Războiul din Ucraina trebuie oprit, nu internaţionalizat!
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Iată că au trecut aproape 2 săptămâni de la invadarea Ucrainei de către Federaţia Rusă şi de la reacţia celei dintâi – adică de la declanşarea războiului. Şi, din păcate, în ciuda tuturor celor întâmplate în acest interval, de la eforturi diplomatice pentru negocieri şi stoparea conflictului, şi terminând cu ameninţări cu atac nuclear sau incendii în apropierea unei centrale atomice, în ciuda numărului mare de victime (soldaţi din ambele tabere, civili din ţara invadată) şi a numărului mare de refugiaţi (peste 1 milion în doar o săptămână), nu se întrevede pacea, în condiţiile stabilite de către actualii beligeranţi.
Şi vina o poartă, nu mă reţin în afirma răspicat, atât agresorul, cât şi cei care ajută (cu armament) şi instigă pe cei agresaţi.
În tabăra cealaltă, a „descurajatorilor” conflictului şi, mai ales, a internaţionalizării lui, un loc de frunte merită cancelarul german (pe care eu l-am propus, nu în glumă, la Premiul Nobel pentru Pace), care „a exclus, categoric, implicarea NATO în război”, China,, care „se opune oricăror mişcări ce ar pune gaz pe foc”, NATO, care, prin vocea secretarului său general, îi cere lui Putin să oprească războiul, dar a decis că nu va impune o zonă de excludere aeriană în Ucraina (ceea ce ar fi declanşat un conflict cu Rusia), adăugând că nici nu va trimite trupe în această ţară. Până şi un personaj controversat şi acuzat de tendinţe dictatoriale (în plus, cumpărător de rachete de la ruşi), preşedintele Turciei, i-a cerut omologului său de la Kremlin să înceteze focul.
SUA, însă, mi se pare că joacă la „două capete”, cum se zice, sau una spune şi alta face.
Pe de o parte, e lăudabilă declaraţia preşedintelui Biden, care exclude intervenţia – „Dacă Putin atacă ţări NATO, ne vom implica. Dacă nu îl oprim acum, dacă nu acţionăm cu sancţiuni semnificative, îl încurajăm”.
Pe de altă parte, potrivit surselor, „SUA discută cu Polonia să trimită avioane MiG-29 în Ucraina””!!! Şi aceasta în urma cererii liderului de la Kiev ca „ţările din Europa de Est să furnizeze avioane de fabricaţie rusească”, aceasta după ce acelaşi personaj mai făcuse un pas pe calea globalizării războiului, anunţând crearea unei „legiuni străine internaţionale”, pentru voluntari din străinătate. După modelul din Spania, din secolul trecut...
Deja acum o săptămână, presa relata că „peste 70 de avioane de liptă ar urma să fie trimise ca ajutor din statele NATO către Ucraina, mai precis din Polonia, Bulgaria şi Slovacia”. „
« Nu trimitem niciun avion de vânătoare în Ucraina pentru că asta ar deschide o interferență militară în conflictul ucrainean. Nu ne alăturăm acestui conflict. NATO nu este parte la acest conflict”, a spus președintele Poloniei Andrzej Duda, iar premierul Bulgariei a fost şi el clar : „În general ne lipsesc și nouă avioanele, nu putem da nimănui singurele avioane pe care le avem. Este complet absurd să le dai”.Cea de treia ţară amintită a anunţat, scurt şi clar : « Slovacia nu va oferi avioane Ucrainei ». Despre ţara noastră nu e cazul să mai spunem ceva, şi nici ea nu poate promite ceva legat de acest subiect, din aceleaşi motive precum celelalte state amintite, dar şi după tragedia din Dobrogea, de săptămâna trecută (în ultimele 3 decenii, ne-au căzut vreo 25 de avioane).
Putinovul de la Kremlin & Zelenskyţicul dintr-un buncăr kievean sunt două personaje care trebuie oprite înainte de a da foc lumii întregi!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
Adauga comentariul tau