Pe 1 decembrie, decontarea mânăriilor de pe 9 iunie
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Mai toate sondaje converg către aceeași „fotografie” în seara zilei de 1 decembrie (pentru cei care încă nu au aflat, ziua alegerilor parlamentare), și anume una în care cele două partide aflate acum la putere ar urma să câștige peste 50 la sută din voturi (circa 30% PSD, circa 20% PNL). Ceea ce-ar însemna, pentru ambele, o victorie cumva sub semnul condamnării de a rămâne împreună, căci nu se întrevede un ocupant al locului 3 care să permită fiecăruia o altă combinație politică decât cea actuală. Oricum, pentru constituirea unei majorități fără dureri de cap și pericol de moțiuni, e mai mult decât util sprijinul unor partide-balama, cu care se colaborează de multă vreme.
Astfel, Maria Grapini, membră PUSL, a ajuns, și în 2019, și în 2024, europarlamentar pe lista PSD. În 2020, Vlad Piedone, de la același partid, devine deputat de Suceava, pe lista PSD. În același an, Grațiela Gavrilescu, președintele Biroului Executiv al PUSL, devine și ea deputat, pe aceeași listă. În fine, acum, potrivit surselor, Cristian Popescu Piedone, liderul PUSL – în aparentă competiție cu PSD pe 9 iunie -, potrivit surselor, negociază, pentru el, un loc de senator pe lista, ați ghicit!, PSD, dar și încă 10 mandate de deputat și 7 de senator! Întrebarea logică generată de această situație: a fost sau n-a fost blat la alegerile pentru funcția de primar general al Bucureștiului?
Pentru un alt exemplu, desprind titluri și informații din presă, după europarlamentarele din 9 iunie: „Surpriza din urnele de la Iași – aproape 2.000 de voturi pentru UDMR” (în județ sunt 98 de maghiari); la Vaslui – 28 și 1.466 voturi; Botoșani – 28 și 1.179; Galați – 90 și 1.381; Dolj – 87 cu 3.575; în contrast, dar reflectând realitatea: Bacău, 4.561 cu 4.540!!!
Situația nu e nouă. Tot la europarlamentare, de această dată cele din 2019, se semnala că UDMR a obținut mii de voturi în Moldova și sudul țării, unde nu există comunități maghiare: Dolj – 192 cu 1.498; Galați – 133 cu 1.376; Botoșani – 14 cu 934; Constanța – 450 cu 1.908; aceeași formațiune a obținut voturi în toate localitățile din Apuseni, unde nu există deloc comunitate maghiară.
Care ar fi explicația „oficială”? Lideri ai UDMR susțin, pe de o parte, că unii nu se declară maghiari „din cauza atmosferei otrăvite care îi împiedică pe unii să își recunoască etnia” și, pe de altă parte, că această formațiune este singura care îi poate reprezenta pe ceilalți minoritari în legislativ. Primul „argument” reprezintă o acuză gravă de discriminare, iar al doilea e o minciună grosolană – în Parlament, conform Constituției, sunt deputați reprezentând 18 minorități etnice!
O altă posibilă explicație? „Zic surse ale cotidianului Adevărul că ar putea fi doar un protocol încheiat înainte de scrutin, astfel încât UDMR să aibă asigurate voturi la fiecare secție,prin aceeași metodă prin care, în 2009, Elena Băsescu a reușit să-și obțină mandatul de europarlamentar”.
Cam toate datele converg către convingerea că formațiunea etnicilor maghiari a fost ajutată substanțial pentru a accede în Parlamentul European. Cum, în toate limbile, o mână spală pe alta (poate de aici expresia mânării...), aceeași formațiune își va ajuta binefăcătorii pentru a avea o majoritate confortabilă.
Dar e vorba nu numai de ajuta pe alții, ci și de a vedea de propriile interese, ce pot fi atinse în executiv, iar UDMR e formațiunea ce a guvernat cel mai mult în România, începând din 1996!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau