Unul dintre cei mai buni elevi ieșeni de gimnaziu a învățat sub stâlpul din fața casei!
Dimensiune font:
Un băiat care în timpul pandemiei de COVID-19 a făcut orele online sub un stâlp din faţa curţii, pentru că în casă nu avea de niciunele, nici vorbă de internet, va merge, din toamnă, să studieze informatica la unul dintre cele mai bune licee de profil din Iași.
Răzvan locuieşte în localitatea Hermeziu, unde semnalul la internet este foarte slab, aşa că în perioada în care toţi elevii au trebuit să înveţe acasă, online, el a fost nevoit să înveţe sub un stâlp din faţa curţii, deoarece doar acolo era semnalul mai bun. În ciuda greutăţilor financiare cu care se confruntă familia sa şi a condiţiilor precare în care trăieşte, Răzvan este unul dintre cei mai buni elevi de gimnaziu din judeţ. O dovedesc şi notele de la Evaluarea Naţională, examen pe care l-a susţinut cu puţin timp în urmă. La Evaluarea Naţională el a fost notat cu 9,35 la Matematică şi 9,40 la Limba şi literatura Română.
Pentru că povestea sa a impresionat, profesori, oameni de afaceri, organizaţii neguvernamentale şi firme de IT au sărit să ajute băiatul pentru a-şi crea un viitor mai bun. În urma ajutorului primit, Răzvan a reuşit să intre cu un merituos 9,49 la Liceul „Grigore Moisil” din Iaşi, dar şi să îi fie asigurată cazarea şi masa la cantină în perioada celor patru ani de studii. „În luna iunie a acestui an noi am avut selecţia elevilor din mediul rural care vor intra în proiectul Pro Ruralis în anul şcolar 2021-2022. Printre şcolile care au recomandat copii este şi şcoala de la Trifeşti. Directoarea şcolii ne-a recomandat un băiat care a învăţat foarte bine pe parcursul gimnaziului şi care a luat o notă foarte bună la Evaluarea Naţională, 9,46. Comisia formată din cinci psihopedagogi a decis ca băiatul să fie admis în proiect. În urma repartizării după susţinerea Evaluării Naţionale el a fost admis la Liceul de Informatică Grigore Moisil. După ce s-a înscris noi am luat legătura cu doamna director şi am făcut demersuri pentru a fi înscris şi la cazarea în căminul internat. Acum toate lucrurile sunt pe făgaşul bun. Acum aşteptăm să înceapă anul şcolar”, ne-a spus Dorina Huţuleanu, directoarea Asociaţiei Pro Ruralis, organizaţie neguvernamentală prin intermediul căreia 95 de copii care provin din mediul rural din familii defavorizate cu sunt ajutaţi să îşi continue studiile.
Antena de pe acoperişul casei și performanța
Primii care au sărit să îl ajute au fost chiar profesorii şi directoarea şcolii unde Răzvan a urmat cursurile gimnaziale. El a fost unul din cei doi cei mai buni elevi din clasa în care a învăţat, singurii care de altfel au dat la liceu. Din dorinţa de a înţelege mai bine şi a învăţa mai mult, Răzvan a luat parte şi la orele remediale organizate de conducerea şcolii pentru elevii care au nevoie de pregătire suplimentară. „Din recomandarea doamnei director de la şcoala din Trifeşti am înţeles că băiatul provine dintr-o familie defavorizată şi pentru că este atât de bun trebuie să depunem toate eforturile pentru a-l ajuta. Pentru că este un copil foarte deştept el se va dezvolta foarte frumos într-o şcoală de elită din Iaşi. În urma recomandării profesorilor şi directoarei de la şcoala din Trifeşti s-a orientat către Liceul de Informatică, pentru că e pasionat de Matematică şi Informatică. Acolo a şi fost admis”, a spus Dorina Huţuleanu, directoarea Asociaţiei Pro Ruralis.
Pentru a ajunge însă aici Răzvan a avut nevoie de ajutor. Timp de aproape o lună de zile o profesoară de Limba şi Literatura Română şi un profesor de Matematică de la Liceul „Grigore Moisil” din Iaşi au făcut pregătire cu Răzvan. Despre povestea băiatului profesorii au aflat întâmplător de pe reţelele de socializare. Printre primii care l-au ajutat pe Răzvan a fost şi omul de afaceri Dan Zaharia. El a contactat o companie care furnizează servicii de telefonie şi internet pentru a-i instala o antenă pe acoperişul casei. Aşa Răzvan nu a mai trebuit să meargă sub stâlpul din faţa curţii ca să aibă un semnal mai bun la internet, pentru a participa la orele online. O altă companie de IT i-a donat lui Răzvan rechizite şi un laptop.
Acum, după ce a primit ajutorul întregii comunităţi, Răzvan are ocazia să îşi schimbe soarta, să înveţe la fel de bine ca şi până acum şi cu ajutorul celor din jurul său să îşi clădească un viitor mai bun. „Îl aşteptăm cu mult drag pe Răzvan! Mulţumim din suflet tuturor celor care au deschis atâtea oportunităţi pentru Răzvan, oportunităţi care la LIIS se vor multiplica”, a spus directoarea Liceului de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi, Adina Romanescu. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau