Burse de 5.000 lei pentru elevii din mediul rural
Dimensiune font:
30 de elevi de clasa a VIII-a, care provin din mediul rural, pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 lei în fiecare an de liceu.
O condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare, Fundația Rădăcini Grup: Vaslui, Vrancea, Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea. „Programul Burse de studiu pentru elevi din mediul rural va încheia la finele acestui an școlar cea de-a șaptea ediție, cu un total de 120 de beneficiari, respectiv cea de-a patra generație de absolvenți ai unui ciclu liceal complet. Bursierii absolvenți ai primelor trei generații sunt studenți la facultăți renumite din țară, studiind domenii precum IT, Drept, Inginerie, Medicină, Științe Politice etc.”, transmit organizatorii fundației.
În județul Vaslui, rata de abandon școlar pentru elevii din mediul rural de la gimnaziu este de 1,27%. „În anul școlar 2021-2022, rata de abandon de la ciclul gimnazial este de 1,66 %. Un număr de 80 de elevi de la nivelul întregului judeţ, din care 53 băieţi şi 27 fete au abandonat şcoala. În mediul urban, rata abandonului pentru acest ciclu de învăţământ este de 2,28% şi de 1, 27 % în mediul rural”, spun reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.
Un motiv pentru care elevii renunță timpuriu la școală este și faptul că părinții nu au venituri materiale pentru a-i trimite la studii. Aceste burse pot acoperi diverse cheltuieli ale elevilor, precum cele legate de hrană, îmbrăcăminte, rechizite, cheltuieli de deplasare.
Aplicanții eligibili vor trebui ca la Evaluarea Națională de la sfârșitul clasei a VIII-a să obțină o medie de cel puțin 8.00, iar media de admitere în liceu să fie peste 8.50 sau să obțină cea mai mare notă dintre elevii care au aplicat pentru bursă din județul lor, dar nu mai puțin de 8.00. Elevii trebuie să aibă un comportament etic exemplar: nota 10 la purtare; puternice abilități academice: prezența la olimpiadele școlare, la diverse proiecte, concursuri școlare, interes în activitățile comunității: participare la acțiuni de voluntariat local; situația financiară limitată a familiei elevului aplicant. Venitul pe fiecare membru de familie să nu depășească 1500 lei/lună; candidatul/elevul să nu beneficieze de o altă bursă de la o altă fundație sau companie; pe perioada liceului candidatul/elevul bursier să nu se afle în întreținerea gratuită a statului, excepție făcând elevii aflați în centrele de plasament; transmiterea dosarului de aplicare complet, în format fizic, până la data de 7 iulie 2023.
Termenul limită de înscriere la burse este 31 mai 2023. Denisa PINTILIE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau