Anunțul momentului pentru o largă categorie de angajați: Cresc salariile
Dimensiune font:
Sunt vești mari pentru sute de mii de angajați! În acest an ar urma să aibă loc noi creșteri salariale. Asigurările în această privință vin și din partea Guvernului României
Actualul guvern, condus de Nicolae Cucă, a preluat frâiele economiei românești într-o perioadă extrem de delicată. Anticipând anumite situații, cabinetul a venit cu un pachet minim de măsuri sociale, în contextul crizei în care România se află. Dar măsurile propuse sunt pe termen scurt, iar cele importante, cum ar fi Legea salarizării din 2017, au rămas și de data asta la coada priorităților. Din acest motiv pe final de 2021 și acum la început de 2022, sindicatele au început să-și facă din nou simțită prezența. Motivul este unul simplu, legea din 2017 a rămas restantă, iar majorările salariale stabilite prin această lege nu s-au mai făcut, încă din 2020.
Premierul Nicolae Cucă și „moștenirea” lăsată de fostele guvernări
În 2017, se vota în Parlamentul României Legea nr. 153/2017, mai pe scurt Legea salarizării, care prevedea majorări salariale pentru majoritatea angajaților din sistemul bugetar românesc. Fie că este vorba de angajații din educație, din sistemele administrative, sau din sistemul medical, conform legii, trebuiau să aibă parte de majorări salariale.
ADVERTISING
by TaboolaSponsored LinksYou May Like
Costul Azilelor De Lux Pentru Bătrâni În Suceava Ar Putea Să Te Surprindă
Casa de batrani | Cauta reclame
Etapizarea era stabilită pentru următorii patru ani, din 2018 și până în 2021, inclusiv, dar în ianuarie 2021, Guvernul Cîțu a impus ordonanța austerității prin care s-a suspendat aplicarea etapizată a acestei legi. Pe fondul pandemie, a crizei economice și a lipsei de bani la bugetul centralizat, decizia guvernului condus de Florin Cîțu a nemulțumit sindicatele.
Odată cu venirea la guvernare a noii coaliții PSD-PNL-UDMR, s-au adus câteva pachete de măsuri sociale, majoritatea fiind aplicabile, cu precădere, pe fondul exploziei prețurilor la gaze și energia electrică. Alte măsuri au avut în vedere cei peste 4 milioane de pensionari, dar aplicarea legii salarizării a rămas, din nou, pe ultimul loc.
Începutul de an a adus și noi mișcări sindicale, după cum s-a putut observa și în aceste zile, prin grevele angajaților STB, pe același fond al lipsei de majorări salariale. În acest context, pe 6 ianuarie, premierul Nicolae Ciucă a avut mai multe întâlniri cu reprezentanții sindicatelor din sistemul medical românesc, dar și cu sindicatele din învățământ, aici fiind vorba de o restanță mult mai mare a majorărilor salariilor.
La începutul anului, Premierul Nicolae Ciucă a avut un dialog cu liderii federațiilor sindicale din România, la care au participat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, și ministrul Muncii, Marius Budăi, discuțiile axându-se și pe condițiile de muncă și pe salarii.
Sindicatele din Sănătate au promisiunea unor noi majorări salariale
La acel moment nu s-a ajuns la o concluzie general acceptată de sindicate, astfel că zilele trecute a mai avut loc o întrevedere, tot cu reprezentanții sindicali din Sănătate și Educație. În comparație cu grevele STB, membrii sindicatelor din Sănătate și Educație au făcut proteste, dar la locul de muncă, până la întrevederea de la Palatul Victoria.
La finalul întâlnirii s-a ajuns la o concluzie și, implicit, o decizie din partea premierului Nicolae Ciucă, și anume alocarea de la bugetul de stat a unor fonduri pentru majorările salariale. Cu alte cuvinte, Nicolae Ciucă s-a angajat să majoreze salariile din Sănătate cu „¼ din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 și cele din luna decembrie 2021”, conform playtech.ro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau