Tot ce trebuie să știi de fertilizarea solului și îngrășăminte
Dimensiune font:
Sursa foto: https://unsplash.com
Fertilizarea solului, mai exact folosirea de îngrășăminte este un subiect destul de controversat, având în vedere că unele persoane au o concepție greșită despre asta. Fertilizarea solului este necesară pentru ca o cultură să fie bogată și se poate realiza în siguranță. Trebuie reținut că pot fi folosite chiar și ingrasaminte pentru sol chimice, fără a provoca anumite probleme. Tot ce ai de făcut este să respecți instrucțiunile de utilizare și să folosești cantitățile recomandate. Problemele apar în momentul în care se folosește o cantitate foarte mare de produs, deoarece multe persoane nu citesc instrucțiunile sau nu le respectă. În cele ce urmează, îți vom explica de ce sunt utile îngrășămintele și când ar trebui să apelezi la acestea.
După cum știi deja, solul are nevoie de îngrijiri speciale în funcție de anotimp. Astfel, sunt necesare două fertilizări: de toamnă și de primăvară. De asemenea, în funcție de scop, fertilizarea poate fi: de bază, locală sau suplimentară.
Cea mai importantă este fertilizarea de bază. Aceasta se realizează de obicei toamna, astfel încât pământul să aibă timp să absoarbă toate mineralele și substanțele necesare până în primăvară. În unele cazuri, fertilizarea de bază poate fi realizată și primăvara, în același timp cu lucrările specifice, cum ar fi grapatul sau cultivatul. Contează foarte mult cultura ce va fi semănată: pentru fertilizarea de primăvară se pretează doar legumele și fructele târzii.
Fertilizarea locală este necesară pentru a asigura substanțe necesare în perioada de dezvoltare și se realizează direct în cuiburi sau în randurile pregătite pentru semănat sau plantat.
Fertilizarea suplimentară, așa cum îi spune și numele este ideală pentru perioada de vegetație și asigură legumelor substanțele necesare pentru a se maturiza și pentru a se coace.
Pentru fiecare tip de fertilizare se aplică substanțe cu timpi de acționare diferiți și cu rolurile diferite. Pentru fertilizarea de primăvară este bine să alegi fertilizatoare bogate în cupru, zinc, fier, bor, calciu, potasiu, azot, fosfor, sulf și așa mai departe. Trebuie să alegi substanțele potrivite culturilor tale și momentului în care le vei folosi. Primăvara sunt recomandare îngrășămintele lichide sau sub formă de pulbere, care permit eliberarea rapidă a substanțelor nutritive. Poți achiziționa îngrășăminte din magazinul online OGORUL. Folosește cantități mici, dozate la intervale regulate, astfel încât plantele să absoarbă doar cât au nevoie.
În schimb, la fertilizarea de toamnă, trebuie să alegi substanțe cu eliberare treptată. Fertilizarea de toamnă se realizează imediat după aratul de toamnă (sau semănat) și în cadrul acesteia se folosesc de obicei îngrășăminte organice și îngrășăminte minerale sub formă de granule, care se dizolvă mai greu și se eliberează treptat. De regulă, toamna se efectuează două fertilizări: a doua are loc imediat după semănarea din acest sezon. Așa cum spuneam, poți utiliza atât îngrășăminte organice, dar și chimice. Îngrășămintele organice sunt obținute din deșeuri ale unor animale sau chiar și ale unor plante (spre exemplu gunoi de grajd) și compost. Se mai folosește și făină de oase de proveniență animală.
Așadar, după cum poți observa, fertilizarea are un rol bine definit și este necesară pentru obținerea unei culturi bogate. Tu ce folosești pentru a fertiliza solul?
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau