Lovitura pentru romanii cu rate in IRCC
Dimensiune font:
Chiar din prima zi a anului, romanii cu credite in IRCC au fost notificati ca le-au crescut ratele. De la 1 ianuarie 2023, noul nivel al indicelui IRCC aplicabil în cazul creditelor consumatorilor este 5,71%, în creștere de la 4,06% la mijlocul lui 2022 și 2,65% după primul trimestru din 2022.
Un client BCR ne-a transmis mai jos mesajul primit din partea bancii. Dupa cum observati, fata de 15 noiembrie 2021, rata clientului va creste cu 515 lei.
Anul trecut, pe fondul cresterii ROBOR, clientii bancilor au fost indemnati sa treaca la indicele IRCC. Unii au reusit atunci sa-si scada ratele cu cateva sute de lei. Doar ca acum, ROBOR a scazut in timp ce valoarea IRCC s-a dublat.
„Banca Națională nu reușește să facă nimic din punct de vedere al IRCC-ului și al ROBOR-ului, iar Guvernul, în loc să mențină stimularea sectorului care ar putea să mențină economia, introduce noi impozite și taxe și sufocă, practic, sectorul economiei reale private”, spunea recent analistul Mircea Cosea pentru DC News.
ROBOR și IRCC – sunt dobânzi medii de pe piața interbancară și sunt folosiți ca referință pentru creditele acordate de bănci clienților. Dobânzile la credite (cu excepția celor cu dobândă fixă) se calculează după formula: indice de referință plus marja băncii. Trebuie subliniat că marjele nu se pot schimba în cazul unui credit existent. ROBOR este folosit cu precădere pentru creditele acordate persoanelor juridice și a fost folosit și pe segmentul persoanelor fizice până în 2019, când s-a introdus IRCC.
IRCC se calculează pe baza tranzacțiilor efective, în timp ce ROBOR este o medie pe baza cotațiilor afișate – prețuri de strigare. Așa se face că pentru aceeași zi, între ROBOR și IRCC apar diferențe semnificative. În luna septembrie 2022 de exemplu, diferența a fost de circa 2 puncte procentuale, dobânda IRCC fiind mai mică.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau