Suplimentele alimentare: prieten sau dușman?
Dimensiune font:
Iei suplimente alimentare fara sfatul medicului, cu gandul ca acestea sunt, oricum, naturale si necesare organismului? Unele trebuie administrate cu precautie sau complet evitate.
Aceste produse contin o varietate de combinatii de vitamine, minerale, extracte de plante si alte substante. Producatorii sustin ca produsele lor sustin sanatatea, insa dovezile stiintifice arata in majoritatea cazurilor imbunatatiri nesemnificative sau niciun efect.
Multi percep suplimentele alimentare ca inofensive, insa nu este intotdeauna asa. Daca, de exemplu, urmezi deja un tratament cu medicamente prescrise de medic, substantele din suplimente pot interfera cu acestea, cu efecte periculoase pentru sanatate. Cel mai sigur este ca, inainte sa iei orice supliment alimentar, sa ceri sfatul medicului care te trateaza. Iata cateva dintre suplimentele la care sa fii atent:
Vitaminele
Unele vitamine sunt daunatoare daca sunt administrate in doze mari, peste doza zilnica recomandata (DZR), necesara sanatatii optime. Mai mult, in cadrul unui studiu efectuat pe 3000 de adulti din SUA s-a descoperit ca 1 din 25 (4%) ia suplimente de vitamine impreuna cu medicamente pe baza de reteta, combinatie care poate fi, in unele cazuri, foarte riscanta.
• Suplimente cu vitamina E: Riscurile si beneficiile vitaminei E sunt inca incerte. In cadrul unui studiu clinic, in care fiecare participant a luat 400 UI (unitati internationale) de vitamina E – doza continuta, in general, de suplimentele alimentare – s-a descoperit cresterea riscului de afectiuni cardiace comparativ cu ceare ce nu au luat. Mai mult, exista cercetari care arata ca folosirea pe termen lung (peste 10 ani) a vitaminei E este asociata cu risc crescut de accident vascular cerebral. Totodata, The Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT) a aratat ca barbatii care iau zilnic suplimente cu vitamina E au un risc crescut de a dezvolta cancer de prostata. Nevoia de vitamina E pentru adulti nu depaseste 22 UI pe zi, cantitate care poate fi obtinuta cu usurinta din multe alimente: ulei vegetal, cereale, carne, pui, oua, fructe, nucifere si legume cu frunze verzi precum spanacul.
• Suplimente cu vitamina A: Suplimentele care contin aceasta vitamina pot sa cresca nivelul de retinol (un derivat al vitaminei A) din sange, fapt care, in anumite studii, este asociat cu riscul crescut de fractura de sold. Asocierea nu este dovedita ca fiind cauza-efect, insa nu exista dovezi certe nici ca vitamina A te-ar ajuta. Pentru un nivel optim de vitamina A in organism este suficient sa ai o alimentatie sanatoasa din care sa nu lipseasca multe fructe, legume cu frunze verzi, legume de culoare portocalie si galbena, rosii, oua, lapte integral, unt, ficat, ulei de peste sau peste gras de apa sarata.
Remediile din plante
Unele remedii, desi din plante, pot avea efecte adverse si fara sa fie asociate cu medicamentele pe baza de reteta. Cand suplimentele naturiste sunt luate impreuna cu anumite medicamente prescrise de medic, efectele sunt si mai periculoase.
• Sunatoare: Este adesea folosita ca tratament naturist pentru depresie, anxietate, oboseala sau insomnie. Gama de efecte adverse nu este deloc de neglijat – gura uscata, ameteala, disconfort abdominal, oboseala, durere de cap. Sunatoarea poate influenta efectele medicamentelor luate pe baza de reteta accelerand sau incetinind metabolismul acestora. Exista cazuri documentate in care planta a influentat actiunea medicamentelor imunosupresoare administrate pentru a preveni respingerea organului transplant.
• Ginkgo biloba: Frunzele acestei plante sunt folosite de mii de ani in medicina chineza, fiind apreciate pentru actiunea antioxidanta si de imbunatatire a circulatiei sanguine. Si la noi a inceput sa fie folosita ca supliment alimentar pentru o buna functionare a memoriei si a puterii de concentrare. Dar, substantele din planta se dovedesc periculoase pentru cei ce urmeaza tratament cu anticoagulante (precum warfarina) in scopul prevenirii formarii cheagurilor de sange.
Calitatea suplimentelor
FDA (Agentia Americana a Medicamentului) si EMEA (Agentia Europeana a Medicamentului) nu solicita inainte de punerea pe piata ca suplimentele alimentare sa fie testate pentru a fi dovedita siguranta si faptul ca functioneaza, asa cum se intampla in cazul medicamentelor pe reteta. Prin urmare, produsele pot contine ingrediente nelistate si contaminanti, iar unele produse testate pozitiv pentru medicamentele pe reteta nu sunt listate pe eticheta.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau