Isărescu, despre dobânzile mari la împrumuturi: „Nimeni nu a luat credit în România cu pistolul la tâmplă.
Dimensiune font:
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat luni, odată cu prezentarea raportului asupra inflației, că cei care plătesc prețul inflației mari sunt deponenții, care primesc la depozite dobânzi mult mai mici decât inflația și ale căror depozite bancare își pierd valoarea.
Întrebat de creșterea dobânzilor, Isărescu a afirmat că este o opțiune să iei credit, iar cei care fac acest lucru își asumă o serie de riscuri. „În definitiv, cum a spus un contemporan celebru: nimeni nu a luat credit în România cu pistolul la tâmplă. Deci este o opțiune să iei sau să nu iei credit și îți asumi și niște riscuri. Aceasta nu este o declarație cinică, este o realitate. Nu avem soluții pentru toată lumea”, a afirmat acesta.
În România, dobânda la creditele cu dobândă variabilă a fost calculată în funcție de indicele ROBOR.
În urma acuzațiilor că băncile se înțeleg pentru a crește ROBOR, din 2019 a fost introdus un alt indice, numit IRCC. Acesta se calculează pe baza tranzacțiilor interbancare efective și urmează cursul ROBOR cu o întârziere de șase luni.
În acest moment, indicele ROBOR la 3 luni este în jur de 8%.
Consiliul Concurenței a demarat recent o investigație asupra celor 10 bănci care cotează indicele ROBOR pentru a vedea dacă există înțelegeri anticoncurențiale.
Isărescu a spus că dobânzile nu pot fi mai mici până când inflația nu va scădea.
Haideți să fim sinceri: lumea așteaptă ca dobânzile să scadă. Mesajul nostru îl spunem încă o dată: nu pot să scadă până când nu scade inflația. Nu suntem aici să vindem iluzii populației. Fiecare trebuie să își facă calculele cu seriozitate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau