Firuja, candidatul ideal?
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Cum știu că cititorii noștri sunt chiar mai inteligenți decât noi, sunt convins că deja și-au dat seama despre ce subiect este vorba astăzi, și, în același timp, că au ”decodat” termenul Firuja, rezultat, desigur, din combinația între (Gabriela) Firea și (Sebastian) Burduja. Adică cei doi candidați pentru fotoliul de primar general ”dă” București ai alianței de la guvernare.
”Na-ți-o frântă, că ți-am dres-o!”, cam așa s-ar putea rezuma situația intervenită după retragerea (fără torțe) candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu, care, vreme de vreo două săptămâni, a fost eroul unei interminabile telenovele, și a cărui desemnare fusese determinată, aflăm o explicație halucinantă de la Vasile Dâncu, ”de tendința de a visa”. Situația a fost excelent definită de către genialul gânditor și cuvântător de la Cotroceni, care a emanat: ”Nu e un mare succes al Coaliției”!!!
Era de așteptat ca, după o asmenea experiență, ce numai fericită nu se poate numi, să se procedeze cu maximă rațiune și să se facă tot posibilul pentru titularizarea cuiva cu șanse (foarte) mari în câștigarea bătăliei. Luni, 22 aprilie, numărul doi al liberalilor chiar dădea speranțe în acest sens, afirmând că ”dacă vrem să funcționeze coaliția, trebuie să avem mintea la noi și să venim cu candidat unic”. 24 de ore mai târziu, se decidea participarea cu doi candidați! Invocându-se, iarăși halucinant, ”dorința de a maximiza șansele alianței în alegeri”(?) și posibilitatea de a bloca ascensiunea falșilor exponenți ai dreptei și stângii. Unul dinte cele mai recente sondaje arăta că Firea ar avea 23%, iar Burduja – 8%; cumulat (ceea ce nu va conta în final...), peste C.P.Piedone (28%), dar sub N. Dan (37%). Cât de mult s-ar putea schimba lucrurile în cele cu puțin peste 40 de zile rămase până la data alegerilor? Mai ales dacă luăm în calcul că mulți bucureșteni au alergie la culoarea roșie mai ceva decât taurii...
Cei doi candidați sunt oarecum ponderați în a-și evalua șansele: ”Intru în cursa pentru Capitală cu un gând optimist” (Firea); ”Candidez pentru că vreau ca bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic” (Burduja). Cam la fel și șefii lor: ”Bucureștenii chiar au ce alege” (Ciolacu); ”E opțiunea care dă speranțe celor care nu s-au decis până acum” (Ciucă).
Evenimentele ultimei perioade din zona cu pricina vin să demonstreze, cred, existența a două mari probleme. Una deja semnalată și care a devenit endemică – lipsa de preocupare pentru resursa umană a făcut ca aceasta să fie tot mai sărăcioasă și inconsistentă. A doua constă tot într-o lipsă – aceea a unor buni strategi și consilieri de campanie electorală. Dacă ar fi existat așa ceva, actualul primar de pe Dâmbovița nici nu ar fi trebuit să aibă contracandidați; putea fi desființat nu doar în baza percepțiilor bucureștenilor (legate de căldură, curățenie, trafic etc.), cât comparându-se angajamentele sale electorale din 2020 cu bilanțul din 2024. Doar câteva exemple. Salariul mediu pentru bucureșteni (deși nu e treaba primăriei), promis – 1.400 euro, realizat 1.000; parcări park ride în jurul Capitalei, promise – 15, realizate 0; metrou de suprafață (tren metropolitan), promis – 150 km, realizat foarte puțin; 900 de mijloace de transport în comun noi, promise – 900, realizat – circa 300.
P.S. Mă atrăgea mai mult un titlu precum ”Viagra pentru Alianță” - aceasta ar trebui să meargă, cât mai rapid posibil, la medic. Nu! Nu iarăși la un ortoped, ci la urolog sau androlog.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau