Fructul surprinzător care ameliorează constipația. Medic specialist: ”Este la fel de eficient ca laxativele”
Dimensiune font:
Nu este un secret că prunele pot ajuta la stimularea sistemului digestiv. Dar există un alt fruct mai puțin cunoscut, care ar putea fi la fel de eficient, conform unui medic specialist în sănătatea digestivă de top.
Un kiwi ar putea ameliora constipația aproape instantaneu, spune Dr. Karan Rajan, un chirurg gastro-intestinal (GI) din Londra, influencer pe rețelele sociale. Dr. Rajan a vorbit pe TikTok despre cele patru alimente despre care s-a dovedit științific ca îmbunătățesc sănătatea intestinelor.
Pe primul loc se află kiwi, care, potrivit Dr. Rajan, este bogat în fibre solubile. Acesta este tipul de fibre care atrage apa pentru a forma un gel în intestin, ceea ce face ca scaunele să fie mai moi și crește frecvența mișcărilor intestinale.
În doze mari, kiwi-ul oferă aceeași ușurare a constipației ca și laxativele, "fără efectele secundare asociate", a spus Dr. Rajan.
Alte alimente care sunt bogate în fibre solubile includ smochinele, avocado, semințele de in și merele. Aproape unul din șapte adulți și până la unul din trei copii din Marea Britanie se confruntă cu constipația la un moment dat, scrie dailymail.com. Constipația frecventă este considerată un factor de risc crescut pentru cancerul de colon.
Studiile au arătat că un sistem digestiv lent poate crește de 1,5 ori riscul de a dezvolta cancere digestive.
Se crede că acest lucru este cauzat de toxinele care se adună în intestin atunci când produsele reziduale se acumulează pe perioade lungi de timp.
Cu cât aceste produse reziduale sunt eliminate mai frecvent — prin mersul la toaletă — cu atât mai bine.
De asemenea, pe lista alimentelor care susțin sănătatea intestinală se află și cafeaua.
Această băutură energizantă a fost "consecvent asociată cu un risc redus de boală hepatică grasă și dezvoltarea cirozei hepatice", a spus el.
"Cafeaua conține atât fibre solubile, cât și polifenoli, iar polifenolii acționează ca prebiotice pentru a hrăni bacteriile bune din intestin. Cafeaua poate îmbunătăți și motilitatea intestinală, ceea ce o face benefică pentru reducerea constipației."
Cafeaua instant și cea fără cofeină au aceleași beneficii, a adăugat Dr. Rajan.
Al treilea aliment de pe listă este o gustare pe care Dr. Rajan încearcă să o mănânce în fiecare zi — nucile amestecate, precum migdalele, nucile și fisticul.
Această combinație oferă o "gamă diversă de fibre prebiotice care promovează biodiversitatea microbiană din intestin", spune Dr. Rajan.
El a adus în discuție studiile care sugerează că un consum regulat de nuci — aproximativ 20-30 de grame pe zi — este asociat cu un risc mai scăzut de cancer, posibil prin reducerea inflamației în organism și îmbunătățirea diversității bacteriilor sănătoase din intestin.
Ultimul aliment de pe lista sa este ceva ce este "iubit de orice chirurg gastro-intestinal, doctor sau dietetician", conform Dr. Rajan.
Este vorba despre iaurt — în special cel care conține culturi active de bacterii, cum ar fi Lactobacillus și Bifidobacterium.
Acestea pot ajuta la creșterea "încărcăturii microbiene bune", a spus Dr. Rajan, adăugând că iaurtul a fost, de asemenea, dovedit că ameliorează simptomele sindromului de colon iritabil, inclusiv constipația.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau