Mega construcția lui Nicolae Ceaușescu care ascunde peste 40 de kilometri de galerii subterane: Investiția a fost impresionantă
Dimensiune font:
Impresionantul Baraj Vidraru, construit în perioada regimului Ceaușescu, ascunde subteran 42 de kilometri de galerii și reprezintă o realizare inginerescă deosebită. Investiția totală a fost de 1,5 milioane de dolari.
Situat la doar 26 de kilometri de Curtea de Argeș, pe Transfăgărășan, între versanții Pleașa și Vidraru, barajul a fost ridicat pe cursul inferior al râului Argeș. Construit între 1960 și 1965, acesta este primul baraj în arc din România, iar valoarea investiției s-a ridicat la 1,47 milioane de lei în anii 1960
Detalii tehnice ale construcției Barajului Vidraru
„În perioada 1961-1965, lucrările la baraj au fost impresionante: au fost săpate 42 de kilometri de galerii subterane, au fost excavați 1.768.000 metri cubi de rocă (din care 1 milion în subteran), s-au turnat 930.000 de metri cubi de beton (din care 400.000 în subteran) și au fost instalate 6.300 de tone de echipamente electromecanice. Investiția totală a fost de 1,47 milioane de lei”, se arată în surse oficiale.
Lacul de acumulare Vidraru are un volum total de 465 de milioane de metri cubi, dintre care 320 de milioane sunt volumul util. La nivelul normal de retenție, lacul acoperă o suprafață de 870 de hectare și are o lungime de 14 kilometri.
Structura barajului
Barajul Vidraru a fost realizat din beton cu dublă curbură, având 22 de ploturi verticale și o înălțime de 166,6 metri. Lungimea coronamentului este de 307 metri, iar în interiorul acestuia există nouă galerii orizontale care adăpostesc echipamentele de măsură și control. Pentru construcția sa au fost necesari 480.000 de metri cubi de beton. Grosimea barajului la coronament este de 6 metri, iar la bază ajunge până la 25 de metri. Acesta este susținut de versanții munților Pleașa și Vidraru.
Sacrificiile și legendele Barajului Vidraru
Barajul Vidraru este considerat o capodoperă inginerescă, dar ridicarea sa nu a fost lipsită de costuri umane. În perioada 1961-1966, aproximativ 80 de muncitori au pierit în timpul lucrărilor. De asemenea, unii dintre cei care trăiau în zona lacului au fost forțați să-și părăsească locuințele. Se spune că unii localnici au refuzat să plece și au pierit sub ape odată cu umplerea lacului.
Astăzi, lacul Vidraru este înconjurat de numeroase legende, iar localnicii povestesc că, atunci când nivelul apei scade, pot fi observate confluențele râurilor Buda și Capra, precum și fundațiile unor construcții dispărute sub ape.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau