Minciuna cârnaților românești din supermarketuri. Ce se ascunde, de fapt, în delicioasele produse de carmangerie din magazinele autohtone
Dimensiune font:
Printre produsele pe care mai toți românii le consumă în mod regulat se numără și cârnații. Acest preparat care se găsește în toate magazinele din țara noastră nu este însă făcut din carne românească. Mai mult, soarta cârnaților românești pare pecetluită, aceștia urmând să fie preparați aproape exclusiv din carne de import, producătorii preferând această variantă tot mai mult.
Cârnații românești sunt nelipsiți de pe rafturile marilor supermarketuri din țara noastră. În ciuda faptului că se presupune a fi un produs cu specific autohton, de cele mai multe ori cârnații sunt făcuți din carne de import, în special din Spania, Polonia, Ungaria şi, mai nou, Chile.
Producătorii de mezeluri preferă să cumpere carne de la mii de kilometri deoarece beneficiază de un preț mult mai bun. În acest context, cel mai mare producător de carne de porc din Chile a venit recent în România pentru a încheia noi contracte cu fabricile de la noi.
„Am început să exportăm în România anul trecut. Sperăm să exportăm canttităţi şi mai mari de carne de porc pe piața de aici. E o piață importantă pentru noi, una din cele mai importante din Uniunea Europeană.
Sperăm ca, în 2025, să ajungem la 100 de containere cu carne de porc. Carne de porc congelată, la minus 18 grade, o încărcăm în portul Valparaiso din Chile şi timpul de tranzit până aici e de 40 de zile, până ajunge în Portul Constanţa”, a declarat Guillermo Garcia, producător de carne din Chile.
Ce conțin, de fapt, cârnații românești
Anul acesta, în țara noastră au ajuns 80 de containere cu carne de porc din Chile, fiecare având aproximativ de 24 de tone. Preţul mediu, pe kilogram, este de 3 euro.
„Vine din Chile cu un preţ mai bun. Şi atunci orice procesator de carne din România, în condiţiile în care primeşte o ofertă mai ieftină, chiar şi cu un leu pe kg, la mii de tone, este evident că face o economie", a explicat Dragoş Frumosu, expert industria alimentară.
În ciuda faptului că producătorii de mezeluri sunt încântați de prețul mic la care cumpără carnea din Chile, cumpărătorii sunt de cu totul altă părere. Aceștia sunt uluiți de faptul că o țară ca România a ajuns să importe carnea de porc în loc să folosească producția proprie.
„Tocmai din Chile s-o aducem în România. E foarte prost. Când noi putem să creştem şi să producem" / „În mod sigur nu poate fi nicio carne proaspătă care să-ţi aducă un aport nutritiv adevărat" / „Ar trebui noi să dăm la ei, la export. Noi am avut o agricultură foarte dezvoltată şi atâtea fabrici de mezeluri", sunt câteva dintre părerile consumatorilor români.
Mai mult, în urma pestei porcine, România a ajuns să importe 80% din carnea consumată. Volumul cărnii de porc importate de țara noastră în prima jumătate a anului depășește 500 de milioane de euro, în timp ce exporturile au fost de numai 1,2 milioane de euro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau