Cum i-a făcut o profesoară din Târgu Neamț pe elevii ei să iubească franceza: „Nu aveau încredere să se exprime”
Dimensiune font:
Profesoara de 24 de ani Bianca Darabă predă limba franceză prin intermediul benzilor desenate sau prin teatru la Liceul Vasile Conta, din Târgu Neamț. Publicația Școala 9 prezintă câteva dintre metodele interactive prin care profesoara a reușit să-i apropie pe elevi de o limbă care nu mai este la fel de la modă astăzi.
Profesoara de 24 de ani Bianca Darabă predă limba franceză prin intermediul benzilor desenate sau prin teatru la Liceul Vasile Conta, din Târgu Neamț. Publicația Școala 9 prezintă câteva dintre metodele interactive prin care profesoara a reușit să-i apropie pe elevi de o limbă care nu mai este la fel de la modă astăzi.
„La liceu, am avut cel mai frumos model, cea mai pasionată profesoară de limba franceză. Era atât de implicată, încât îmi doream să fiu și eu la fel. Limba franceză am învățat-o cu drag datorită doamnei profesoare Cristina Grigori, așa că atunci când a trebuit să aleg o meserie de viitor, nu a existat niciun moment de îndoială sau nesiguranță. Pasiunea ei a devenit pasiunea mea”, povestește tânăra.
Este din Piatra Neamț și studiile superioare le-a terminat la Iași, la Facultatea de Litere din cadrul Universității Al.I. Cuza. Mergea, pe perioada studiilor, în școli și licee din zonă, apoi în alte orașe din țară, pentru a face ateliere în limba franceză de benzi desenate francofone cu elevii, dar și formări pentru profesori.
„Mulțumită acestui proiect am desfășurat zeci de ateliere, formări, conferințe, concursuri, iar beneficiarii direcți au fost elevii și profesorii lor”, povestește Bianca Darabă.
Predă franceză elevilor de gimnaziu și liceu. Profilul liceului este unul tehnic, așadar limba franceză nu are foarte multe ore în orar. Foarte puțini elevi au iubit disciplina la început, dar doar din cauza insecurităților lor emoționale, crede profesoara.
„În fiecare clasă, atunci când am adresat la prima noastră oră împreună întrebarea «vă place franceza?», foarte puțini mi-au răspuns DA. Dar asta, am descoperit mai târziu, din cauză că nu au căpătat încredere să se exprime cu un minimum de cuvinte cunoscute”, își amintește profesoara. „Le-am explicat că primul rol, și cel mai important, al limbii străine este să transmiți un mesaj și să fii înțeles, chiar dacă există piedici gramaticale. Mesajul este cel mai important. Odată ce le-am insuflat încrederea că orice greșeală este un pas spre învățare, majoritatea copiilor au arătat o extraordinară deschidere spre materia mea, iar pașii mici formează acum, spre final de an, un frumos puzzle complet”, continuă tânăra.
„Privind materia predată, gândul meu este să le deschid mintea către importanța limbii franceze și că orice pas (fie el cât de mic) făcut în timpul fiecărei ore contribuie la evoluția lor pe acest drum, la îmbogățirea lor cu câteva informații esențiale de care se pot ajuta în orice context”, mai explică ea.
Cu toate că România este țară membră a spațiului francofon, limba franceză este abia pe locul cinci ca opțiune pentru români, potrivit platformei clubulcopiilor.ro. Afirmația se bazează pe datele motorului Google, care a măsurat volumul de căutări în Google pentru cuvinte cheie ca „învață engleza” sau „cursuri engleză”, în perioada aprilie 2022 – martie 2023.
Bianca vrea să bată însă aceste statistici și să aducă limba franceză printre preferatele elevilor. A organizat inclusiv o întâlnire online în care a adus laolaltă șase prieteni din Franța, Belgia, Spania, Armenia. „Participarea nu era obligatorie, ci pe bază de înscriere. 20 de elevi au fost dornici să participe, iar activitatea a fost foarte plăcută. Elevii puneau întrebări în limba franceză acestor nativi și și-au arătat interesul de a-i cunoaște mai bine pe rețelele de socializare. Apoi, lectorița din Franța, Julie Monade, împreună cu profesoara universitară Dana Monah, de la Facultatea de Litere din Iași, au venit la noi în liceu pentru 3 ore de ateliere cu diferite clase mixte”, povestește profesoara.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau