Ouă, pui și corupție made in Ucraina
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Recent, The Wall Street Journal anunța că numărul de ucraineni și ruși morți sau răniți în războiul ce durează deja de doi ani și jumătate a ajuns la un million de persoane. În fiecare zi mor zeci, câteodată sute de oameni.
Estimp, băștinași sau alogeni prosperă, se îngrașă și îmbogățesc făcând afaceri de tot soiul, în special în agricultură/industrie alimentantară, ocolind cu grijă legile. Autoritățile de la Kiev clamează intrarea în UE; primul pas pe care trebuie să îl facă este să determine devenirea produselor ucrainene în conformitate cu cele europene. Aderarea implică și obligații, nu doar drepturi!
Și mai recent, Guvernul României a extins lista produselor ucrainene importate doar pe bază de licență, adăugând la cereale, făină și zahăr ouăle și carnea de pasăre. E un fel de jumătate de măsură, menită nu să stopeze importurile produselor de acest fel, ci doar să diminueze cantitatea lor, importul făcându-se doar pe baza obținerii unor licențe speciale. S-a ajuns la această măsură, chiar și parțială, atât pentru protejarea fermierilor români (cele mai multe produse din Ucraina având prețuri de dumping), cât și a consumatorilor - multe dintre produse nerespectând normele europene și conținând cantități peste cele admise de pesticide, ierbicide, antibiotice etc., dar și putând răspândi zoonoze sau infesta produse autohtone.
Autoritățile de la Kiev clamează intrarea în UE; primul pas pe care trebuie să îl facă este să determine devenirea produselor ucrainene în conformitate cu cele europene. Aderarea implică și obligații, nu doar drepturi!
Potrivit unui raport UE „marea corupție și ”capturarea statului” minează Ucraina de mulți ani. S-a constatat că acest flagel rămâne o problemă majoră.”.
Pentru a nu rămâne în zona generalităților și ambiguităților, vă propun focalizarea asupra fenomenului corupției chiar în domeniul amintit în primele rânduri, cu argumente din presa străină.
Sectorul agricol al Ucrainei este un exemplu tipic de coalescență între autoritățile guvernamentale și afaceri. Acest sector este sub controlul câtorva proprietari de exploatații agricole mari și folosesc întregul set de instrumente politice (chiar și cele mai corupte) pentru a frâna reforma funciară, dictând condiții concurenței și subtilizând fonduri de la bugetul de stat (susținut de FMI și alte instituții financiare internaționale). La o analiză, rezultă că majoritatea firmelor mari sunt offshore, încasându-se profituri fără impozite plătite în Ucraina; majoritatea proprietarilor de mari exploatații agricole nu locuiesc în Ucraina, ci în Elveția, Germania, Austria. Kernel Holding are peste 600.000 ha, Ukrlandfarming - 570.000, MPH – 400.000, Mrya Agro Holding - 300.000, Nibulon - 100.000. O duzină de oligarhi ucraineni, cu susținerea fondurilor de investiții străine, dețin aproape 4,5 milioane de hectare! Mai mult decât atât, în spatele unora dintre aceste firme găsim, ca investitori, companii americane, britanice, norvegieme, franceze. Chiar președintele Macron a tras un semnal de alarmă, subliniind că de exporturile alimentare ucrainene profită un miliardar și nu Ucraina!
Iar marea problemă este că finanțarea de la FMI și alte instituții ajunge, prin inginerii financiare, să alimenteze sectorul agricol.
Un alt război în afară de cel cu rușii pe care trebuie să încerce să-l câștige guvernarea ucraineană este acela cu corupția. La originea căreia sunt oligarhii, unii politicieni și interesele personale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
Adauga comentariul tau