Somnul națiunii naște...sondaje
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Absenteismul la ultimele rânduri de alegeri a atins, în țara noastră, niveluri record. În același timp, procentul celor prezenți ar putea da impresia – nu cred că foarte corespunzătoare realității – că românii au fost în cel mai înalt grad interesați de europarlamentare – 49,02 la sută, prezidențiale – 47,66 la sută, locale – 46,02 la sută, și aproape de loc de parlamentare – 31,984 la sută. Privind la aceste cifre și meditând la ele (dacă vreți, în comparație cu cele din 1990, în medie de peste 86 la sută!), aș putea afirma, fără să risc foarte mult a greși, că parcă asistăm la adormirea unei tot mai mari părți a populației.
Pe acest fond și ținând seama și de faptul că politicienii nu (mai) sunt interesați de o mobilizare cât mai mare a electoratului, având în vedere că orice prezență le asigură alegerea, asistăm, ca un soi de compensație, la înlocuirea acestei mobilizări cu o cantitate tot mai mare de sondaje. Care, în principiu, ar fi interesante și utile pentru a lua pulsul acelor alegători care nu vor dormi și în zilele când se va vota, dacă nu ar fi vorba de manipulări mai mult sau mai puțin cusute cu ață albă - în fine, roșie, galbenă, aurie etc., funcție de culoarea partidului comanditar/beneficiar al respectivului instrument de măsurare a preferințelor opiniei publice.
Pentru a nu rămâne în zona unor afirmații fără acoperire și argumente, să parcurgem câteva exemple.
În urmă ce vreo cinci săptămâni, clasamentul potențialilor candidați la prezidențiale era următorul: Mircea Geoană, Marcel Ciolacu, George Simion, între primii doi urmând să se desfășoare ”finala”; în privința partidelor, conducea PSD, urmat de PNL și AUR. Acum vreo săptămână, clasamentul, în viziunea unei alte firme de profil, arăta, în scenariul 1 (în care liderii PSD și PNL nu ar candida, ceea ce este greu, dacă nu imposibil de crezut) arăta după cum urmează: Mircea Geoană, George Simion, Cătălin Drulă, Diana Șoșoacă, Dacian Cioloș; dacă liderii amintiți ar participa, rezultă că ei ar obține circa 10, respectiv 7 la sută.
Să trecem la europarlamentare. Tot în urmă cu 5 săptămâni, ierarhia era PSD-PNL, cu aproape 44 la sută, AUR, aproape 21 la sută, și Dreapta Unită – aproape 18 la sută. Alt sondaj, apărut pe 1 aprilie (!), prezenta un alt tablou: PSD-PNL – 53 la sută, Alianța Dreapta Unită – 14 la sută, la egalitate cu AUR. În fine, pe 11 aprile, clasamentul rezultat în viziunea unei alte firme arăta cu totul altfel: alianța PSD-PNL – doar 31,6 la sută, Alianța Dreapta Unită – 24,6 la sută, AUR – 19,9 la sută.
Privind procentele de mai sus, la clasica întrebare „eu cu cine votez” se mai adaugă una: ”eu ce casă de sondare creditez?.„ Prea sunt mari diferențele pentru ca lucururile să fie în regulă!
În afară de subiectivismul procentelor, se mai pleacă – desigur, nu întîmplător - și de la premise false. Și aici, câteva exemple.
Mircea Geoană nu va participa. Pe 31.03.2023, Jens Stoltenberg anunța că i-a prelungit mandatul adjunctului său până la jumătatea lui octombrie 2024. Alegerile prezidențiale sunt în septembrie. Alte personaje prezentate drept candidați nu vor participa: Laura Codruța Kovesi - pentru că mandatul său expiră abia în 2016, iar Eduard Hellvig – pentru că ”amintirile îl dor”. George Simion și Diana Șoșoacă nu vor candida, pentru că ar fi ejectați de partide în cazul previzibilei înfrângeri, iar Cătălin Drulă în finală e cea mai bună glumă. Subiectul fiind în desfășurare, voi reveni.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau