În unitățile particulare de învățământ sunt școlarizați 150.000 elevi/preșcolari, iar în situația în care acestea se închid, copiii trebuie școlarizați în unitățile de stat, impactul bugetar fiind de minim 2.500.000.000 lei/an, aproximativ 0,3% din PIB-ul României pentru anul 2020, atrag atenția organizațiile.
”Toate unitățile particulare de învățământ care școlarizează în sistemul tradițional sau în sistemul Montessori au fost şi sunt susƫinute în mare parte din fonduri proprii, putem spune că hotărârea de a nu deschide grădiniƫele şi şcolile până în luna septembrie va conduce la închiderea învățământului particular în România. Vă rugăm să luaƫi în considerare faptul că zeci de mii de copii din grădiniƫele şi şcolile particulare nu vor avea unde să se întoarcă din toamnă. (...) Vă rugăm să ne sprijiniƫi financiar prin achitarea obligaƫiilor salariale, a chiriilor pentru spaƫiile în care ne desfăşurăm activitatea, scutirea de la plata taxelor şi impozitelor aferente acestei perioade, până la reluarea activităƫii, negocierea cu unităƫile bancare din Romania pentru acordarea capitalului de lucru. Fără acest sprijin condamnați la moarte învățământul particular și alternativa educațională Montessori”, se arată în memoriu.
Închiderea activității pe o perioadă lungă de timp, respectiv până în toamnă, va duce la privarea instituțiilor particulare de cea mai importanta sursă de venit, pentru marea majoritate a instituƫiilor fiind chiar singura sursă de venit, deoarece părinții nu vor fi de acord și/sau se vor afla în imposibilitatea de a mai plăti taxele de școlarizare, unul dintre părinți fiind obligat să rămână acasă cu copilul sau copiii, se mai arată în memoriu.
În unitățile particulare de învățământ sunt angajați aproximativ 20.000 de cadre didactice și nedidactice care își pierd postul în această perioadă în condițiile în care investiția în formarea acestora a fost imensă, mai atrag atenția cele două organizații.
”Vă precizăm faptul că formarea personalului pentru educația Montessori este foarte scumpă, căteva zeci de mii de euro pentru un educator, și necesită foarte mult timp, între unul și doi ani şi jumătate, în funcție de programa cursului. De asemenea, toate unităƫile particulare de învăƫământ investesc permanent în formarea personalului”, se mai arată în document.
Adauga comentariul tau