Din cauza nesiguranței financiare, jumătate din membrii generaţiei Z au locuri de muncă suplimentare
Dimensiune font:
Activităţile suplimentare pot fi o modalitate prin care oamenii să facă ceea ce le place cu adevărat, dar se pot naşte şi din necesitate, un număr tot mai mare de tineri acceptând un al doilea loc de muncă pe măsură ce preocupările legate de bani cresc, transmite CNBC.
Aproximativ 46% dintre cei care fac parte din generaţia Z au în prezent fie un loc de muncă cu normă întreagă, fie cu normă parţială, în plus faţă de cel principal, arată un nou sondaj realizat de Deloitte.
Cifra este doar puţin mai mică pentru generaţia milenialilor, la 37%. Pentru Sondajul Gen Z şi Millennial din 2023, Deloitte a adunat răspunsuri de la 14.483 de persoane din generaţia Z şi 8.373 de mileniali, din 44 de ţări din întreaga lume.
În ambele generaţii, mai mulţi oameni au un al doilea loc de muncă acum decât acum un an: cifra este cu 3% mai mare în rândul generaţiei Z şi cu 4% mai mare în rândul milenialilor, potrivit companiei de consultanţă.
”Slujbele secundare sunt în creştere pentru generaţia Z şi a milenialilor, în timp ce se luptă să-şi îndeplinească şansele”, a declarat Michele Parmelee, director global pentru oameni şi obiective la Deloitte.
Unele dintre cele mai populare locuri de muncă secundare sunt vânzarea de produse sau servicii online, locuri de muncă în economia gig, cum ar fi livrarea de alimente sau transporturi, magazinele de artă sau crearea de conţinut în reţelele sociale ca influenceri.
”În timp ce banii sunt motivul principal pentru a avea un loc de muncă secundar, respondenţii îl văd şi ca pe o modalitate de a-şi monetiza hobby-urile, de a se deconecta de la locul de muncă principal, de a-şi extinde reţelele şi, în unele cazuri, de a dezvolta abilităţi pentru o nouă carieră”, a spus Parmelee.
Aproximativ 25% dintre cei din generaţia Z şi 28% dintre mileniali spun că principala motivaţie pentru munca lor secundară este de a dobândi abilităţi şi de a construi relaţii, puţin mai puţin de un sfert din fiecare generaţie spunând că este legat de hobby-urile lor sau de faptul că îi ajută să se retragă.
Preocupările legate de bani, totuşi, depăşesc de departe toate acestea: 38% din generaţia Z şi 46% dintre mileniali au spus că motivul pentru care au un alt loc de muncă era legat de finanţele lor. Datele din sondajul Deloitte arată că costul vieţii este cea mai mare preocupare pentru mileniali şi generaţia Z în acest moment.
Acest lucru este deosebit de relevant, deoarece puţin peste jumătate din cei din fiecare generaţie spun că trăiesc de la un salariu la altul - cu 5% mai mult decât acum un an. Acest lucru se produce pe măsură ce inflaţia rămâne încăpăţânat de ridicată în multe economii majore.
Preţurile au crescut cu 4,9% anual în SUA în aprilie, în timp ce în Marea Britanie preţurile au urcatt cu 10,1%. A avea un al doilea loc de muncă este o modalitate prin care tinerii încearcă să atenueze impactul crizei costului vieţii, dar respondenţii la sondaj au spus, de asemenea, că aşteaptă mai mult să urce pe scara proprietăţii sau să îşi întemeieze o familie şi cumpără mai multe articole second-hand.
”Aceste generaţii sunt împovărate de insecuritate financiară. Preocupările economice îngreunează capacitatea generaţiei Z şi a mileniilor de a-şi planifica viitorul şi îi determină să amâne decizii majore de viaţă”, a spus Parmelee. În ciuda acestor preocupări, totuşi, ar putea exista o lumină la capătul tunelului, cu 44% din generaţia Z şi 35% dintre mileniali fiind optimişti că situaţia lor financiară se va îmbunătăţi în curând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau