„Să exmatriculăm bullying-ul”, în țara în care 1 din 4 copii este agresat la școală – un proiect susținut de Raiffesen Bank prin programul Raiffesien Comunități

comunitati_kv_optimized

Dimensiune font:

| 21-07-2021 14:56

 În tara noastră statisticile arată că unul din patru copii este victima bullyingului, în mod repetat. Organizația Mondială a Sănătății a realizat recent chiar un clasament care plasează România pe locul trei în rândul țărilor în care elevii sunt amenințați cu bătaia sau loviți și agresați verbal de către colegi. În fața acestor cifre alarmante, o fundație a pus bazele unui proiect care să pregătească profesorii și elevii pentru a media și gestiona acest gen de conflicte. Sub umbrela: Educație, Legături, Oameni, Comunități, proiectul Să exmatriculăm bullying-ul” a primit finanțare în cadrul programului de granturi Raiffeisen Comunități. 

Astfel, în fiecare an, prin acest concurs de granturi pentru proiecte de educație derulate de ONG-uri și instituții de învățământ, Raiffeisen Bank finanțează 10 planuri educaționale care pot schimba în bine viitorul comunităților în care trăim. Anul acesta, toți cei care au un proiect de educație pentru comunitatea lor pot înscrie ideile până pe 29 iulie și pot câștiga până la 50.000 de lei pentru implementarea acestora. Detalii aici. (insert link https://granturi.raiffeisencomunitati.ro/)

Câștigătoare a ediției din 2020, în concursul de granturi Raiffeisen Comunități, Fundația ELOC a beneficiat de sprijinul necesar pentru a-și pune în aplicare proiectul care luptă pentru combaterea fenomenului de bullying pentru elevi din trei școli: două din sudul Romaniei (județul Călărași) și una din zona de est (județul Galați). ELOC crede într-o lume în care fiecare copil, indiferent de mediul din care provine, are șansa să-și atingă potențialul pentru a deveni un adult încrezător și responsabil în comunitate.

1. Care este filozofia din spatele activității Fundației ELOC?

Bianca Pintilie (coordonator proiect): Activitatea noastră s-a concentrat, în ultimii cinci ani, pe demararea de proiecte care să transforme mediul educațional pentru a fi prielnic pentru copii și tineri, în procesul lor de devenire. Credem cu tărie că un viitor bun pentru copiii noștri se poate construi doar prin educație. Am început în 2016 să oferim oportunități educaționale și sprijin constant către 10 copii, alături de familiile lor. Am vrut să vedem ce se întâmplă, când în educația lor facem loc pentru inteligență emoțională, inteligență socială, activități culturale și artistice. Practic, timp de cinci ani, i-am expus la diverse experiențe și oportunități: de la meditații academice (română, matematică și engleză), la grupuri de dezvoltare personală pentru copii și pentru părinți, tabere, sprijin psihologic individual și mentorat constant din partea specialiștilor noștri, totul pentru a-și accesa potențialul. Odată cu proiectul „Să exmatriculăm bullying-ul!”, șase dintre acești copii deveniți adolescenți au șansa de a da mai departe din tot ce au primit și de a mentora, la rândul lor, alți copii. Misiunea Fundației ELOC este de a aduce împreună oameni și oportunități, de experimentare și educare. Astfel, creștem comunități care susțin dezvoltarea și împuternicirea copiilor și a tinerilor, cu atenție la nevoile lor emoționale și relaționare.

2. Cât de necesar era un proiect pentru combaterea bullyingului în școlile din România?

Bianca Pintilie (coordonator proiect): Imaginile cu elevi care se bat la școală, pe holuri sau chiar în sălile de clasă, nu mai sunt o noutate pentru nimeni. Lucrând îndeaproape cu elevii am înțeles problemele cu care se confruntă și câtă nevoie au de sprijin emoțional. Acest proiect urmărește prevenirea și diminuarea efectelor bullying-ului. Ne-am propus să dezvoltăm abilitățile socio-emoționale și capacitățile de gestionare a conflictelor pentru șase profesori și 24 de elevi din trei unități de învățământ. Rolul profesorilor va fi de mentori și de sprijin pentru mediatori în situațiile pe care nu le pot gestiona, ori acolo unde gravitatea lor cere intervenția unui adult. Elevii învață însă singuri să medieze conflictele apărute între colegii lor, prin comunicare eficientă. Prin școala de vară și mentoratul formatorilor, dar și al voluntarilor adolescenți (de la egal la egal), se pune accent pe intercunoaștere și colaborare între elevii și profesorii care vor face echipă.

4. Care sunt principalele acțiuni din cadrul proiectului?

Bianca Pintilie (coordonator proiect): „Să exmatriculăm bullying-ul” urmărește să dezvolte o rețea de 24 de elevi mediatori, șase profesori mentori și șase adolescenți din programul nostru educațional, care sunt ambasadori și resurse pentru elevi. Sunt trei școli, două din sudul țării și una din est, care, din toamnă, vor avea echipe de mediere. Acești tineri au participat la o tabără în Arefu, județul Argeș, și au avut șansa, vara aceasta, să învețe tehnici de mediere de la egal la egal în cazuri de bullying. În acest fel, credem noi, vom putea aplica în următorul an școlar tehnici care să îi învețe pe elevi cum se pot controla și cum pot gestiona conflictele într-un mod pașnic.

5. Cum ați rezuma colaborarea cu Raiffeisen Bank?

Bianca Pintilie (coordonator proiect): Fără finanțarea potrivită acest proiect nu ar fi putut deveni realitate. Am încercat și în anii trecuți să aplicăm la concursul de granturi însă abia în 2020 am și avut primul proiect câștigător. Am primit 37.650 RON din partea Raiffeisen Bank și am contribuit și noi ca parte din schema de grant, pentru a demara proiectul. Suntem foarte multumiți de colaborarea cu echipa Raiffeisen Comunități, pentru că au înțeles ce ne dorim și de ce, în acest an foarte instabil, a trebuit să modificăm puțin calendarul, în așa fel încât destinația să rămână aceeași, dar drumul să fie puțin diferit. Cred că este important că am simțit că este un parteneriat înainte de orice și este foarte valoros să existe parteneriate adevărate între finanțator și ONG, atunci când sunt demarate astfel de proiecte cu impact mare.  Chiar consider că un astfel de concurs este o oportunitate reală de creștere pentru organizațiile non-profit și pentru proiectele educaționale care pun accentul pe zona aceasta de sustenabilitate. Sfatul nostru pentru alte ONG-uri ar fi să își înscrie proiectele cu încredere pentru că fără sprijinul necesar multe idei bune rămân doar pe hârtie.

De altfel, din dorința de a ajuta și mai mult comunitățile de tineri să se dezvolte, Fundația ELOC a mai desfășurat și alte programe, precum Bursele Viitor prin educație, Pași mici în carieră, Școala pe Net, Explorator în educație și Scoate eroul din tine!, toate urmărind să expună participanții la provocări și experiențe de învățare centrate pe nevoile lor socio-emoționale.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Peste 200 animale de companie vor fi consultate sau vaccinate,  în mod gratuit datorită campaniei desfășurate la USV Iași
12/11/2024 13:10

 Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universitătii de Stiintele Vietii „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi (USV) prin Compartimentul de Urgente organizează, pentru al patrulea an con ...

Decizie CCR: Elevii de la școlile private au dreptul la burse de performanță plătite de Ministerul Educației
08/11/2024 18:52

 Curtea Consitutională a decis, joi, că legea care prevede că pot beneficia de bursă de performanţă doar elevii inscrişi la scolile de stat este neconstitutională. Ministerul Educatiei a anuntat c ...

Uniforma, prevăzută în regulament, dar nu pentru toți elevii
01/11/2024 14:32

  Prin comparatie, in Iasi, multe scoli au incercat să introducă uniforme obligatorii, insă aplicarea acestor reguli variază de la o scoală la alta. În orice caz, regulamentul nu este la fe ...

Elevii se pregătesc pentru al doilea modul al anului școlar
01/11/2024 10:48

Elevii vor incepe, luni, cursurile celui de-al doilea modul al anului şcolar 2024-2025, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Cel de-al doilea modul se desfăşoară de luni, 4 noiembrie, pa ...

Limba română, o nouă disciplină la una dintre cele mai prestigioase universități din lume
30/10/2024 11:45

Limba romană va fi parte, incepand cu acest an universitar, din oferta educatională a Universitătii Cambridge din Marea Britanie. Institutul Limbii Romane anuntă organizarea concursului pentru ocuparea a 4 ...

Burse de 3.700 de lei  pentru masteranzi
29/10/2024 13:45

Cei care aleg să urmeze cursurile licentei didactice cu dublă specializare primesc burse de studiu de 3.700 de lei, potrivit unui ordin publicat in Monitorul Oficial. De bursa de studiu de 3.700 de lei benefi ...

Generația Emoji, o zi de școală în limbajul micilor pictograme
29/10/2024 13:36

Într-o dimineată ca oricare alta, un grup de tineri din Iasi a lansat o provocare care ar fi putut părea o simplă glumă: o zi intreagă de scoală comunicand doar prin emoji-uri. Ideea s-a născut rap ...

Scandal sexual la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Un profesor a fost plasat sub supravegherea Comisie de Etică
28/10/2024 11:26

Profesorul Andrei Mitrea de la Universitatea de Arhitectură si Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din Bucuresti a fost plasat sub supravegherea Comisiei de Etică a universitătii după acuzatiile aduse ...

De ce elevii abandonează școala în România anului 2024. ”E un sistem educațional prost croit, inadecvat timpurilor pe care le trăim”
20/10/2024 09:35

Abandonul scolar rămane o problemă foarte gravă pentru Romania anului 2024. O analiză arată că putin peste 23.000 de elevi renuntă in fiecare an la studii. Motivele sunt diverse, de la lipsurile enorme d ...

Liceenii pot participa la competiția la competiţia
10/10/2024 15:02

Elevii de liceu din clasele IX-XII se pot inscrie pentru a participa la competiţia "Lider European", care are scopul de a dezvolta abilităţile de leadership şi vorbire in public ale liceenilor, sp ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei