ECOTURISM ȘI DEZVOLTARE LOCALĂ ÎN COMUNA TAZLĂU
Dimensiune font:
ECOTURISM ȘI DEZVOLTARE LOCALĂ ÎN COMUNA TAZLĂU
Puterea unei comunități emană din felul în care oamenii care o formează reușesc să construiască legături și să-și transforme comunitatea împreună. Acest lucru s-a simțit intens la Tazlău, unde, în ziua de marți, 27 iunie, s-a finalizat seria de activități din cadrul proiectului „Ecoturism și dezvoltare locală în comuna Tazlău”, implementat în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă, de către ASOCIAȚIA „ECO TRAVEL” – în calitate de Lider de parteneriat împreună cu ASOCIAȚIA „CENTRUL DE RESURSE RE-START” – în calitate de Partener. Pe parcursul implementării au fost inițiate discuții publice pe marginea elaborării strategiei de dezvoltare și promovare a turismului a comunei Tazlău, la care au participat reprezentanți ai autorităților publice locale, experți în elaborarea strategiei, potențiali investitori, ONG-uri locale și membri ai comunității.
În cadrul proiectului, au fost atinse obiectivele propuse, de identificare a potențialului turistic, istoric, cultural, uman și socio-economic al comunei, dar și de identificare a oportunităților de dezvoltare turistică a comunei Tazlău pentru perioada 2023-2027. De asemenea, a fost lansată platforma online, https://patrimonio.ro/ în scopul promovării și dezvoltării turismului prin valorificarea sustenabilă a elementelor de patrimoniu local.
Unul dintre obiectivele vizate l-a constituit creșterea responsabilității civice privind dezvoltarea durabilă, acesta fiind atins prin realizarea de activități specifice cu un grup de 70 de elevi, înscriși la Școala Gimnazială „I.I. Mironescu” din Tazlău, pe parcursul lunilor martie – iunie a.c.. Activitățile organizate împreună cu copiii din satul Tazlău, de la bătut ulițele pentru a descoperi împreună acele obiective de patrimoniu cultural cu caracter de autenticitate, la colindat pe la artizanii locali, care încă mai practică meșteșuguri tradiționale, la timpul petrecut străbătând cu pasul cărările de munte cu scopul de a identifica posibile trasee de drumeție pedestră, au demonstrat că satul s-a activat și a înțeles că la Tazlău se întâmplă ceva.
Au fost desfășurate 7 activități de dezvoltare a responsabilității civice privind dezvoltarea durabilă (acțiuni de plantare și de ecologizare, identificarea unor trasee optime în vederea înființării unor poteci tematice în zona pădurii de tisă și a pădurii cu mesteceni, parcurgerea unui traseu turistic și de identitate, excursie în aer liber organizată în scopul identificării obiectivelor turistice locale, vizită de documentare și observare a unor obiective de patrimoniu cultural care ar putea fi incluse în cadrul unui traseu propus turiștilor). Ultima din această serie de activități, desfășurată în ziua de 27 iunie, a fost și cea mai solicitantă pentru toți, dar în același timp și cea mai fructuoasă. Împreună cu elevii, a fost identificat cel mai potrivit traseu de drumeție în munții Tazlăului, numit sugestiv: „Pe urmele Sfinților din Măgura Tazlăului”, principalul obiectiv de pe traseu fiind Stânca Sf. Cuvios Chiriac de la Tazlău, traseul dorindu-se a fi unul de tip pelerinaj-religios.
În urma implicării în aceste activități, mesajele venite de la copii au fost simple, dar pline de semnificație. Și-ar dori ca în viitor să nu mai fie nevoiți să mai plece din satul lor. Astfel, ținta noastră este de a crea contexte în care tinerii comunității să se regăsească unii cu ceilalți și să devină o forță a schimbării în comunitatea din care fac parte.
A fost interesant să punem în oglindă evenimentul de final cu prima activitate din cadrul proiectului în care au fost implicați copiii. Privind la început cu reticență, prezența întregii comunități s-a făcut simțită tot mai pregnant, de la părinții care au ajuns acum să își lase cu încredere copii la activitățile organizate, până la antreprenorii locali care ne susțin cu mare drag.
Iar povestea culturală a Tazlăului a subliniat importanța unor proiecte precum „Ecoturism și dezvoltare locală în comuna Tazlău”, și pentru simplul fapt că aduc laolaltă generațiile din sat. Într-un final, într-o comunitate închegată, toți suntem tineri și dornici să participăm împreună la activități faine și educative.
Proiectul „Ecoturism și dezvoltare locală în comuna Tazlău” a reușit să aducă schimbări pozitive în comunitate, demonstrând implicare, unitate și putere. Prin implicarea copiilor, a membrilor comunității și a partenerilor implicați în proiect (Școala Gimnazială „I.I. Mironescu”, Direcția Silvică Neamț - prin Ocolul Silvic Tazlău, Primăria Comunei Tazlău, Biblioteca comunală „I.I. Mironescu, Mănăstirea Tazlău și Asociația Club Sportiv Amprente Moldave) s-a reușit crearea unei legături puternice între trecutul cultural și patrimoniul local, iar aceasta este cheia pentru dezvoltarea durabilă a turismului în zonă.
Rezultatele atinse în cadrul proiectului sunt:
- Elaborare „Strategia de dezvoltare și promovare turistică a comunei Tazlău, județul Neamț”
- Lansarea unei platforme pentru promovarea dezvoltării/turismului la nivel local și pentru consultare publică, care are integrat și instrumentul de cercetare (chestionar/interviu).
- Desfășurarea a 7 activități de dezvoltare a responsabilității civice privind dezvoltarea durabilă (acțiuni de plantare și de ecologizare, identificarea unor trasee optime în vederea înființării unor poteci tematice în zona pădurii de tisă și a pădurii cu mesteceni, parcurgerea unui traseu turistic și de identitate, excursie în aer liber organizată în scopul identificării obiectivelor turistice locale, vizită de documentare și observare a unor obiective de patrimoniu cultural care ar putea fi incluse în cadrul unui traseu propus turiștilor) cu 70 de elevi ai Școlii Gimnaziale „I.I. Mironescu” din Tazlău
- 5 parteneriate încheiate între Asociația Eco Travel și ONG-uri/parteneri sociali din comunitatea locală: Primăria Comunei Tazlău, Școala Gimnazială „I.I. Mironescu” din Tazlău, Mănăstirea Tazlău, Asociația Club Sportiv Amprente Moldave, Direcția Silvică Neamț prin Ocolul Silvic Tazlău.
Avem speranța că aceste acțiuni simbolice vor genera un plus de conștientizare a valorilor de patrimoniu existente, o motivare pentru cunoașterea și promovarea acestora și un impuls în a demara investiții pentru atragerea unui număr cât mai mare de turiști, în scopul dezvoltării sustenabile a comunității.
Pentru detalii suplimentare:
Asociația „Eco Travel”,
tel.: 0730216053, e-mail: proiect.ecotravel@gmail.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau