Finanţatorul neoficial al campaniei lui „Pinalti” s-a săturat de-atâta puşcărie şi vrea afară
Dimensiune font:
Marius Crăciun este încarcerat din 2013, el aflându-se în executarea unei pedepse de 15 ani şi şase luni * a fost dovedit ca autor a 15 infracţiuni * e vorba de „lovire sau alte violenţe”, „ultraj contra bunelor moravuri”, „tulburarea liniştii şi ordinii publice”, „instigare la abuz în serviciu”, „constituire de grup infracţional organizat”, „evaziune fiscală şi „cumpărare de influenţă” * deţinutul a contestat calculele judecătorilor
Cândva era pe cai mari, avea conexiuni directe cu preşedintele statului, fiind printre cei mai influenţi oameni din regiunea Moldovei. E vorba de nemţeanul Marius Crăciun, despre care se spune că ar fi finanţat din greu şi la negru campania electorală a lui Gheorghe Ştefan, cel cunoscut în folclorul fotbalistic cu porecla de „Pinalti”. În anii '90, Crăciun a patronat un local din Săvineşti, unde se produceau cele mai în vogă stripteuze din ţară. Graţie acestuia, i-a făcut intrarea în lumea politică şi cea a marilor afaceri.
Omul a dobândit notorietate atunci când a început să apară în şlapi la şedinţele Consiliului Judeţean Neamţ. A urmat un lung şir de contracte cu statul, toate obţinute pe filieră politcă, afaceristul şi-a lărgit portofoliul de business. Construcţii, comerţ cu produse petroliere, tutun etc. A pus pe picioare o structură de crimă organizată, cu ramificaţii în judeţele Neamţ, Iaşi, Braşov, Bacău şi Galaţi. N-a abandonat nici aventurile mondene, fiind implicat în mai multe conflicte prin localurile de lux.
Cu tot sprijinul politic, Crăciun n-a putut evita anchetele DNA, se ştia cu musca pe căciulă şi a încercat să scape de gratii, fugind în Franţa. Acest lucru s-a întâmplat în vara lui 2013, când afaceristul era cercetat în aproape 20 dosare penale. Perioda lui de glorie luase sfârşit, condamnările au început să curgă la foc automat, el fiind dovedit ca autor a 15 infracţiuni. E vorba de „lovire sau alte violenţe”, „ultraj contra bunelor moravuri”, „tulburarea liniştii şi ordinii publice”, „instigare la abuz în serviciu”, „constituire de grup infracţional organizat”, „evaziune fiscală şi „cumpărare de influenţă”.
Pe 6 august 2013, Craciun a fost extrădat şi cazat, pentru început, în Penitenciarul Iaşi. De atunci, a tot fost transferat de ici-colo, având prilejul să vadă cum a viaţa în mai toate închisorile din regiune. Ultima sentinţă a primit-o de la magistraţii Tribunalului Iaşi pe 24 octombrie 2018. Ceva mai târziu, pe 6 septembrie 2021, cei de la Tribunalul Neamţ i-au calculat o pedeapsă finală de executat 15 ani şi 6 luni închisoare. Din care i s-a scăzut, evident, perioada deja petrecută după gratii.
Cum a ispăşit mai bine de jumătate din condamnare, Crăciun a sperat, până alaltăieri, la liberarea condiţionată până la sfârşitul acestui an. Deţinutul a încercat un mic şiretlic, contestând la Curtea de Apel Iaşi calculele magistraţilor nemţeni. I-a fost descontopită pedeapsa, judecătorii ieşeni au refăcut socotelile şi n-au găsit nimic eronat. Ca atare, au respins contestaţia lui Crăciun. Sentinţa e definitivă. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau