La ţară, doar un locuitor din zece este conectat la reţeaua de canalizare!
Dimensiune font:
* în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, gradul de racordare la sistemele de canalizare este de doar 37,6 la sută * anul trecut, în mediul urban populaţia conectată la canalizare a fost de 9.502.609 persoane, reprezentând 90,9% din populaţia rezidentă urbană, iar în mediul rural un număr de 1.012.315 persoane au beneficiat de servicii de canalizare!
Institutul de Statistică a publicat ieri datele privind numărul populației conectată la sistemele de canalizare. Este un indicator care ne arată nivelul la care se află România în ceea ce privește acest domeniu de utilitate publică.
Anul trecut, puțin peste jumătate din populația din România, mai precis 52,7%, era conectată la sistemele de canalizare. Practic, doar 10.264.302 persoane erau conectate la sistemele de canalizare prevăzute cu staţii de epurare, cu 229.014 persoane mai mult decât în anul 2018.
Creşterile au fost determinate de racordarea populaţiei la reţelele de canalizare nou construite, respectiv de punerea în funcţiune a unor noi staţii de epurare a apelor uzate.
La nivelul regiunilor de dezvoltare, ponderea cea mai mare a populaţiei conectată la sistemele de canalizare, în total populaţie rezidentă, s-a înregistrat în regiunea Bucureşti-Ilfov (87,2%), urmată de regiunea Centru (66,8%) şi Vest (60,7%).
Gradul cel mai redus de racordare la sistemele de canalizare s-a înregistrat în regiunile de dezvoltare: Sud-Muntenia (37,4%), Nord-Est (37,6%) şi Sud-Vest Oltenia (41,2%).
În anul 2019, în mediul urban populaţia conectată la canalizare a fost de 9.502.609 persoane, reprezentând 90,9% din populaţia rezidentă urbană a României, iar în mediul rural un număr de 1.012.315 persoane au beneficiat de servicii de canalizare, reprezentând 11,3% din populaţia rezidentă rurală a României.
Uşoarele creșteri au fost determinate de conectarea la rețele noi de canalizare, care au fost construite. Cu siguranță este vorba despre dezvoltarea de infrastructură de canalizare realizată cu fonduri europene, dat fiind că o parte importantă din banii europene se investesc în construcția și modernizarea rețelelor de apă și canal.
La fel stau lucrurile și în ceea ce privește locuințele conectate la rețele de canalizare care sunt, la rândul lor, prevăzute cu stații de epurare. Pare un indicator tehnic, dar este important, pentru că epurarea apelor uzate închide cercul și din acest punct de vedere investițiile pe întreg lanțul de funcționare sunt esențiale.
Dacă, în spectrul statistic, cifrele sunt rezonabile, analiza pe medii de rezidență oferă o situație persistentă și îngrijorătoare. Este vorba despre diferența dintre urban și rural. Astfel, în spațiul urban 90% din populație este conectată la rețele de canalizare, în timp ce în mediul rural, procentajul este absolut dezastruos, de doar 10% din totalul populației rezidente.
Decalaj foarte mare între contractarea şi implementarea de proiecte
Ministerul Fondurilor Europene afirma, în urmă cu câteva luni, că va trimite Comisiei Europene, în acest an, 23 de aplicaţii de contractare pentru apă şi canalizare, cu o valoare totală de 4 miliarde de euro, ce vor fi finanţate de Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).
În ultimii trei ani, România a trimis Comisiei Europene doar 10 aplicaţii de finanţare pentru infrastructura de apă şi canalizare. „Este un decalaj foarte mare între contractare şi implementarea de proiecte. Prin urmare, cea mai mare problemă pe care o avem este întârzierea în implementarea proiectelor. Acest lucru are consecinţe mai ales în zona proiectelor de infrastructură. Întârzierea în trimiterea aplicaţiilor de finanţare şi cea în împlementarea proiectelor vor avea un impact financiar la sfârşitul perioadei de programare”, a precizat Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Ruropene.
Slaba capacitate de implementare a proiectelor de infrastructură mare este una dintre principalele probleme cu care se confruntă Ministerul Fondurilor Europene. Pentru a rezolva această problemă, instituţia vrea să le aducă beneficiarilor experţi de implementare pentru a îi asista în procese precum proceduri de achiziţii publice şi să îi ajute în soluţii tehnice. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau