Greva profesorilor nu e doar despre bani. Problemele cu care dascălii se luptă și pe care Guvernul nu le vede

greva_05648000

Dimensiune font:

| 31-05-2023 13:17

 „Avem în școală 2-3 copii care aveau nevoie de logoped. Sunt copii perfect recuperabili pentru care nu există aceste servicii minimale ale unui logoped. Și a trebuit ca noi, profesorii, să găsim prin cunoștințe și prieteni un logoped voluntar care să vină să lucreze cu ei”, ne-a spus într-o discuție cu HotNews Mihaela Bucșa, profesor de fizică în Sânpetru (Brașov)

Greva in educatie 

Mihaela este membră a comunității Merito din cadrul Romanian Business Leader. A fost premiată pentru proiectele ei de inovare în Educație. A intrat în învățământ în 2018, prin programul Teach for Romania, după 15 ani de antreprenoriat. A absolvit Colegiul „Sfântul Sava” din București, profil fizică – chimie, Facultatea de Științe ale Comunicării și un masterat în economie la Academia de Studii Economice. Rolul de profesoară a dus-o în două școli de la sat, din lumi complet diferite, se arată pe profilul ei din cadrul comunității. 

S-a ajuns ca salariu de profesor să fie undeva la 40-50% din venitul unui profesor și restul să vină din alte joburi

Mă aștept să crească salariile pentru că în momentul ăsta cred că mai sunt foarte puțini profesori care nu au și al doilea job, mai spune Mihaela. Aproape nimeni nu-și mai permite să trăiască din salariul de profesori, iar cei care mai sunt în sistem mai au încă un job ca să poată trăi. Deja s-a ajuns ca salariu de profesor să fie undeva la 40-50% din venitul unui profesor și restul să vină din alte joburi. La mine e chiar mai puțin. Eu sunt evaluator de proiecte pentru Comisia Europeană din când în când și fac lucruri de genul ăsta și atunci astea aduc mult mai mulți bani decât salariu de profesor. Asta mi-și permite să rămân profesor, să rămân în sistem, pentru că altfel aș fi ales să plec, explică ea.

În mica școală din mediul rural în care predă, Mihaela Bucșa a pierdut la începutul acestui an școlar trei colegi- profesori foarte buni, cu doctorat în domeniul în care predau. ”Niște oameni extraordinari care au zis pus simplu că nu își mai permit acest loc de munc”, spune ea

De 2-3 ani împreună cu directorul școlii, Mihaela Bucșa încearcă să pună la punct un proiect pilot prin care să adapteze mult mai mult școala la nevoile comunității. „Nu putem face asta, pentru că, la gimnaziu cel puțin, se schimbă cel puțin jumătate din profesori în fiecare an școlar. Și atunci nu poți să te pregătești, să planifici un sistem de predare trans-disciplinar, mai ales pe partea de științe. Chiar vrem să facem niște lucruri, dar nu avem pur și simplu cum, pentru că nimeni nu știe dacă la toamnă vom mai avea profesorii cu care discutăm în primăvar”, explică profesoara. Acum la noi toți sunt în grevă, inclusiv grădinița, mai spune Mihaela Bucșa.

Depre profesorii care au optat să nu facă grevă? E decizia lor, nimeni nu-i poate obliga nici să intre în grevă nici să nu intre, crede dascălul.„ Da, sunt în țară profesori care nu sunt în grevă, vor fi având motive lor. Mulți au argumente personale- unii sunt înscriși la diverse examene de grad și le e teamă să nu sufere repercursiuni probabil. E o decizie pur personală de a participa sau de a refuza să participi la grevă”, spune ea.

Am ajuns să finanțăm școlile. Noi în fiecare zi acoperim găurile din bugetul educației prin proiectele pe care le facem

Pe lângă asta, practic, profesorii nu doar că muncesc mult mai mult decât ar trebui să o facă, sau fac lucruri care nu sunt în fișa postului de profesori - am ajuns să finanțăm școlile. Noi practic în fiecare zi acoperim găurile din bugetul educației prin proiectele pe care le facem. Eu am scris până acuma proiecte care înseamnă sașariul meu pe 30 de ani și sunt doar de 5 ani în învățământ. ȘI nu sunt singura care face asta.

Ne luptăm cu copiii care n-au cu ce să se încalțe, copiii care n-au cu ce să se îmbrace, care nu au ce mânca și ne zbatem să obținem donații, sponsorizări ca să-i ajutăm să-i aducem la școală. Anul trecut am obținut cizmulițe de iarnă pentru 150 de copii din județul Brașov din mai multe școli. Astăzi, în anul 2023 avem copii care nu vin la școală pentru că nu au cu ce să se încalțe.

 

Sau o altă situație: Avem în școală 2-3 copii care aveau nevoie de logoped. Sunt copii perfect recuperabili pentru care nu există aceste servicii minimale ale unui logoped. Și a trebuit tot noi, profesorii, să găsim prin cunoștințe și prieteni un logoped voluntar care să lucreze cu acești copii. Dar sunt multe asemenea situații, sunt foarte, foarte multe și noi ne luptăm cu ele în fiecare zi și nu putem să le rezolvăm singuri pe toate. Le acoperim cerând ajutoare la prieteni, la cunoscuți, facem proiecte…apeluri publice, nu știu, campanii de fani, rating, proiecte europene…. Dar nu pot să fac un proiect european pentru trei copii care au nevoie de un logoped, că proiectele durează. Dacă scriu în proiect, acum durează cel puțin 1 an până începe.

Suntem foarte mulți care ne gândim foarte serios dacă din toamnă mai continuăm sau nu, pentru că nu merită efortul , iar stresul foarte mare

Suntem foarte mulți care ne gândim foarte serios dacă din toamnă mai continuăm sau nu, pentru că nu merită efortul , iar stresul foarte mare, e oboseală foarte multă și pur și simplu orice ai face, tot ești depășit de situație, de problemele sociale nerezolvate și de multe alte lucruri

Mi-ar plăcea să mă ocup de proiecte serioase care să îmbunătățească calitatea educației copiilor, nu să stau să caut un logoped sau cizmulițe de iarnă care la anul probabil că le vor fi mici și vor avea nevoie de altele. Sigur că mă bucur că reușesc să fac asta. Dar e foarte greu și consum din timpul în care-i putea face altceva.

 

Doru Căstăian este profesor de științe socio-umane, membru și el în comunitatea Merito. Premiat pentru activitatea sa educațională, el predă pentru prima dată la clasele de a V-a și spune că este cea mai mare provocare din toată cariera sa de 15 ani. „Sunt ca benzina, e o adevărată artă să îi ții atenți mai mult de cinci minute.” 

Căstăian spune că pe termen mediu trebuie făcută o analiză cu privire la lucrurile care merg și la procesele care merită și pot fi menținute. Și, eventual, ameliorate. Dar asta presupune bani. Iar pe termen lung trebuie gândită o reformă reală, curajoasă, adâncă, care și ea va presupune bani.

Mă aștept ca finanțarea să fie corectă și conform Legii Educației

Mă aștept ca finanțarea să fie corectă și conform Legii Educației, adică la un procent care măcar să se apropie de acel 6%. Poate că nu reușim chiar 6% de anul ăsta, dar în principiu, ăsta ar trebui să fie țelul, spune Doru Căstăian în discuția cu HotNews. Dincolo de salarii există în declarațiile guvernanților și intenția de a reforma, de a aduce niște schimbări structurale și de profunzime. Ori schimbările de profunzime nu se fac doar din vorbe. E nevoie de de bani, este nevoie de finanțare, adaugă dascălul.

În opinia sa, banii care trebuie să vină spre sistemul de educație vor trebui să finanțeze obiective pe trei niveluri. „Pe termen scurt cred că vorbim de salarii mai decente pentru profesori și de plata drepturilor salariale pe care le prevede legea. Pe termen mediu probabil că trebuie făcută o analiză cu privire la lucrurile care merg și la procesele care merită și pot fi menținute și, eventual, ameliorate. Și asta presupune bani. Iar pe termen lung cred că trebuie gândită o reformă reală, curajoasă, adâncă, care și ea va presupune bani. Și, ca să vă dau și un exemplu, să nu discut strict teoretic, gândiți-vă doar la faptul că e o nevoie acută de personal de sprijin în educație. E nevoie acută de psihologi școlari, de consilieri școlari, de consilieri de carieră, de personal antrenat să lucreze cu elevi. Ori toate astea presupun bani, ci nu doar pentru salarizarea acestor oameni, ci inclusiv pentru formarea lor”, sxplică Căstăian. 

Când începi actul guvernării prin nerespectarea legii, nu știu ce semnal trimiți societății

Personal sunt conștient că nu se poate în momentul ăsta, probabil e e imposibil să să ofere așa ceva. Dar se pot face lucruri care să arate bunele intenții în direcția asta. Pentru că prorogarea asta veșnică a termenului pentru cei 6% nu doar că tine învățământul românesc sub-finanțat, dar transmite și niște semnale foarte rele, niște semnale maligne cu privire la seriozitatea politicilor publice în România. Când începi actul guvernării prin nerespectarea legii, nu știu ce semnal trimiți societății, mai spune profesorul de științe socio-umane..

Întrebat dacă crede că simpla alocare bugetară suplimentară va elimina hibele din sistem, întrucât în cazul medicilor nu a funcționat, Doru Căstăian admite că nu se așteaptă ca doar creșterea salarială să producă efecte spectaculoase și sistemice. „Finanțarea educației nu înseamnă doar creșterea salariilor. A fost și una dintre criticile constante pe care le-am adus sindicatelor, faptul că de-a lungul timpului au avut revendicări numai în direcția asta salariilor”, spune profesorul.

Dealtfel, potrivit unei opinii anterioare, Căstăian spune că sindicatele își au partea lor de vină că s-a ajuns aici. „Au fost, în general, destul de laxe și de neimplicate și de colaboraționiste. Nu mă feresc de termenul ăsta. Unul dintre lucrurile pe care le pot reproșa sindicatelor e viziunea aceasta foarte îngustă, care de regulă a redus la salarii toate revendicările venite dinspre zona educației. Pe de altă parte, sindicatele au în fișa postului creșterea calității condițiilor de muncă, ceea ce nu înseamnă exclusiv finanțare. Da, înseamnă și asta, dar nu înseamnă primul rând asta. Dacă se dorește, e vorba și de finanțarea unor procese pe termen lung”, explica Căstăian

Reacția guvernanților e arogantă și rigidă, pentru că din ce văd și din ce înțeleg, nu sunt dispuși să să discutăm rezonabil

O salarizare decentă și în acord cu munca prestată e un bun punct de început. E o temelie, este o fundație, consideră el. „Gândiți-vă numai la faptul că o salarizare proastă de la bun început, cum să zic, deschide ușa către practici nefericite din interiorul sistemului. Pentru că acolo unde nu plătești oamenii bine, acolo unde știi că le ceri enorm, inclusiv muncă din asta birocratică, ești tentat să închizi ochii la alte modalități de a face bani, fie că vorbim de meditații fie de alte tipuri de practici”, spune Căstăian.

 

Reacția guvernanților e arogantă și rigidă, pentru că din ce văd și din ce înțeleg, nu sunt dispuși să să discutăm rezonabil despre cererile noastre Au înaintat oferta aceea de vouchere, despre care au spus că e oferta finală. Păi așa se începe o negociere?, se întreabă Doru Căstăian.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Haos în licee, cu trei săptămâni înainte de probele orale la bacalaureat. Directorii nu știu cum să organizeze cursurile
07/01/2025 14:13

Au mai rămas trei săptămani pană la sustinerea probelor orale la bacalaureat, dar profesorii nu stiu nici acum cum se vor organiza ca să nu afecteze restul cursurilor pentru ceilalti elevi. Ministerul Educ ...

Studenţii pot cumpăra, din 2025, biletele de tren cu reducere de 90 la sută doar pentru călătoriile între domiciliu și universitate
01/01/2025 23:08

  Studenţii pot cumpăra, incepand de miercuri, bilete de tren cu reducere de 90 la sută doar pentru distanţa/rutele dintre localitatea de domiciliu şi cea unde se află universitatea l ...

Când revin elevii la școală după vacanța de iarnă / Evaluare Națională 2025 și BAC 2025 – calendarul examenelor și al simulărilor
01/01/2025 22:56

 Elevii si copiii de grădinită, care au intrat in vacanta de iarnă in 21 decembrie, se vor intoarce in bănci miercuri, 8 ianuarie 2025. După vacanta de sărbători, elevii revin la scoală pentru a i ...

Schimbare majoră pentru toți studenții - Examenul și lucrarea de licență, obligatorii la toate facultățile
31/12/2024 20:21

  Marti, 31 decembrie 2024, Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial noi modificări aduse Metodologiei-cadru de organizare si desfăsurare a examenelor de absolvire, licentă/diplom ...

Instituțiile bugetare și firmele de stat, interzis la cumpărat mașini și mobilă în 2025
29/12/2024 18:55

 Proiectul ordonantei austeritătii publicat duminică de Ministerul Finantelor prevede că institutiile bugetare si firmele cu capital de stat nu au voie să cumpere sau să ia in leasing automobile si mo ...

Comuna VICTORIA, judeţul IAȘI – finalizarea proiectului ” EXTINDERE CORP ”A” ȘCOALA ”IONEL TEODOREANU” VICTORIA CU SPAȚII AUXILIARE. DIDACTICE ȘI SALA DE SPORT”
23/12/2024 15:21

 COMUNICAT DE PRESA Data: 23.12.2024   Comuna VICTORIA, judeţul IASI anunţă finalizarea proiectului  ” EXTINDERE CORP ”A” SCOALA ”IONEL TEODOREANU&rdqu ...

Vânzarea de sucuri și băuturi energizante în școli va fi interzisă
17/12/2024 13:14

Vanzarea de sucuri si băuturi energizante in scoli va fi interzisă. Un nou proiect de Ordin de ministru prevede interzicerea vanzării sucurilor, energizantelor, băuturilor pentru sportivi si băuturilor cal ...

 Studenții USV Iași, performanțe remarcabile în sport
16/12/2024 14:29

 Studentii USV Iasi, performante remarcabile in sport          Comunitatea academică a Universitătii de Stiintele Vietii „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi (USV) are ...

Mugur Isărescu anunță că inteligența artificială și digitalizarea pun în pericol posturile de economiști
16/12/2024 00:26

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, atentionează că economia, asa cum o stim, e istorie si asta din cauza digitalizării si a inteligentei artificiale, care au schimbat complet jocul. Eforturile comunităţii ...

Începe prima etapă de desfășurare a examenului de Bacalaureat 2025
16/12/2024 00:22

In cursul săptămanii, ultima din actualul modul al anului scolar, inainte de vacantă, este programată prima etapă in desfăsurare a examenului de bacalaureat, care aduce unele noutăti. In perioada 16-20 ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei