Mergi la vară în vacanță în Grecia? Care sunt prețurile alimentelor din supermarketurile grecești față de cele din România
Dimensiune font:
Uleiul de măsline, peștele, dulceața, sucul de roșii sau ceapa sunt mai scumpe în România decât în Grecia, iar în schimb carnea de vită sau de pui, brânza feta sau orezul sunt mai scumpe în supermarketurile grecești decât în cele ale noastre.
Acestea sunt datele publicate de Institutul elen de Cercetare a Bunurilor de Consum, care a analizat prețurile din supermarketuri în Grecia, Franța, Anglia, Italia, Spania, Portugalia, Germania și România.
Click pe imaginea de mai jos pentru a o mări
Raportul IELKA prezintă rezultatele unei anchete care compară prețurile din lanțurile de supermarketuri din fiecare țară, având la bază un coș de produse des consumate în gospodării. După cum a precizat Institutul, analiza compară prețurile a 6000 de produse (dintr-un total de 43 de categorii de bunuri) din 40 de lanțuri de supermarketuri și hypermarketuri diferite din cele opt țări analizate, calculând apoi prețurile medii. Datele includ atât prețurile produselor aflate la vânzare, cât și produsele marcă privată din fiecare țară.
Potrivit rezultatelor analizei, cinci țări au un coș mediu semnificativ mai scump decât cel din Grecia: 24% Germania, 20% Franța, 25% Marea Britanie, 16% Italia, 7% Portugalia, în timp ce Spania și România sunt destul de aproape de Grecia, dar tot sunt mai scumpe cu 5% și, respectiv, 1%.
Factorul TVA
Imaginea rezultatelor se schimbă semnificativ atunci când eliminăm TVA-ul pentru a înțelege prețurile reale ale produselor din supermarket.
Comparația de prețuri în acest caz arată că toate cele șase țări au un coș mediu mai scump decât Grecia: și anume Germania cu 31%, Franța cu 28%, Regatul Unit cu 33%, Italia cu 24%, Spania cu 24%. 12%, Portugalia cu 10% și România cu 6%.
Acesta este rezultatul diferenței de TVA din fiecare țară în parte. În Grecia acest TVA este de 13% la multe produse, semnificativ mai mare decât în Regatul Unit (0% sau 5%) și Franța (10% și 5,5%), Spania (10% și 4%), Portugalia (13% și 6%), Italia (5% și 4%) , Germania (7%) și România (9%), dar și majoritatea țărilor UE Alte alimente din Grecia sunt supuse cotei de TVA de 24% în timp ce în alte state au o cotă mai redusă.
Potrivit IELKA, „concluzia generală care reiese din analiza de mai sus este că comerțul cu amănuntul din Grecia oferă consumatorilor greci acces la produse la prețuri mai mici în medie, ceea ce este rezultatul eforturilor comune ale furnizorilor și comercianților cu amănuntul să țină prețurile sub control.
Cu toate acestea, el subliniază că, pe lângă TVA, factorii care ar trebui să fie luați în considerare atunci când se compară prețurile între diferite țări sunt:
- Valoarea taxelor în fiecare țară
- Obiceiurile de consum din fiecare țară
- Dezastrele naturale datorate schimbărilor climatice
- Distanța față de centrele de producție din Europa Centrală și costurile corespunzătoare
- Costul energiei
- Costul combustibilului și al transportului general
- Infrastructura fiecărei țări
- Dimensiunea pieței, puterea de cumpărare și economiile de scară corespunzătoare în achiziția de produse
- Balanța export-import în raport cu alimentele și materiile prime ale acestora
- Diferitele costuri de producție (energie, materii prime, costuri salariale, costuri financiare, birocrație)
- Productivitatea industriei și a comerțului cu amănuntul în fiecare țară
- Sezonalitatea cererii și a ofertei (de exemplu, datorită turismului sau condițiilor meteorologice)
- Costul cu salariile
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau