castig in urma cresterii si valorificarii efectivelor de porcine)".

Mureseanul a aratat ca in 1994, dupa ce a muncit patru ani in Austria, tatal sau "l-a rugat sa revina in tara, promitandu-i ca ii va darui cati bani are nevoie pentru a-si croi un drum in viata aici, acasa, langa familie si nu departe in strainatate".

Barbatul a mai aratat ca aceeasi atitudine a avut-o tatal sau si fata ce ceilalti frati ai sai, "carora le-a oferit surse de fonduri suficiente pentru a-si pune bazele propriilor afaceri la nivel local (carmangeria si magazinele de mezeluri Ponderosa, restaurantele Tempo si Laci Csarda, hotel Tempo, lantul de magazine alimentare Palas)".

Fiul ciobanului din Mures a aratat ca la institentele tatalui sau a revenit in tara, iar "tatal sau si-a onorat promisiunea de a-l ajuta financiar, facandu-i cadou chiar si seiful personal pe care il pastreaza si in ziua de azi".

"Este evident ca sumele primite de reclamant de la parinti in perioada 2014 - 2016, de circa 4,5 milioane euro, reprezinta un fapt patrimonial major, nesusceptibil de a fi acoperit de veniturile parintilor sai din perioada 2014 - 2016, iar impunerea - facuta de catre echipa de control-la nivelul veniturilor realizate de parintii sai strict in perioada 2014 - 2016 este in fapt un abuz", au aratat avocatii barbatului in instanta.

Procesul cu ANAF, pierdut in prima instanta

Judecatorii Tribunalului Mures au respins cererea mureseanului, mentinand decizia de impunere prin care barbatul este obligat sa achite impozite cu dobanzi si penalitati pe peste 2,3 milioane lei.

"Din probele administrate, se poate concluziona ca parintii reclamantului au avut, intr-adevar, venituri considerabile realizate din exploatarea animalelor de-a lungul vietii (fara a se dovedi ce sume de bani au cheltuit sau donat altor persoane), si ca au facut demersuri pentru a asigura bunastarea copiilor lor, inclusiv a reclamantului. Insa, probele administrate nu dovedesc donatia valorii de 4.500.000 de euro catre reclamant.

De altminteri, desi a invederat ca a fost in mod repetat gratificat de catre parintii sai, nici reclamantul nu a fost in masura sa indice exact cu ce valoare, si cu ce ocazie ar fi primit respectivii bani. Observam, chiar, ca in nota explicativa reclamantul declara ca, in perioada vizata (2014-2016), ar fi primit de la parintii sai donatii in cuantum de 2.500.000 Euro, in numerar.

Ori, diferenta intre aceasta valoare si cea indicata de catre reclamant ulterior este mult prea mare pentru a se putea aprecia ca, raportat la declaratiile date si probele administrate, s-ar fi probat de catre reclamant cuantumul valorilor care au fost donate lui de catre parintii sai", se arata in sentinta Tribunalului Mures. Procesul continua la Curtea de Apel Targu Mures. 

 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO | Începe lupta pentru materiile prime: Peste 95% dintre ele se găsesc în Marea Neagră
13/05/2024 12:17

  Conform unei hărti trimise de Agentia Natională pentru Resurse Minerale (ANRM) către ZF, metalele care intră in categoria pămanturilor rare, precum si cantităti de mangan, ar putea ...

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut în România cu o treime
13/05/2024 11:31

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut in Romania, pe parcursul luni aprilie 2024, cu 33,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar segmentul "electrificate" a raportat un salt ...

Vecina României care și-a majorat rezervele de aur cu 3.000% în 10 ani. Fiecărui locuitor îi revin acum câte 10 grame de aur
13/05/2024 09:22

Ungaria a inregistrat cea mai mare crestere procentuală din lume a rezervelor sale de aur, cu aproape 3.000% in 10 ani. Potrivit Băncii Centrale, fiecărui maghiar ii revin acum 10 grame de aur. Rezervele de ...

LOTO 6/49 din 12 mai 2024. Rezultate Loto 6/49, Loto 5/40 și Joker duminică, 12 mai. Care sunt numerele câștigătoare
12/05/2024 19:55

  Numerele extrase la loto duminică 12 mai: Loto 6/49: 20, 49, 33, 26, 24, 14 Noroc: 4, 6, 2, 2, 4, 0, 1 Joker: 5, 14, 8, 37, 40 +7 Noroc Plus: 1, 9, 9, 8, 1, 6 Loto 5/40: ...

Seceta a afectat dramatic plantațiile de portocali din Brazilia. Cea mai slabă recoltă din ultimii 36 de ani
12/05/2024 16:45

Brazilia, cel mai mare exportator mondial de suc de portocale, ar urma să strangă in acest an cea mai slabă recoltă din ultimii 36 de ani, după ce seceta a afectat in mod grav culturile, estimează compani ...

 România asigură peste 20% din consumul din Uniunea Europeană la carnea de oaie
12/05/2024 16:14

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat, duminică, că Romania asigură peste 20% din consumul din Uniunea Europeană la carnea de oaie. "Mă bucur că particip astăzi la o tradiţie pe care o r ...

Dezastru pentru pensionarii din România, anticipat de specialiști. Adio majorări!
09/05/2024 13:34

Comunicat devastator trimis de Ministerul Finantelor. Datoria publică a trecut de 52% din PIB, ceea ce inseamnă că pensiile si salariile romanilor ar putea fi inghetate in perioada următoare. Desi legea sp ...

COMUNICAT ÎNCHEIERE PROIECT  „CONSTRUIRE PAVILION PENTRU ACTIVITĂȚI ȘCOLARE ÎN AER LIBER, ÎNFIINȚARE ȘI DOTARE LABORATOARE ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1, TAMAȘI”
09/05/2024 09:00

COMUNICAT ÎNCHEIERE PROIECT   „CONSTRUIRE PAVILION PENTRU ACTIVITĂTI SCOLARE ÎN AER LIBER, ÎNFIINTARE SI DOTARE LABORATOARE SCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1, TAMASI”  

Comisia Europeană spulberă piața muncii din România: Deficit de competențe și muncă la negru, șomaj prea mare!
08/05/2024 19:48

Factorii care explică şomajul de lungă durată in Romania includ deficitul de competenţe şi o pondere semnificativă a muncii la negru, care era estimată la 1,4 milioane de persoane, arată o analiză de ...

 România, loc fruntaș la producția de ouă în Europa
08/05/2024 15:31

Potrivit unui raport Eurostat, Romania este una dintre tările cu cel mai mare număr de găini ouătoare din Uniunea Europeană. În 2022, Romania detinea peste 38,7 milioane de găini ouătoare, clasand ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei