Minciuna cârnaților românești din supermarketuri. Ce se ascunde, de fapt, în delicioasele produse de carmangerie din magazinele autohtone

5_11zon

Dimensiune font:

| 27-10-2024 00:11

Printre produsele pe care mai toți românii le consumă în mod regulat se numără și cârnații. Acest preparat care se găsește în toate magazinele din țara noastră nu este însă făcut din carne românească. Mai mult, soarta cârnaților românești pare pecetluită, aceștia urmând să fie preparați aproape exclusiv din carne de import, producătorii preferând această variantă tot mai mult.

Cârnații românești sunt nelipsiți de pe rafturile marilor supermarketuri din țara noastră. În ciuda faptului că se presupune a fi un produs cu specific autohton, de cele mai multe ori cârnații sunt făcuți din carne de import, în special din Spania, Polonia, Ungaria şi, mai nou, Chile.

Producătorii de mezeluri preferă să cumpere carne de la mii de kilometri deoarece beneficiază de un preț mult mai bun. În acest context, cel mai mare producător de carne de porc din Chile a venit recent în România pentru a încheia noi contracte cu fabricile de la noi.

„Am început să exportăm în România anul trecut. Sperăm să exportăm canttităţi şi mai mari de carne de porc pe piața de aici. E o piață importantă pentru noi, una din cele mai importante din Uniunea Europeană.

Sperăm ca, în 2025, să ajungem la 100 de containere cu carne de porc. Carne de porc congelată, la minus 18 grade, o încărcăm în portul Valparaiso din Chile şi timpul de tranzit până aici e de 40 de zile, până ajunge în Portul Constanţa”, a declarat Guillermo Garcia, producător de carne din Chile.

Ce conțin, de fapt, cârnații românești

Anul acesta, în țara noastră au ajuns 80 de containere cu carne de porc din Chile, fiecare având aproximativ de 24 de tone. Preţul mediu, pe kilogram, este de 3 euro.

„Vine din Chile cu un preţ mai bun. Şi atunci orice procesator de carne din România, în condiţiile în care primeşte o ofertă mai ieftină, chiar şi cu un leu pe kg, la mii de tone, este evident că face o economie", a explicat Dragoş Frumosu, expert industria alimentară.

În ciuda faptului că producătorii de mezeluri sunt încântați de prețul mic la care cumpără carnea din Chile, cumpărătorii sunt de cu totul altă părere. Aceștia sunt uluiți de faptul că o țară ca România a ajuns să importe carnea de porc în loc să folosească producția proprie.

„Tocmai din Chile s-o aducem în România. E foarte prost. Când noi putem să creştem şi să producem" / „În mod sigur nu poate fi nicio carne proaspătă care să-ţi aducă un aport nutritiv adevărat" / „Ar trebui noi să dăm la ei, la export. Noi am avut o agricultură foarte dezvoltată şi atâtea fabrici de mezeluri", sunt câteva dintre părerile consumatorilor români.

Mai mult, în urma pestei porcine, România a ajuns să importe 80% din carnea consumată. Volumul cărnii de porc importate de țara noastră în prima jumătate a anului depășește 500 de milioane de euro, în timp ce exporturile au fost de numai 1,2 milioane de euro.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
De la începutul anului, cantitatea deşeurilor descoperite la intrarea în ţară a înregistrat o creștere de peste 63%
28/10/2024 09:45

 În timp ce Romania se confruntă cu probleme serioase in ceea ce priveste prelucrarea deseurilor, iar Comisia Europeană a cerut inchiderea si reabilitarea depozitelor ilegale de gunoaie, mii de ton ...

Prețurile alimentelor românești vor fi plafonate
28/10/2024 09:21

Plafonarea adaosului comercial la toate alimentele romaneşti, nu doar la cele de bază, este luată in considerare de Ministerul Agriculturii, care pregăteşte o ordonanţă de urgenţă in acest sens. Min ...

Transformarea digitală a ACTA.DOC SRL orientată către creșterea intensității digitale - Lansarea proiectului –
28/10/2024 09:00

 Transformarea digitală a ACTA.DOC SRL orientată către cresterea intensitătii digitale - Lansarea proiectului –

BNR blochează cursul valutar
28/10/2024 07:07

Faptul că BNR monitorizează cu atentie piata valutară, intr-o perioadă tensionată din punct de vedere politic, dar si pentru a limita cresterea preturilor, a tinut pe loc cursul euro/leu, fată de alte mon ...

Rezultatele Loto de duminică, 27 octombrie
27/10/2024 20:31

  Numerele norocoase au fost extrase. Duminică, 27 octombrie 2024, au avut loc noi trageri Loto 6 din 49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5 din 40 si Super Noroc.   La Tragerile Speciale Loto& ...

Când pică Black Friday la Altex România. Decizie neașteptată pe care a luat-o șeful cunoscutului jucător din piața românească
27/10/2024 00:18

Zilele acestea, Alex a anuntat care este programul său pentru Black Friday 2024. Gigantul distribuitor de electrocasnice si echipamente IT are planuri mari pentru „Vinerea Neagră” care nu va tine o zi, as ...

Numărul de shaorme per salariu minim în România, folosit ca indicator de bunăstare. „De fiecare dată, observ că este mai scumpă”
27/10/2024 00:01

Pretul shaormei, una dintre cele mai populare mancări de tip fast-food din Romania, a crescut in ultimii ani, iar unii romani au calculat cate shaorme ar putea fi achizitionate dintr-un salariu minim pe econom ...

Modificări în circulaţia trenurilor de călători, cu ocazia trecerii la ora de iarnă
26/10/2024 12:54

 SRTFC Iaşi vă informează că din ziua de Duminică, 27.10.2024, in activitatea de transport feroviar de călători, incetează aplicarea Orei Oficiale de Vară şi se va trece la Ora Europei Orientale, ...

Recolta de struguri din Germania, cea mai mică din ultimii 7 ani
25/10/2024 12:03

Viticultorii germani estimează că recolta de struguri din acest an va fi cea mai mică de după 2017, cu aproximativ 7,9 milioane hectolitri de must, arată prognozele unui grup de lobby al sectorului viticol ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei