Ochii pe guvernare, nu pe funcţii în partide!
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Iniţial voiam să dau un alt titlu rândurilor de astăzi, aflat sub semnul întrebării, şi anume „suflu nou cu politicieni răsuflaţi?” (veţi avea mai la vale trimiterea la asemenea temă), dar am sesizat că, de fapt, nu aceasta este adevărata problemă.
Alegerile locale din 2020 s-au desfăşurat în luna septembrie; deci a,a, cel târziu pe la finele lui martie a.c., s-ar fi putut (şi cuvenit!) ca autorităţile rezultate în urma acestui proces electoral să prezinte bilanţurile. Tot în 2020, dar în decembrie, au fost alegerile generale, în urma cărora a rezultat nu doar Parlamentul, ci şi executivul; în acest caz, pe la sfârşitul lunii acesteia, legislativul, dar şi cabinetul ar face gesturi de normalitate şi transparenţă (principii des clamate de tot soiul de tribune), prezentând bilanţurile din domeniile lor, pentru a şti toată lumea ce şi cum s-a lucrat şi pentru a acorda, măcar fiecare în sinea lui, calificative – deşi nici ipoteza unor alegeri anticipate nu trebuie exclusă, şi atunci trebuie să fim în cunoştinţă de cauză asupra muncii aleşilor şi numiţilor. Desigur, nu se aşteaptă nimeni la performanţe, pe fondul grav al pandemiei. Aceasta în mod greşit ar putea fi considerată ca fiind terminată, rezolvată – mai ales că planul la vaccinări nu a reuşit, promisiuile guvernamentale susţinând, triumfalist, că se va junge la 5 milioane pe 1 iunie, ori, astăzi, cifra abia a trecut de 4.600.000. O întârziere – ţinând cont şi de ritmul tot mai lent- mare, ce ar trebui să atragă, automat, neluarea unor noi măsuri de relaxare. Ceea ce nu se va întâmpla, pentru că politicienii au nevoie de popularitate şi mulţumiri din partea alegătorilor, cu orice preţ!
În zona administraţiei locale, am văzut, nici pomeneală de vreun bilanţ până acum. Pariez pe orice că nici în continuare, ca şi în sfera administraţiei centrale şi a legislativului. De fapt, îmi aduc aminte că, la un moment dat, acum câţiva ani, un parlamentar a şi subliniat, ferm şi fără drept la replică: după ce am fost aleşi, alegătorii nu mai au treabă să comenteze acţiunile noastre!!!
Nu se pare, ci în mod sigur, nepermis de mulţi politicieni – vorbesc despre cei aflaţi guvernare – au ochii îndreptaţi şi minţile preocupate nu către/de problemele de interes general şi imediat, ci către alegerile din două partide, programate prin septembrie.
Se ţes intrigi, comploturi şi alianţe prin culise, se ascut săbiile pentru luptele sângeroase ce vor urma, inevitabil, se înroşesc (de atâtaa utilizare, nu de conţinut) reţelele de socializare. Prin intermediul cărora, politicienii ar trebui să ne informeze ce, cât şi cum fac, nu să-şi atace rivalii/duşmanii şi, prin comparaţie, să se împăuneze cu merite şi realizări închipuite.
Cel mai nou exemplu de acest fel vine din zona PNL, unde Alina Gorghiu îi explică şefului ei de partid ce înseamnă suflu nou în rândul liberalilor, menţionând că ar fi vorba de loialitate faţă de formaţiunea politică „...de mâine, de poimâine şi de peste mulţi ani, nu pentru cariera unei singure persoane”. Teoretic, are dreptate, numai că trecutul nu prea o recomandă, cei aproape doi ani în care a fost în fruntea partidului necorepunzând cu înregistrarea unor performanţe, fiind înlocuită cu pedelista (!) Raluca Turcan. Ludovic Orban replică sec: „să vorbeşti de un suflu nou cu o echipă care îi are pe Gorghiu, Turcan, Boc, Flutur sau Florin Roman...trebuie definit ce înseamnă suflu nou.”. Rămânând echidistant, nu pot să nu-i dau dreptate. Deşi nu definirea cu pricina e prioritatea României acum, ci o guvernare cât mai eficientă, la toate nivelele şi în toate domeniile!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau