Prof. Păun. ”Iar ne prinde criza răvășiți…România s-a prăbușit cel mai mult”
Dimensiune font:
Profesorul de economie Cristian Păun a susținut că România n-a înțeles nimic din precedenta criză economică, iar cea care va veni pare, de asemenea, să ne ia prin surprindere, mai ales că decidenții noștri se încăpățânează să ne ascundă adevărul.
Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, în contextul în care guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a susținut că România nu e în recesiune.
Întrebat cum ne poate traduce mesajul de azi al guvernatorului BNR, profesorul de economie a răspuns:
„Trăim într-o lume de incertitudini și de platitudini. Până la urmă, nu poate să spună foarte multe lucuri, probabil știe mai multe lucruri, dar poziția nu-i oferă libertatea de a spune lucrurilor pe nume. Încercăm să decriptăm câteva mesaje”.
„Din punctul meu de vedere, problema e destul de groasă și nu poți s-o dai în ograda INS și să spui că acolo sunt niște înregistrări și o să fie altele mai încolo, altele și mai încolo. Vedem cu ochiul liber, chiar dacă există niște erori de înregistrare, că ecconomia încetinește și că încetinește pe motorul său principal, care e industria.
Când tu ajungi cu capacitatea industrială la nivelul lui 2015, în 2024, n-are cum să nu-ți dea fiori această situație
E clar că undeva scârțâie rău de tot ce vedem azi în economia românească și cred că mai degrabă decât să băgăm capul în nisip ca struțul sau să venim cu mesaje criptate din care să nu spunem nimic, mai corect, inclusiv pentru români, ar fi să începem să le spunem adevărul, mai ales că cei care dețin datele agregate sunt cei aflați la butoanele puterii, oricare ar fi această putere.
Oamenii au nevoie să știe adevărul pentru că, prin raportarea la el, ne putem face niște planuri individuale corecte. Altfel, duși cu vorba, amăgiți, băgați într-o ceață din asta cu iz academic, nu mai înțelegem nimic și ne trezim în mijlocul furtunii că e vreme bună”, a spus prof. Păun.
Ministerul Finanțelor împrumută tot mai mulți bani din piață
„Eu mă așteptam ca BNR să fie mult mai vehementă contra acestui deficit pentru că toată lupta cu inflația e în van dacă, pe partea cealaltă, Guvernul face deficite excesive, mare parte din deficit fiind destinat consumului.
Dacă tu faci asta, împingi în consum resurse pe care nu le ai, nu le obții din taxare suficient, adică le iei de la unii, ca să dai altora să consume, nu redistribui această putere de cumpărare și tu ce faci? Aduci din viitor…”, a conchis Cristian Păun.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau