Studenții ar putea face 4 ani de facultate, în loc de 3! Ministerul Educației a discutat propunerea care ar viza 20 de specializări, din întreaga țară
Dimensiune font:
La Ministerul Educației a ajuns deja propunerea prin care studenții din România ar putea face 4 ani de facultate, în loc de 3. Actualul decan al facultății de Litere de la Universitatea din București, Oana Fotache Dubălaru, a discutat cu Ligia Deca, dar și cu decanul de la Facultatea de Limbi Străine despre modificare. Schimbarea ar putea intra în vigoare pentru 20 de programe de licență filologice din România.
Oana Fotache Dubălaru, după un an în funcția de conducere, susține că elevii de la specializarea Limbă și Literatură Română – Limbă și Literatură Străină (LLR-LLS) nu au timp, în 3 ani, să parcurgă adecvat ciclul de învățare. Tinerii fac două specializări în anii de studiu, asimilează cunoștințe cât alții în 6 ani.
În argumentația sa, a transmis că până în anul 1995, se făceau 5 ani de filologie, o perioadă destul de rezonabilă. După introducerea sistemului Bologna, s-a ajuns doar la 3 ani, care limitează studenții. Acum, dorește, alături de colegii săi, reintroducerea sistemului de 4 ani, Ligia Deca a ascultat cu interes propunerea.
„Ne-am bucurat că am putut demara discuțiile pe această temă și că propunerile noastre au fost ascultate. E doar începutul unei dezbateri în care trebuie să intervină și studenții, și colegii din alte universități românești, reprezentanții ARACIS, factorii de decizie politică. Și ar fi bine să ascultăm și punctele de vedere ale profesorilor care au absolvit în varianta de 3 ani de licență: experiența lor ar putea fi utilă”, a spus Oana Fotache Dubălaru pentru Edupedu.
Cum ar urma să facă studenții 4 ani de cursuri, în loc de 3
Nu se știe cât de fericiți vor fi studenții să audă că vor avea 4 ani de facultate, în loc de 3, ținând cont că le vor crește și costurile lor. Căminul nu este o variantă de cazare pentru toți, condițiile lasă de dorit, iar taxa pentru un an de studiu a tot crescut în ultimii ani, ajungând la 4.200 de lei și 2.000 de lei pentru un semestru suplimentar. În plus, nu toți tinerii au posibilitatea de a învăța fără să lucreze, iar Universitatea din București, de exemplu, cere prezență obligatorie la mai bine de jumătate dintre cursurile unei materii.
Totuși, care ar fi schimbarea de la 3 la 4 ani de studiu? Nu ar fi împărțite cursurile, în așa fel încât chiar să existe mai mult timp pentru a parcurge materia, ci ar urma să fie regândit tot parcursul și să fie adăugate noi discipline.
„Ideea nu e să adăugăm încă 3-4 cursuri în fiecare semestru ca să ajungem la un anumit număr de ore și de credite, nici să rarefiem în 4 ani ce se studiază acum în 3, ci să regândim tot parcursul, poate să-l deschidem mai mult spre domenii înrudite: filosofie, istorie, arte… Să lăsăm timp ca informațiile să se așeze și să avem mai multă grijă la ceea ce rămâne în mintea absolventului de facultate”, a adăugat Oana Fotache Dubălaru pentru sursa citată anterior.
Schimbarea ar avea un impact bugetar de cel mult 6 milioane de euro pentru a putea susține studenții la varianta fără taxă, pentru încă un an.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau