Două noi tipuri de contracte de muncă, introduse in Codul Muncii. Cum vin acestea în sprijinul angajaților

00000   media-145519

Dimensiune font:

| 18-10-2022 15:09

 În prezent există un proiect legislativ de mare interes la nivel național ce a fost votat în Senat (nr. de înregistrare Senat: L458/2022) și care urmează să fie adoptat și de către Camera Deputaților (nr. de înregistrare Camera Deputaților: PLX633/2022).

Proiectul vizează modificări ale Codului Muncii, în sensul de a introduce două noi contracte de muncă atipice, respectiv: contractul de muncă „la cerere”și contractul de muncă „cu mai mulți angajatori și un singur angajat”.

Aceste două tipuri de contracte vin în sprijinul angajaților care doresc o autonomie în muncă, iar flexibilitatea unui program le deschide oportunitatea de a avea în paralel două joburi care să poată fi gestionate cu o mai mare ușurință.

În expunerea de motive inițiatorii proiectului arată raționamentul care a stat la baza acestei direcții: „Transformările care au avut loc pe piaţa forţei de muncă în contextul noilor realităţi socio-economice au condus la apariţia unor forme mai flexibile de muncă, a unei noi viziuni asupra relaţiei de muncă existentă între angajator şi salariaţi, care nu se regăsesc în actualele reglementări legale. Având în vedere necesitatea îmbunătăţirii nivelului de protecţie a salariaţilor, dar şi asigurarea unor condiţii favorabile dezvoltării mediului de afaceri, este necesară reglementarea unor noi forme de contracte de muncă, care să permită un mod mai flexibil de organizare şi desfăşurare a muncii.”

În continuare expunem imaginea de ansamblu a celor două tipuri de contracte atipice de muncă:

  1. CONTRACTUL DE MUNCĂ „LA CERERE”

Acesta reprezintă contractul în baza căruia angajatul muncește pentru și sub autoritatea angajatorului, la solicitarea acestuia, în zilele și intervalul orar alese de către salariat, cu condiția unei înștiințări în scris a angajatului în termenul stabilit în contract. Termenul nu poate fi mai mic de două zile lucrătoare anterioare începerii de către salariat a activității pentru care este solicitat.

Angajatorul are obligaţia de a garanta în plată salariul aferent numărului de ore prestate de către salariat, dar nu mai puţin de salariul aferent unui număr de cel puţin 32 ore/lună.

Salariatul încadrat cu contract de muncă la cerere se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile. 

Din această reglementare se pot desprinde următoarele avantaje ale contractului de muncă „la cerere”:

  • angajatorul are o mai mare flexibilitate în organizarea activităţii, având posibilitatea de a dispune de forţa de muncă necesară în zilele în care are nevoie de serviciile prestate de către un anumit salariat şi doar numărul de ore necesar prestării activităţii respective;
  • angajatul poate desfăşura mai multe activităţi în paralel, nemaiavând obligaţia respectării cu stricteţe a unui anumit program de lucru.
  1. CONTRACTUL DE MUNCĂ CU MAI MULŢI ANGAJATORI ŞI UN SINGUR ANGAJAT

Contractul de muncă cu mai mulţi angajatori şi un singur angajat reprezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă în baza căruia un angajat încheie un contract de muncă cu mai mulţi angajatori pentru efectuarea aceluiaşi tip de activitate, care implică exercitarea aceloraşi atribuţii.

Important de reținut este aspectul potrivit căruia acest tip de contract de muncă poate fi încheiat doar de angajatorii care apațin aceluiași grup de întreprinderi.

Avantajele acestui tip de contract sunt următoarele:

– angajatorii semnatari ai contractului răspund în solidar cu privire la îndeplinirea obligaţiilor care decurg din contract şi din legislaţia muncii. Acest aspect va creşte gradul de protecţie a angajatului în ceea ce priveşte obţinerea de către acesta a drepturilor restante de la oricare dintre angajatori, având posibilitatea să îl aleagă pe cel mai eligibil. În concret, dacă un angajator nu plătește salariul, obligațiile vor fi achitate de drept de către ceilalți angajatori;

– contractul prezintă o flexibilitate apare care va permite părţilor implicate să configureze o schemă optimă, funcțională de distribuire a angajaţilor în funcţie de propriile necesități;

– angajatorii pot stabili de comun acord modalitatea în care vor fi distribuite și asumate obligaţiile privind remuneraţia, impozitele şi contribuţiile sociale. Astfel, se reduce considerabil sarcina administrativă în comparaţie cu alte mijloace legale utilizate pentru angajarea în comun, de exemplu, atunci când fiecare angajator încheie în paralel un contract de muncă cu timp parţial cu acelaşi angajat.

În concluzie, această inițiativă se apreciază ca fiind una binevenită în contextul în care piața muncii din România necesită realmente o anumită flexibilitate care să se plieze pe eventualele contexte de criză, aspect ce reprezintă o supapă de salvgardare a economiei și a societății în ansamblu. De asemenea, aceste contracte de muncă atipice corespund și tendințelor europene,cât și proceseului digitalizării raporturilor de muncă.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Contract semnat pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă: O etapă crucială pentru energia românească
16/11/2024 00:36

Contractul pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavodă a fost semnat la Baku, in cadrul COP 29, marcand un moment istoric pentru energia romanească. Proiectul va adăuga 1.400 MW capacitate instalată, va gener ...

Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China.
16/11/2024 00:27

Emmanuel Macron a avertizat că Europa riscă să fie divizată de politica economică a lui Donald Trump şi să fie aruncată intr-un război comercial simultan cu Washingtonul şi Beijingul. Următoarea adm ...

Se dă a doua pensie în luna decembrie 2024! Casa Națională de Pensii a anunțat cine ia banii
15/11/2024 18:27

Casa Natională de Pensii a anuntat că se dă a doua pensie in luna decembrie 2024. Peste 200.000 de pensionari vor primi două pensii in decembrie din cauza intarzierilor la recalculare. Se dă a doua pens ...

Pensionarii care au lucrat în Cooperativele Agricole de Producție (CAP). urmează să afle dacă vor beneficia de majorări la pensie
15/11/2024 14:31

 Iesenii care au depus la Casa Judeteană de Pensii Iasi dosarele de pensionare incepand cu 1 septembrie 2024, dată la care a intrat in vigoare noua lege a pensiilor (Legea 360/2023), asteaptă si acum de ...

Trei contabile din Ilfov au furat aproape 700.000 de euro
15/11/2024 14:30

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe langă Tribunalul Ilfov, au efectuat nouă percheziţii la punctele de lucru şi sediile unor societăţi ...

Autostrada Moldovei: Săptămâna viitoare se deschid circulației loturile de la Buzău la Râmnicu-Sărat / Când se va circula complet pe A7 de la Buzău la Focșani
15/11/2024 14:16

 Săptămana viitoare se va da in circulatie tot drumul de la Buzău pană la Ramnicu-Sărat, urmand ca luna viitoare să se circule de la Buzău pană la Focsani, a anuntat vineri premierul Marcel Ciolacu ...

COMUNICAT DE PRESĂ Lansare proiect “Protetic Digital”. Numele beneficiarului: PROTETIC DESIGN S.R.L.
15/11/2024 13:51

COMUNICAT DE PRESĂ Lansare proiect “Protetic Digital”. Numele beneficiarului: PROTETIC DESIGN S.R.L.

România, al șaptelea producător agricol din Uniunea Europeană
15/11/2024 12:45

Valoarea producţiei agricole a blocului comunitar a scăzut cu 1,5% in 2023, comparativ cu 2022, pană la 537,1 miliarde de euro, insă Romania se numără printre ţările UE a căror valoare a producţiei ag ...

Până la sfârşitul anului se va putea circula pe 130 de kilometri din Autostrada Moldovei
15/11/2024 11:45

Două loturi ale Autostrăzii A7, intre Buzău şi Ramnicu Sărat, vor fi deschise circulaţiei in data de 20 noiembrie, iar pană la sfarşitul anului se va putea circula pe 130 de kilometri din Autostrada Mol ...

Profitabilitatea crescută în primele 9 luni ale anului 2024 consolidează afacerile Antibiotice Iași
15/11/2024 10:16

 Iasi, 15 noiembrie 2024   Antibiotice SA (simbol ATB) a remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB), vineri, 15 noiembrie 2024, raportul care cuprinde rezultatele economico-financiare aferente primelor ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei