Ziua internațională a Solidarității Umane
Dimensiune font:
Ziua internațională a Solidarității Umane (International Human Solidarity Day) este marcată, în fiecare an, pe 20 decembrie.
Apreciind solidaritatea ca fiind una dintre valorile fundamentale și universale, care ar trebui să stea la baza relațiilor dintre popoare, în secolul XXI, Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 60/209 din 22 decembrie 2005, a decis să proclame data de 20 decembrie ca fiind Ziua internațională a solidarității umane.
Celebrarea acestei zile vine în continuarea adoptării de către liderii lumii a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) – Agenda 2030 – care a redefinit modul în care comunitatea internațională conlucrează în ceea ce privește un angajament global pentru un altfel de viitor pentru oameni și planetă — unul care să aducă omenirea pe calea dezvoltării durabile.
Ca acord cu vocație universală, punerea în aplicare a noii agende va necesita acțiuni din partea tuturor țărilor. Ea va fi susținută de un parteneriat global care va mobiliza guvernele și părțile interesate la toate nivelurile.
Astfel, având convingerea că promovarea culturii de solidaritate și spiritul de întrajutorare sunt importante pentru combaterea sărăciei Adunarea Generală a ONU a inițiat, prin Rezoluția 57/265 din 20 decembrie 2002, Fondul Mondial de Solidaritate și, în februarie 2003, acesta a fost instituit ca un fond fiduciar al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Obiectivul său este eradicarea sărăciei și promovarea dezvoltării umane și sociale în țările în curs de dezvoltare, în special în rândul celor mai sărace segmente ale populației.
Prin iniţiativa proclamării Zilei internaţionale a solidarităţii umane, precum şi prin constituirea Fondului mondial de solidaritate pentru eradicarea sărăciei, conceptul de solidaritate a fost promovat ca fiind crucial în lupta împotriva sărăciei şi în implicarea tuturor părţilor interesate.
Cu prilejul Zilei internaționale a solidarității umane, fostul Secretar General ONU, Ban Ki-moon, a transmis următorul mesaj: „Să ne trăim viaţa în solidaritate cu cei mai puţin norocoşi decât noi: cei săraci, cei bolnavi, cei bătrâni, cei care sunt abuzaţi şi discriminaţi, cei ale căror drepturi sunt încălcate, şi astfel să construim o lume mai bună pentru noi toţi!”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau