Despre singurătate, acest criminal în serie
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Cu înțelegerea celor care au început a citi aceste rânduri, astăzi aș face o pauză în subiectele politice. Pentru că, pe de o parte, resimt o senzație ce poate trece doar cu ajutorul multor lămâi; pe de alta, pentru că, vai!, degeaba ”vorbim”: caravana politicienilor merge înainte, insolentă și mereu triumfătoare.
Sunt atâtea alte lucruri mai importante, mai grave, cu consecințe mai dramatice. Cum ar fi, de exemplu, singurătatea. Despre care, desigur, se pot scrie eseuri, considerații filosofice, poeme (am făcut-o chiar și eu...). Despre care se afirmă și susține că este cel mai bun aliat pentru capacități precum creativitatea și inovarea (cu condiția de a o alege și nu de a-i deveni sclav). Dar nu toți oamenii sunt creatori sau inovatori! În schimb, toți sunt muritori și nu merită soarta de a trăi în singurătate; cu atât mai puțin de a muri astfel. Se spune că singurătatea nu doare; ba doare și, mai rău decât asta, ucide. Din ce în ce mai mulți oameni.
Da, acceptată voluntar, singurătatea poate fi o formă eficientă de redescoperire & cunoaștere a sinelui; dar cei care ajung victime ale singurătății alunecă, de regulă, în depresie și sunt predispuși la încheierea socotelilor cu viața.
În Japonia, pe vremea vârfului covidului, în același interval de timp, s-au înregistrat mai multe decese cauzate de suicid, decât de pandemie. Și acolo, de la nivel guvernamental, s-au luat măsuri pentru combaterea singurătății, a izolării parțiale sau totale. Mai aproape de noi, Marea Britanie a ajuns, după statistici, a fi denumită ”capitala singurătății în Europa”; pentru prima dată în lume și în istorie, premierul (din 2018) a numit un ”ministru al singurătății”, care să lupte contra ”realității triste a vieții moderne”.
Iar singurătatea are și (multe) alte căi de a ne termina. V-ați lăsat de fumat dar nu aveți pe nimeni? Singurătatea e la fel de nocivă ca 15 țigări pe zi! Duceți o viață ordonată, cu alimentație echilibrată etc., nu vă temeți de maladii? Demența, atacul cerebral sau bolile de inimă vin ”la pachet” cu solitudinea, ce crește riscul de deces prematura și circa 30 la sută. Singurătatea duce la insomnii. După o singură noapte de somn de doar 4-5 ore, numărul leucocitelor T, celulele ”natural killers”, ce luptă contra virusurilor și a cancerului, scade cu 70%!!!
Unii numesc singurătatea ”lepra secolului XXI”. I-aș zice mai degrabă holeră sau ciumă, căci e îngrozitor de contagioasă...
Și poate nu aș fi scris aceste rânduri (pentru că, de regulă, reacționezi atunci când te ”lovești” de ceva), dacă nu m-aș fi întâlnit cu o foarte veche cunoștință. Care, mai întâi, m-a întrebat: ”Tu ce planuri ai pentru sărbătorile de iarnă?”. Meditam, că doar mai e timp până atunci, dar nu mi-a lăsat timp să răspund. ”Cu siguranță ai, cu siguranță nu le vei petrece singur. Eu nu am...”. Iar după un timp, a continuat: ”Locuiesc într-un bloc vechi, cu un hol lung, având garsoniere pe o parte și alta. Ca niște celule. Majoritatea locatarilor, în vârstă. La unii nu vine nimeni. La alții mai vine câte cineva, de drag sau cu grijă. Se bate/sună timp îndelungat, bătrânii aud greu. Iar uneori nu mai aud. Și atunci se sparge ușa, pentru ca legistul să constate decesul – survenit cine știe cu câte zile în urmă. Asta se întâmplă periodic...Rămân mai puțini, vin alții, pleacă și ei. Din camerele singurătății, anticamerele morții...”.
Mi-am propus ca măcar un telefon să-i dau de sărbători. Dacă va răspunde!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau