Cum a ajuns Ucraina să arunce în aer, în același timp, România și Germania

1

Dimensiune font:

| 12-11-2024 09:36

La Berlin, neînțelegerile privind politicile economice au dus la o criză de guvern. În România, liberalii susțin că rămân în coaliție cu PSD doar din cauza războiului de la graniță.

Coaliția de guvernare de la Berlin formată din socialiști, liberali și ecologiști s-a destrămat din cauza divergențelor economice. Liberalii, tot mai nepopulari în sondajele de opinie, nu mai vor să împrumute bani pentru cheltuieli neprofitabile, în vreme ce ecologiștii și socialiștii vor să ia noi credite înainte de stabilirea bugetului de stat pe 2025. Cancelarul federal Olaf Scholz i-a spus cumva acuzator fostului său ministru de finanțe Christian Lindner că Germania a acordat până acum Ucrainei un ajutor militar în valoare de 30 de miliarde de euro și că 12 miliarde de euro costă anual găzduirea refugiaților din Ucraina. „Dacă ajungem la convingerea că trebuie să suportăm acești bani pur și simplu pe lângă capitolele bugetare curente, atunci dăm foc țării, asta vreau să subliniez aici", a declarat Scholz, adăugând că pentru finanțarea acestor sume din bugetul actual s-a cheltuit tot ce se mai putea găsi prin ungherele vistieriei publice.

România ține datele la secret

În România, nu se știe încă suma totală a sprijinului dat Ucrainei sau mijloacele prin care Bucureștiul a ajutat țara vecină, iar această lipsă de transparență a alimentat teoriile conspiraționiste și propaganda rusească. Deocamdată, atâta vreme cât PNL și PSD se află împreună la guvernare, nu există acuzații reciproce legate de acest subiect. Șeful AUR, George Simion, crede, în schimb, că România a făcut „prea multe concesii Ucrainei față de atitudinea pe care o au în continuare ucrainenii față de noi: o atitudine dușmănoasă”.

Alegerea lui Donald Trump în Statele Unite ale Americii și eventualul său plan de pace ar putea să-i încurajeze pe politicienii suveraniști din Europa, dar nu doar pe ei, să ceară oprirea sprijinului pentru Kiev. La București, liderii autohtoni, oricare ar fi ei, își vor reconfigura discursul după cel al lui Trump. În fond, majoritatea statelor europene vor să fie în vagonul învingătorului de la Washington. Nu și Emmanuel Macron, care a spus la summit-ul informal al UE de la Budapesta că prioritatea din acest moment este „apărarea intereselor europene, dar aceasta nu poate fi făcută în spiritul transatlantismului naiv sau al naționalismului”, fiindcă „interesul UE este ca Rusia să nu câștige războiul". „Economiile țărilor europene și sistemul european de apărare sunt puternice”, a mai spus președintele francez. În schimb, premierul Viktor Orban a vorbit despre criza în care se află Europa, despre cum a rămas în urma Chinei și a SUA, iar companiile europene plătesc prețuri pentru energie mai mari decât concurenții lor. Nu doar liderul de la Budapesta a fost de acord că războiul din Ucraina, ajutorul financiar și militar oferit acesteia și înlocuirea energiei rusești cu surse mai scumpe alimentează presiunile asupra bugetelor și economiei statelor UE confruntate cu scăderea competitivității. Șefii de stat și de guvern ai UE au semnat în capitala Ungariei o declarație în care promit să găsească soluții pentru a reduce terenul pierdut în fața Statelor Unite și a Chinei. Fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, prezent la summit-ul de la Budapesta, a estimat că blocul comunitar are nevoie de investiții de până la 800 de miliarde de euro pe an. Nimeni nu știe de unde pot fi luați acești bani care să impulsioneze economia continentului.

Germania nu mai vrea un nou plan european

Germania exclude orice nouă emitere de datorie comună, după ce s-a recurs la acest instrument pentru finanțarea planului de redresare post-pandemie.

Criza guvernamentală din Germania nu face decât să sublinieze și mai mult complicațiile economice și de securitate care ar putea da peste cap Europa. În România, marea coaliție PNL-PSD ține deocamdată sub capac contradicțiile, neînțelegerile și marile probleme, deși țara are cea mai mare inflație din UE și cea mai rapidă creștere a datoriei externe cu un ritm de peste 4 miliarde de euro pe lună. Nota de plată va veni după alegeri. Până atunci, totul e ascuns sub preș și niciun candidat prezidențial nu vorbește despre criza economică în care se afundă țara, care are o datorie guvernamentală de peste 52% din Produsul Intern Brut. Nici despre sprijinul concret pentru Ucraina nu vorbesc prezidențiabilii români, fie pentru că nu sunt interesați, fie pentru că știu că e un subiect nepopular.

Oricum războiul și criza economică generează nemulțumiri și trambuline pentru populiști. În Germania, radicalii de la AfD sunt pe locul al doilea în sondaje după creștin-democrați, iar în România, sondajele îl arată pe George Simion pe locul al doilea în topul prezidențiabililor, ca magnet al frustrărilor și conspirațiilor din societate. Așa arată eșecul partidelor tradiționale, care poate culmina cu naufragiul democrației.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Şeful Statului Major al Apărării dă alerta: 'Pacea nu mai este o certitudine!' / 'La Marea Neagră avem o situaţie de criză'
12/11/2024 18:53

Situaţia actuală de securitate ne arată că pacea nu mai este o certitudine pe continentul european, a declarat, marţi, şeful Statului Major al Apărării, generalul Gherghiţă Vlad, in cadrul alocuţiuni ...

Camera Deputaților a adoptat proiectul prin care România poate cumpăra 32 de avioane F-35
12/11/2024 17:32

Camera Deputatilor a adoptat, marti, proiectul de lege care permite Romaniei achizitionarea a 32 de avioane F-35. Proiectul merge la Senat, care este for decizional. Proiectul de lege pentru realizarea capabil ...

Alianța surprinzătoare care pune cruce sprijinului pentru Ucraina (The Independent)
12/11/2024 14:49

Publicatia britanică The Independent notează că o aliantă formată din presedintele ales al SUA, Donald Trump, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, si Papa Francisc ar putea insemna sfarsitul sperantelor ...

Franța ține partea Ucrainei, dar se pune bine și cu noul lider de la Casa Albă: 'Nu-l judecaţi dinainte pe Trump în legătură cu Ucraina'
12/11/2024 09:38

Aliaţii Ucrainei nu trebuie să judece dinainte modul in care Donald Trump va gestiona războiul de acolo, a declarat luni ministrul de externe al Franţei, Jean-Noel Barrot, in timp ce preşedintele francez E ...

Liberalii ieșeni jubilează: „Stabilirea vicepreşedinţilor CJ a fost o strategie politică şi un succes administrativ”
11/11/2024 20:07

* „Alianţă politică intre PNL şi AUR nu a fost făcută, mai ales că noi purtăm discuţii, care sunt spre final, cu alianţe de dreapta. Mă refer la PMP, Forţa Dreptei şi, bineinţeles, la USR. M ...

Fostul ministru al Sănătăţii,Nelu Tătaru, rămâne sub control judiciar
11/11/2024 19:11

Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru rămane sub control judiciar in dosarul in care este acuzat de procurorii DNA Iaşi de luare de mită, decizia pronunţată, luni, de Înalta Curte de Casaţie ...

CTP analizează victoria lui Trump: Crapă buboiul! NU Kamala Harris e de vină!
11/11/2024 15:21

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu analizează victoria categorică a lui Donald Trump in cursa pentru presedintia Statelor Unite ale Americii. CTP spune că de vină pentru infrangerea categorică a Kamalei H ...

Sorin Grindeanu răspunde pozitiv la apelul lui Florin Roman în cazul Nordis: 'Să vină, voi semna'
11/11/2024 15:09

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedinte al PSD, a afirmat, luni, că va semna, in calitate de deputat, pentru infiinţarea comisiei parlamentare de anchetă in cazul Nordis. "Eu semnez ...

Olaf Scholz, flegmatic cu privire la relația cu Donald Trump: 'Dansezi cu cei care sunt în cameră' / Cum răspunde criticilor lui Elon Musk
11/11/2024 12:46

Cancelarul german Olaf Scholz pare netulburat cu privire la perspectiva unei viitoare cooperări cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, afirmand că situaţiile politice trebuie luate ca atare. "Principiu ...

PNL suferă un eșec usturător în diaspora: Nicolae Ciucă nici nu s-a mai dus la întâlnire
11/11/2024 12:30

PNL incearcă din răsputeri să invie ”spiritul diasporei”, cel cu ajutorul căruia Klaus Iohannis a devenit presedinte al Romaniei in 2014. Cu toate acestea, diaspora romanescă pare să nu mai răspundă ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei